In Monitorul Oficial nr.200 din 1 martie 2022 a fost publicat Ordinul nr.510/2022 al ministrului Antreprenoriatului si Turismului pentru modificarea si completarea Normelor metodologice privind eliberarea certificatelor de clasificare a structurilor de primire turistice cu functiuni de cazare si alimentatie publica, a licentelor si brevetelor de turism, aprobate prin Ordinul presedintelui Autoritatii Nationale pentru Turism nr. 65/2013.
Actul normativ a fost publicat pentru a da posibilitatea si persoanelor fizice de a solicita certificat de clasificare a structurilor de primire turistice
Reamintim faptul ca potrivit art.28 din OG 58/1998, in scopul protectiei turistilor, oferirea, comercializarea, vanzarea serviciilor si a pachetelor de servicii turistice, precum si crearea de produse turistice pe teritoriul Romaniei pot fi realizate numai de catre agentii economici din turism autorizati de Ministerul Turismului, posesori de licente in turism sau de certificat de clasificare, dupa caz.
Tot OG 58/1998 defineste structura de primire turistica ca fiind orice constructie si amenajare destinata, prin proiectare si executie, cazarii turistilor, servirii mesei pentru turisti, agrementului, transportului special destinat turistilor, tratamentului balnear pentru turisti, impreuna cu serviciile aferente.
Un aspect foarte important regasit in noul act normativ este ca se adauga in definitia „operatorului economic” sintagma „persoana fizica”.
Prin urmare, in sensul noilor norme, „operatorul economic” reprezinta „persoana fizica, persoana fizica autorizata, intreprinderea individuala sau familiala, societatea sau alta persoana juridica constituita conform legii, care desfasoara activitati de cazare, alimentatie publica si alte servicii specifice in structuri de primire turistice ca proprietar si/sau administrator al acestora, respectiv societatea sau alta persoana juridica constituita conform legii, care desfasoara activitati economice specifice agentiilor de turism”.
Potrivit noului Ordin, in vederea eliberarii certificatului de clasificare, operatorii economici persoane fizice proprietare de structuri de primire turistice cu functiuni de cazare de tipul apartamente si/sau camere de inchiriat in locuinte familiale depun la sediul institutiei publice centrale responsabile in domeniul turismului documentatia cu urmatorul continut:
- cerere standardizata pentru obtinerea certificatului de clasificare de catre operatorii economici persoane fizice;
- fisa standardizata privind incadrarea nominala a spatiilor de cazare pe categorii si tipuri;
- copia actului de identitate al persoanei fizice solicitante, proprietara a structurii de primire turistice;
- acordul asociatiei de locatari/proprietari sau acordul proprietarilor cu care operatorul economic persoana fizica are pereti comuni, pe plan orizontal si vertical, din care sa rezulte activitatile ce urmeaza a fi desfasurate in structura de primire turistica respectiva;
- documentul din care sa rezulte dreptul de proprietate asupra structurii de primire turistice, precum si adresa unitatii respective.
Operatorii economici persoane fizice pot solicita clasificarea doar pentru un numar maxim de 7 camere incadrate la tipul de structura de primire turistica apartamente si/sau camere de inchiriat in locuinte familiale proprietate personala, indiferent de numarul de locuinte in care sunt situate acestea.
Clarificari referitoare la certificatul de clasificare pentru operatorii economici persoane fizice:
In urma unor informatii false aparute in spatiul public, Ministerul Antreprenoriatului si Turismului transmite, prin intermediul unui comunicat recent, urmatoarele clarificari:
- ordinul de ministru publicat in data de 01.03.2022, in Monitorul Oficial, nu restrictioneaza si/sau interzice inchirierea apartamentelor in regim hotelier prin AirBNB, Booking sau orice alta platforma similara, ci stabileste procedura de clasificare a unitatilor de cazare operate de persoane fizice, cu scopul de a reduce concurenta neloiala, respectiv fenomenul de „turism la negru”, implicit evaziunea fiscala. In aceasta zona a inchirierilor se incaseaza venituri neimpozabile; din analizele interne rezulta ca sunt aproximativ 5.000 de structuri care desfasoara o astfel de activitate.
- aceasta reglementare, promovata prin Ordinul MAT nr.510/2022, este prevazuta si in Ordonanta nr. 58 din 21 august 1998 privind organizarea si desfasurarea activitatii de turism in Romania. Reprezentantii ministerului mentioneaza faptul ca, pana acum exista un vid normativ pentru persoanele fizice care inchiriaza apartamente pe termen scurt (in regim hotelier). Mai exact, art.28 spune ca „in scopul protectiei turistilor, oferirea, comercializarea, vanzarea serviciilor si a pachetelor de servicii turistice, precum si crearea de produse turistice pe teritoriul Romaniei pot fi realizate numai de catre agentii economici din turism autorizati de Ministerul Turismului, posesori de licente in turism sau de certificat de clasificare, dupa caz”.
- orice persoana fizica isi poate inchiria apartamentul in regim turistic, obtinand clasificarea din partea Ministerului Antreprenoriatului si Turismului in mod gratuit.
- activitatile turistice desfasurate in cadrul unor unitati aflate in locuinte de tip condominiu pot afecta viata cotidiana a locatarilor. Blocurile de locuinte nu sunt hoteluri. Din acest motiv, plecand de la premisa respectarii drepturilor reciproce, ordinul de ministru prevede obtinerea acordului din partea vecinilor cu care operatorul economic are pereti comuni, pentru a putea obtine certificatul de clasificare. Spre exemplu, acel vecin cu pereti comuni este direct afectat de zgomotul care ar putea fi facuta de turisti in timpul orelor de odihna.
- in situatia in care exista o lipsa de dialog cu vecinii de la care operatorul economic trebuie sa obtina acordul in vederea clasificarii activitatilor turistice, atunci acesta poate apela la asociatia de proprietari sau locatari. Ordinul de ministru prevede acest lucru.
- masura faciliteaza introducerea unor noi jucatori pe piata concurentiala, care poate duce catre o crestere a calitatii serviciilor turistice. Toti participantii trebuie sa aiba drepturi si obligatii egale.
Baza legala:
- Ordinul M.A.T.510/2022 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice privind eliberarea certificatelor de clasificare a structurilor de primire turistice cu functiuni de cazare si alimentatie publica, a licentelor si brevetelor de turism, aprobate prin Ordinul presedintelui Autoritatii Nationale pentru Turism nr. 65/2013;
- Ordonanta Guvernului 58/1998 privind organizarea si desfasurarea activitatii de turism in Romania;
- http://turism.gov.ro/