Concediul de crestere a copilului (CCC) in varsta de pana la doi ani sau trei ani, in cazul copilului cu dizabilitati, poate fi acordat oricaruia dintre parinti, daca sunt indeplinite o serie de conditii potrivit legislatiei in vigoare.
In perioada de CCC, parintele beneficiar are dreptul la o suma de bani pentru care e prevazuta de lege atat o limita minima, majorata de la 1 martie, cat si una maxima.
Este important de subliniat faptul ca legea da posibilitatea atat mamei, cat si tatalui sa obtina concediul si banii aferenti pentru cresterea copilului in varsta de pana la doi ani (trei ani, pentru copilul cu handicap).
Conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.111/2010, pentru a fi acordat acest CCC, o conditie foarte importanta este ca parintele sa fi realizat timp de cel putin 12 luni venituri impozabile in ultimii doi ani anteriori datei nasterii copilului:
„Persoanele care, in ultimii doi ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit (…), beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la doi ani, respectiv trei ani, in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara”.
Mentionam ca inafara veniturilor obtinute din salarii, activitati independente, activitati agricole, silvicultura si piscicultura, cele 12 luni de venituri necesare anterior nasterii copilului pot fi constituite integral si din perioade in care, de exemplu, solicitantii au beneficiat de somaj, concediu medical (excluzand concediu prenatal), pensie de invaliditate sau concediu fara plata pentru cresterea copilului.
Mai mult decat atat, perioadele pentru care au beneficiat de somaj tehnic decontat de stat sau au primit indemnizatia acordata profesionistilor ca urmare a situatiilor produse de pandemia de coronavirus, acordate pe baza OUG 30/2020, OUG 111/2021, OUG 132/2020, sunt luate in calcul pentru stabilirea vechimii necesare pentru acordarea concediului de crestere.
In plus fata de conditiile mentionate anterior, parintele care vrea sa intre in CCC trebuie sa indeplineasca si urmatoarele conditii:
- sa fie cetatean roman, strain sau apatrid (adica fara cetatenie);
- domiciliul/resedinta sa-i fie pe teritoriul Romaniei;
- locuieste in Romania impreuna cu copilul/copiii pentru care solicita drepturile si se ocupa de cresterea si ingrijirea acestuia/acestora.
In conditiile in care ambii parinti au dreptul la CCC, regula este ca cel putin o luna din perioada totala a CCC este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept, cunoscuta si sub numele de „luna tatalui”, deoarece de cele mai multe ori mamele sunt cele care intra in CCC. In situatia in care celalalt parinte care are dreptul sa intre in CCC nu face acest lucru, indemnizatia se acorda doar pentru 23 de luni sau 35 de luni (in cazul copilului cu dizabilitati).
Este important de stiut faptul ca indemnizatia si concediul de crestere a copilului se cuvin pentru fiecare dintre nasteri, daca parintii au mai mult de un copil.
Valoarea indemnizatiei pentru concediul de crestere a copilului:
Conform OUG nr.111/2010, indemnizatia lunara pentru cresterea copilului se stabileste in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei nasterii copilului. Indemnizatia nu se cumuleaza cu salariul, astfel ca, daca parintele in cauza decide sa se intoarca mai devreme la munca, pierde banii aferenti indemnizatiei pentru cresterea copilului, insa poate solicita si primi stimulent de insertie.
Indemnizatia nu poate fi sub 1314 de lei (majorare valoare ISR), valoare care a crescut de la 1.250 lei incepand cu 1 martie, si nici peste 8.500 de lei (indiferent cat de mari ar fi veniturile parintelui care intra in CCC).
Este util de stiut ca, in situatia in care indemnizatia calculata pentru cel de-al doilea CCC, solicitat la mai putin de un an de la incheierea anteriorului concediu, are o valoare mai mica decat cea a indemnizatiei anterioare, solicitantul are dreptul la indemnizatia primita in cazul primului CCC.
La fel se intampla si daca mama a muncit de la terminarea primul CCC si pana la nasterea celui de-al doilea copil, insa veniturile au fost mai mici fata de cele care au stat la baza primei indemnizatii primite.
In conditiile in care, in intervalul de doi ani de la nasterea primului copil, mama ramane insarcinata si naste pentru a doua oara, persoana aflata in CCC, care poate fi oricare dintre parinti, poate trece dintr-un CCC in alt CCC. Cel de-al doilea CCC se va finaliza la implinirea varstei de doi ani al celui de-al doilea copil, iar indemnizatia oferita este la valoarea minima, respectiv la 1.314 lei.
In cazul unei nasteri dintr-o sarcina gemelara, de tripleti sau multipleti, indemnizatia se calculeaza ca fiind 85% din veniturile impozitabile obtinute cel putin 12 luni din ultimii doi ani la care se adauga la 1.314 lei, incepand cu al doilea copil provenit din aceasta sarcina.
Alte venituri obtinute in CCC:
Regula generala este ca cel ce primeste indemnizatia de CCC nu poate sa mai realizeze si alte venituri in perioada respectiva.
Insa, OUG nr.111/2010 a prevazut si cateva exceptii de la aceasta regula:
- persoana primeste diverse sume in baza legii, a contractului colectiv de munca sau a contractului individual de munca, acordate in perioada concediului pentru cresterea copilului, altele decat cele rezultate din desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu (cum ar fi tichete cadou sau prime);
- cel indreptatit primeste indemnizatii in calitate de consilier local sau judetean, indiferent de nivelul acestora;
- beneficiarul realizeaza, in decursul unui an calendaristic, venituri supuse impozitului, prin desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu, al caror nivel net nu depaseste de cinci ori cuantumul minim al indemnizatiei (adica 6.570 de lei).
Persoanele care se afla in CCC si au venituri din chirii, indiferent daca valoarea acestora se incadreaza sau depaseste suma de 6.570 lei, nu vor risca pierderea indemnizatiei de CCC pentru ca nu desfasoara efectiv o activitate.
Acelasi tratament este si in situatia veniturilor primite din dividende, nici acestea nu duc la pierderea indemnizatiei de CCC.
Conform OUG nr. 111/2010, parintele care solicita concediul si indemnizatia de crestere a copilului trebuie sa prezinte actele doveditoare la agentiile teritoriale de plati si inspectie sociala pe raza careia isi are domiciliul sau resedinta.
Termenul de depunere a dosarului de indemnizatie pentru cresterea copilului este de 60 de zile lucratoare de la finalizarea concediului de maternitate, de 42 de zile.
Mentionam ca cererile sunt solutionate prin decizie in 15 zile lucratoare de la inregistrarea la agentiile teritoriale, acestea trebuind sa fie comunicate solicitantilor in cinci zile lucratoare de la emitere, potrivit aceluiasi act normativ.
Actele necesare sunt urmatoarele:
- cerere tip;
- copia actului de identitate al solicitantului si a certificatului de nastere al copilului pentru care se solicita dreptul ori, dupa caz, de livretul de familie, certificate pentru conformitate cu originalul de catre persoana care primeste documentele;
- actele doveditoare privind calitatea solicitantului si relatia acestuia cu copilul/copiii pentru care solicita dreptul, dupa caz;
- actele doveditoare care sa ateste veniturile obtinute in ultimele 12 luni inainte de data nasterii copilului;
- dovada eliberata de angajator sau organele competente privind veniturile realizate (sau declaratia unica, acolo unde e cazul);
- dovada privind suspendarea activitatii pentru perioada in care se solicita concediul pentru cresterea copilului;
- orice alte documente care sa ateste indeplinirea conditiilor de eligibilitate.
Este foarte important de precizat faptul ca, in cazul in care in situatia parintelui care beneficiaza de indemnizatie si CCC intervin modificari care ar putea sa determine incetarea sau suspendarea platii drepturilor, acesta este obligat sa anunte in scris primaria, in termen de 15 zile lucratoare de la aparitia modificarilor. In caz contrar, persoana in cauza risca o amenda cuprinsa intre 500 de lei si 2.000 lei.
Baza legala:
- Ordonanta de urgenta 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor;
- Legea 225/2021 pentru modificarea si completarea Legii nr.76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca.