Radiere din oficiu a PFA-urilor cu mai mult de 5 clase de activitati

Potrivit legislatiei aflate in vigoare, mai multe persoane fizice autorizate (PFA) risca sa fie radiate automat in primavara anului 2019, daca nu-si vor modifica obiectul de activitate pana la mijlocul lunii ianuarie 2019, conform legislatiei in vigoare.

Situatia PFA-urilor care nu si-au indeplinit aceasta obligatie a fost publicata recent de Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC):

Concret, PFA-urile care nu-si vor modifica obiectul de activitate pana la data de 17 ianuarie 2019 vor risca sa fie radiate din oficiu de catre ONRC. Conform acestei institutii, in prezent exista peste 30.000 de PFA-uri care nu s-au conformat unei limitari introduse in legislatie acum aproape doi ani.

In Bucuresti, de exemplu, sunt 1.827 de PFA-uri care risca sa fie radiate in primavara, insa sunt si alte judete care au un numar ridicat de antreprenori independenti care trebuie sa faca un drum pana la ONRC luna asta si luna viitoare.

Situatia PFA-urilor care nu si-au schimbat inca obiectul de activitate poate fi gasita aici pentru toate judetele tarii si pentru Bucuresti:

https://www.onrc.ro/index.php/ro/legea-182-2016

Reamintim faptul ca, la inceputul anului 2017, Legea nr. 182/2016 a introdus o limitare la numarul de clase de activitati. Astfel, persoanele autorizate pot avea maximum cinci clase de activitati prevazute de Clasificarea activitatilor din economia nationala (CAEN), in conditiile in care, pana la acel moment, o asemenea limitare nu exista.

In conditiile in care PFA-urile au mai mult de cinci activitati, actul normativ respectiv prevede ca PFA-urile au doi ani in care trebuie sa-si modifice obiectul de activitate, astfel incat sa aiba maximum cinci activitati. Acest termen-limita este 17 ianuarie 2019.

In situatia in care PFA-urile nu-si modifica obiectul de activitate in termenul amintit, Legea nr. 182/2016 prevede ca, in 60 de zile de la implinirea acestuia, ONRC le va radia din oficiu.

Potrivit unui anunt recent al ONRC, radierile vor fi facute incepand cu data de 19 martie 2019. Adica din prima zi de dupa implinirea termenului de 60 de zile.

Aceeasi lege a introdus o limitare de zece clase de activitati CAEN pentru intreprinderile individuale.

.