Situatie: O societate ABC SRL, neplatitoare de TVA in Romania dar cu cod de TVA intracomunitar, primeste o factura de cazare (in Romania) de la o platforma care se ocupa cu intermedieri de cazari. Factura primita are cod VIES de Irlanda. Societatea primeste si o factura de bilete de avion ruta Ro-Ro achizitionate de la o companie aeriana din Ungaria.
Care este tratamentul fiscal si declarativ al acestor facturi?
Solutie:
Tratament fiscal factura de cazare:
Potrivit art.278 alin.(4) lit.a) din Codul fiscal:
,,Prin exceptie de la prevederile alin.(2) si alin.(3), pentru urmatoarele prestari de servicii, locul prestarii este considerat a fi:
- a) locul unde sunt situate bunurile imobile, pentru prestarile de servicii efectuate in legatura cu bunurile imobile, inclusiv serviciile prestate de experti si agenti imobiliari, de cazare in sectorul hotelier sau in sectoare cu functie similara, precum tabere de vacanta sau locuri amenajate pentru camping, de acordare de drepturi de utilizare a bunurilor imobile, pentru servicii de pregatire si coordonare a lucrarilor de constructii, precum serviciile prestate de arhitecti si de societatile care asigura supravegherea pe santier.
Potrivit pct.16 alin.(2) lit.i) din Normele metodologice date in aplicarea art 278 alin.(4) lit.a) din Codul fiscal:
,,Serviciile legate de bunuri imobile prevazute la art.278 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal includ numai acele servicii care au o legatura suficient de directa cu bunul imobil in cauza. Serviciile sunt considerate ca avand o legatura suficient de directa cu bunul imobil in urmatoarele cazuri:
- i) prestarea de servicii de cazare in sectorul hotelier sau in sectoare cu o functie similara, cum ar fi tabere de vacanta sau locuri amenajate pentru camping, inclusiv dreptul de a sta intr-un loc specific rezultat din conversia drepturilor de folosinta pe durata limitata si situatiile similare.
Prin urmare, locul prestarii serviciilor in cazul serviciilor de cazare este locul unde este situat bunul imobil (hotelul), adica in Romania, persoana obligata la plata taxei fiind societatea ABC SRL, conform art.307 alin.(6) din Codul fiscal.
,,(6)In alte situatii decat cele prevazute la alin.(2)-(5), in cazul in care livrarea de bunuri/prestarea de servicii este realizata de o persoana impozabila care nu este stabilita in Romania sau nu este considerata a fi stabilita pentru respectivele livrari de bunuri/prestari de servicii pe teritoriul Romaniei conform prevederilor art.266 alin.(2) si care nu este inregistrata in Romania conform art.316, persoana obligata la plata taxei este persoana impozabila ori persoana juridica neimpozabila, stabilita in Romania, indiferent daca este sau nu inregistrata in scopuri de TVA conform art. 316, sau persoana nestabilita in Romania, dar inregistrata in Romania conform art.316, care este beneficiar al unor livrari de bunuri/prestari de servicii care au loc in Romania, conform art. 275 sau 278.
Prin exceptie, persoana impozabila ori persoana juridica neimpozabila, stabilita in Romania si neinregistrata in scopuri de TVA conform art. 316 sau 317, care este beneficiar al unor prestari de servicii prevazute la art. 278 alin. (4) si (5) sau al unor vanzari de bunuri la distanta prevazute la art. 275 alin. (2) – (4), nu este persoana obligata la plata taxei daca furnizorul/prestatorul aplica unul dintre regimurile speciale prevazute la art. 314, 315 sau 3152.
Asstfel, societatea romaneasca va achita TVA prin D301 (cod TVA intracomunitar) si nu va depune D390 intrucat nu este o achizitie intracomunitara de servicii conform art.278 alin.(2) Cod fiscal.
Tratament fiscal factura de bilete de avion:
Conform art.278 alin.(4) lit.b) din Codul fiscal, “prin exceptie de la prevederile alin. (2) si (3), pentru urmatoarele prestari de servicii, locul prestarii este considerat a fi:
- b) locul unde se efectueaza transportul, in functie de distantele parcurse, in cazul serviciilor de transport de calatori;
Conform pct.17 din Normele metodologice date in aplicarea art.278 alin.(4) lit.b) din Codul fiscal:
,,17.(1) Conform art.278 alin.(4) lit.b) din Codul fiscal, locul prestarii pentru serviciile ce constau in transportul de calatori este locul in care se efectueaza transportul, in functie de distantele parcurse.
(2) Transporturile nationale de calatori sunt transporturi care au locul prestarii in Romania, avand punctul de plecare si punctul de sosire pe teritoriul Romaniei
Prin urmare, tinand cont de dispozitiile de mai sus, locul prestarii serviciilor de transport este in Romania (locul unde se efectueaza transportul), persoana obligata la plata taxei fiind societatea ABC SRL, conform art.307 alin.(6) din Codul fiscal.
Astfel , societatea va achita TVA prin D301 (cod TVA intracomunitar) si nu va depune D390 deoarece nici aceasta achizitie nu este o achizitie intracomunitara de servicii, conform art.278 alin.(2) din Codul fiscal.
Baza legala:
– Codul Fiscal (aprobat prin Legea nr.227/2015, publicata in MO nr.688 din 10.09.2015), cu modificarile si completarile ulterioare;
– Codul de Procedura Fiscala (aprobat prin Legea nr.207/2015, publicata in MO nr.547 din23.07.2015), cu modificarile si completarile ulterioare;
– Normele Metodologice de aplicare a Codului Fiscal (aprobate prin HG nr.1/2016).