Potrivit reglementarilor fiscale, taxarea inversa reprezinta o modalitate de simplificare a platii taxei pe valoare adaugata.
Prin mecanismul taxarii inverse, nu se efectueaza nicio plata de TVA intre furnizorul/prestatorul si beneficiarul unor livrari/prestari, acesta din urma datorand, pentru operatiunile efectuate, taxa aferenta intrarilor si avand posibilitatea, in principiu, sa deduca respectiva taxa.
Conditia obligatorie pentru aplicarea taxarii inverse este ca atat furnizorul, cat si beneficiarul sa fie inregistrati in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul Fiscal.
Aceasta modalitate de simplificare a platii taxei se realizeaza prin emiterea de facturi in care furnizorul/prestatorul nu inscrie taxa aferenta, inclusiv pentru avansuri, aceasta fiind calculata de beneficiar si inregistrata atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila in decontul de taxa.
Furnizorul/Prestatorul are obligatia sa inscrie pe factura mentiunea taxare inversa.
Colectarea taxei pe valoarea adaugata la nivelul taxei deductibile este asimilata cu plata taxei catre furnizor/prestator.
Din punct de vedere contabil, beneficiarul inregistreaza in cursul perioadei fiscale in care taxa este exigibila suma taxei aferente in urmatoarea formula contabila:
4426 “TVA deductibil” = 4427 „TVA colectata”.
In situatia neaplicarii taxarii inverse prevazute de lege, respectiv in situatia in care furnizorul/prestatorul emite o factura cu TVA pentru operatiunile prevazute la art. 331 alin. (2) din Codul fiscal si nu inscrie mentiunea taxare inversa in respectiva factura, iar beneficiarul deduce taxa inscrisa in factura, acesta isi pierde dreptul de deducere pentru achizitia respectiva de bunuri sau servicii deoarece conditiile de fond privind taxarea inversa nu au fost respectate si factura a fost intocmita in mod eronat.
Livrari de bunuri/prestari de servicii realizate in interiorul tarii pentru care se aplica taxarea inversa:
Conform art.331 alin.(2) din Codul fiscal operatiunile pentru care se aplica taxarea inversa sunt:
- livrarea urmatoarelor categorii de bunuri:
- deseuri feroase si neferoase, de rebuturi feroase si neferoase, inclusiv produse semifinite rezultate din prelucrarea, fabricarea sau topirea acestora;
- reziduuri si alte materiale reciclabile alcatuite din metale feroase si
- neferoase, aliajele acestora, zgura, cenusa si reziduuri industriale ce contin metale sau
- aliajele lor;
- deseuri de materiale reciclabile si materiale reciclabile uzate constand in
- hartie, carton, material textil, cabluri, cauciuc, plastic, cioburi de sticla si sticla;
- materialele prevazute la pct. 1 – 3 dupa prelucrarea/transformarea acestora
- prin operatiuni de curatare, polizare, selectie, taiere, fragmentare, presare sau turnare in
- lingouri, inclusiv a lingourilor de metale neferoase pentru obtinerea carora s-au adaugat
- alte elemente de aliere;
- livrarea de masa lemnoasa si materiale lemnoase, astfel cum sunt definite prin Legea nr. 46/2008 – Codul silvic, republicata;
- livrarea de cereale si plante tehnice, inclusiv seminte oleaginoase si sfecla de zahar, care nu sunt in principiu destinate ca atare consumatorilor finali( se aplica pana la data de 30 iunie 2022 inclusiv).
- transferul de certificate de emisii de gaze cu efect de sera, astfel cum sunt definite la art. 3 din Directiva 2003/87/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 13 octombrie 2003 de stabilire a unui sistem de comercializare a cotelor de emisie de gaze cu efect de sera in cadrul Comunitatii si de modificare a Directivei 96/61/CE a Consiliului, transferabile in conformitate cu art. 12 din directiva, precum si transferul altor unitati care pot fi utilizate de operatori in conformitate cu aceeasi directiva;( se aplica pana la data de 30 iunie 2022 inclusiv).
- livrarea de energie electrica catre un comerciant persoana impozabila, stabilit in Romania conform art. 266 alin. (2) din Codul fiscal.( se aplica pana la data de 30 iunie 2022 inclusiv).Comerciantul persoana impozabila reprezinta persoana impozabila a carei activitate principala, in ceea ce priveste cumpararile de energie electrica, o reprezinta revanzarea acesteia si al carei consum propriu de energie electrica este neglijabil.
Prin consum propriu neglijabil de energie electrica se intelege un consum de maximum 1% din energia electrica cumparata.
- transferul de certificate verzi, astfel cum sunt definite la art. 2 lit. h) din Legea nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare; .( se aplica pana la data de 30 iunie 2022 inclusiv).
- constructiile, astfel cum sunt definite la art. 292 alin. (2) lit. f) pct. 2, partile de constructie si terenurile de orice fel, pentru a caror livrare se aplica regimul de taxare prin efectul legii sau prin optiune;
- livrarile de aur de investitii efectuate de persoane impozabile care si-au exercitat optiunea de taxare si livrarile de materii prime sau semifabricate din aur cu titlul mai mare sau egal cu 325 la mie, catre cumparatori persoane impozabile;
- furnizarile de telefoane mobile, si anume dispozitive fabricate sau adaptate pentru utilizarea in conexiune cu o retea autorizata si care functioneaza pe anumite frecvente, fie ca au sau nu vreo alta utilizare;( se aplica pana la data de 30 iunie 2022 inclusiv).
- furnizarile de dispozitive cu circuite integrate, cum ar fi microprocesoare si unitati centrale de procesare, inainte de integrarea lor in produse destinate utilizatorului final; ( se aplica pana la data de 30 iunie 2022 inclusiv).
- furnizarile de console de jocuri, tablete PC si laptopuri.( se aplica pana la data de 30 iunie 2022 inclusiv).
- livrarea de gaze naturale catre un comerciant persoana impozabila, stabilit in Romania conform art. 266 alin. (2).( se aplica pana la data de 30 iunie 2022 inclusiv).
Comerciantul persoana impozabila reprezinta persoana impozabila a carei activitate principala, in ceea ce priveste cumpararile de gaze naturale, o reprezinta revanzarea acestora si al carei consum propriu de gaze naturale este neglijabil.
Prin consum propriu neglijabil de gaze naturale se intelege un consum de maximum 1% din cantitatea de gaze naturale cumparata.
Pentru livrarea bunurilor prevazute la i)-k) se aplica taxarea inversa numai daca valoarea bunurilor livrate, exclusiv TVA, inscrise intr-o factura, este mai mare sau egala cu 22.500 lei.
Speta exemplu: Vanzare teren construibil:
Situatie: O persoana juridica vinde doua parcele de teren construibil. Atat cumparatorul cat si vanzatorul sunt persoane juridice inregistrate in scopuri de tva. Care este regimul de tva aplicabil tranzactiei de vanzare?
Solutie: Definitia terenului construibil reglementata prin art.292 alin. (2) lit. f) pct. 1 din Codul fiscal “(2)Urmatoarele operatiuni sunt, de asemenea, scutite de taxa:…. f) livrarea de constructii/parti de constructii si a terenurilor pe care sunt construite, precum si a oricaror altor terenuri. Prin exceptie, scutirea nu se aplica pentru livrarea de constructii noi, de parti de constructii noi sau de terenuri construibile. In sensul prezentului articol se definesc urmatoarele:
- teren construibil reprezinta orice teren amenajat sau neamenajat, pe care se pot executa constructii, conform legislatiei in vigoare;”
Aceste prevederi se completeaza cu cele de la pct. 55 alin. (6) din Codul fiscal prin care se face trimitere la certificatul de urbanism, document din care rezulta incadrarea unui teren drept construibil sau teren cu alta destinatie
“(6) In aplicarea art. 292 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, calificarea unui teren drept teren construibil sau teren cu alta destinatie, la momentul vanzarii sale de catre proprietar, rezulta din certificatul de urbanism. In situatia in care livrarea unui teren pe care se afla o constructie are loc ulterior livrarii constructiei sau independent de livrarea constructiei, livrarea fiind realizata de persoana care detine si titlul de proprietate asupra constructiei ori de alta persoana care detine numai titlul de proprietate asupra terenului, se considera ca are loc livrarea unui teren construibil in sensul art. 292 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal.”
Mentionam ca din certificatul de urbanism rezulta regimul juridic, economic si tehnic al terenului la momentul vanzarii: construibil/neconstruibil, indiferent de faptul ca terenul este in intravilan sau in extravilan.
La vanzarea unui teren construibil, proprietarul persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in regim normal conform prevederilor art. 316, cu un cod valid de TVA la data faptului generator (data transferului dreptului de proprietate) si a exigibilitatii TVA (data emiterii facturii), aplica urmatorul regim de taxare inversa reglementat prin art. 331 alin. (2) lit. g) in situatia in care cumparatorul este persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA, cu un cod valid de TVA la data faptului generator si a exigibilitatii TVA.
Acest regim este obligatoriu, fara a fi optional, aspect reglementat, in mod expres, prin alin. (1) al art. 331 “Prin exceptie de la prevederile art. 307 alin. (1), in cazul operatiunilor taxabile, persoana obligata la plata taxei este beneficiarul pentru operatiunile prevazute la alin. (2). Conditia obligatorie pentru aplicarea taxarii inverse este ca atat furnizorul, cat si beneficiarul sa fie inregistrati in scopuri de TVA conform art. 316.”
Precizam ca pentru aplicarea unui tratament fiscal corect, pentru vanzarea fiecarui teren, proprietarul trebuie sa obtina un certificat de urbanism.
Baza legala:
– Codul Fiscal (aprobat prin Legea nr.227/2015, publicata in MO nr.688 din 10.09.2015), cu modificarile si completarile ulterioare;
– Codul de Procedura Fiscala (aprobat prin Legea nr.207/2015, publicata in MO nr.547 din23.07.2015), cu modificarile si completarile ulterioare;
– Normele Metodologice de aplicare a Codului Fiscal (aprobate prin HG nr.1/2016).