Propunere modificare plafon pensii facultative

Senatul a aprobat, pe 16 decembrie, o propunere care prevede actualizarea plafonului de deducere fiscală pentru pensiile facultative și asigurările de sănătate, majorându-l de la 400 la 1.200 de euro anual. Inițiatorii acestei propuneri susțin că suma actuală nu mai este suficientă pentru a acoperi costurile acestor servicii. Deși impactul bugetar pe termen scurt ar fi redus, parlamentarii consideră că, pe termen mediu și lung, măsura ar putea îmbunătăți conformarea fiscală și ar contribui la generarea de venituri suplimentare din servicii private de calitate.

Mai precis, propunerea vizează tripla creștere a plafonului pentru deducerea sumelor plătite de angajați sau angajatori pentru abonamentele private de sănătate sau contribuțiile la Pilonul III de pensii private. În prezent, angajații pot beneficia de deducerea cheltuielilor pentru abonamentele private de sănătate, în limita a 400 de euro pe an, iar angajatorii pot susține aceste costuri pentru angajații lor. Regimul fiscal aplicabil variază în funcție de cine plătește. Cheltuielile suportate de angajator pentru abonamentele medicale ale angajaților sunt deductibile în calculul impozitului pe profit, în măsura în care sunt considerate asimilate salariilor, iar primele de asigurare voluntară de sănătate nu sunt supuse contribuțiilor sociale.

În plus, angajatul care contribuie la un fond de pensii private (Pilonul III) poate solicita deducerea acestor contribuții, în limita a 400 de euro pe an, iar angajatorii pot plăti astfel de contribuții, tot cu un plafon de 400 de euro anual. Cheltuielile sunt deductibile la impozitul pe profit, iar orice sumă care depășește acest plafon este considerată beneficiu extrasalarial și va fi taxată corespunzător.

Este important de menționat că aceste beneficii extrasalariale sunt supuse unui plafon global lunar de netaxare de 33%. Noua propunere de plafon de 1.200 de euro ar trebui să intre în vigoare la 1 ianuarie a anului următor publicării legii.