Verificări documentare întreprindere individuală X, obiect de activitate: „Consultanţă în tehnologia informaţiei”

Întreprindere Individuală X are ca obiect de activitate „Consultanţă în tehnologia informaţiei”, cod CAEN 6202.

Perioada verificată a fost: 01.01.2021 – 31.12.2022.

Principalele constatări ale organelor de inspecţie fiscală au fost:

Potrivit prevederilor art. 121^1 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, a fost emisă notificarea de conformare nr. –/09.11.2023, în scopul reanalizării situaţiei fiscale şi, după caz, la depunerea sau corectarea declaraţiilor fiscale, ca urmare a stabilirii corecte a încadrării activităţii desfăşurate de contribuabil în domeniul informaticii.

Notificarea menţionată mai sus a fost transmisă de către organul fiscal prin mijloace electronice de comunicare la distanţă (SPV) în data de 10.11.2023.

Contribuabilul verificat nu a dat curs solicitării privind furnizarea de informaţii, iar cu data de 07.03.2024 a fost iniţiată acţiunea de verificare documentară.

În urma solicitării de documente şi informaţii, contribuabilul a transmis prin e-mail o scrisoare prin care aduce lămuriri cu privire la activitatea efectiv desfăşurată, din care rezultă faptul că, pe lângă serviciile de consultanţă, au fost efectuate preponderent servicii de dezvoltare software, dezvoltare pagină web şi dezvoltare aplicaţie mobilă.

Potrivit clasificării activităţilor din economia naţională (CAEN), aceste activităţi sunt încadrate la cod CAEN nr. 6201 – „Activităţi de realizare a software-ului la comandă”, cod care nu se regăseşte în nomenclatorul activităţilor independente, pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit, aprobate pentru anul 2021 şi 2022.

În anul 2021 şi 2022, venitul net anual a fost determinat de către contribuabil pe baza normei anuale de venit pentru activitatea de consultanţă în tehnologia informaţiei, cod CAEN 6202.

În urma analizării înscrisurilor şi a documentelor justificative transmise, organele de inspecţie fiscală au constatat că activitatea contribuabilului a fost crearea şi implementarea sistemelor software şi a paginilor web, fapt ce a rezultat şi din facturile emise către clienţi. Astfel, organele de inspecţie fiscală au procedat la determinarea venitului net anual şi recalcularea impozitului pe venit aferent anilor fiscali 2021 şi 2022, în sistem real, pe baza evidenţei contabile.

În anul 2021, conform facturilor emise şi înregistrate în registrul-jurnal de încasări şi plăţi, precum şi în registrul de evidenţă fiscală, a rezultat un venit net anual în sumă de x lei, respectiv x lei în 2022.

În urma modificării bazei impozabile, au fost stabilite suplimentar diferenţe ale venitului net anual impozabil şi a impozitului pe venit aferent în sumă totală de x lei.

Sursa: ANAF