S.C. X S.R.L. are ca obiect de activitate „Fabricarea altor piese și accesorii pentru autovehicule și pentru motoare de autovehicule”, cod CAEN 2932.
Perioada verificată: 01.04.2019 – 31.12.2022.
Principalele constatări ale organelor de inspecție fiscală au fost:
În urma verificării efectuate, s-a constatat că S.C. X S.R.L. a efectuat tranzacții intra-grup ce au implicat atât achiziții de materii prime, semifabricate și echipamente necesare desfășurării operațiunilor de producție de la societăți afiliate, cât și vânzări de produse finite, mijloace fixe și echipamente către entități afiliate, care nu au fost făcute la prețul de piață.
În funcție de necesitățile identificate la nivelul S.C. X S.R.L. și al grupului X, în perioada analizată, S.C. X S.R.L. a fost de asemenea implicată în alte tipuri de tranzacții intra-grup conexe operațiunilor de producție, cum ar fi servicii de închiriere, echipamente, consultanță, procesare, suport tehnic, refacturări de costuri, precum și împrumuturi pentru finanțarea activității.
Din analiza datelor din Dosarul Prețurilor de Transfer, prezentat de societatea verificată pentru perioada 2019-2022, referitor la strategia de afaceri a acesteia, s-a constatat că S.C. X S.R.L. a urmat strategia stabilită la nivelul grupului X, producând atât pentru societatea afiliată, cât și pentru clienții negociați de firma mamă, activitatea de producție a S.C. X S.R.L. fiind controlată de firma mamă.
Astfel, organele de inspecție fiscală au procedat la ajustarea veniturilor realizate de S.C. X S.R.L. din activitatea de producție controlată de societatea afiliată Y.
De asemenea, din analiza efectuată, luând în considerare perspectivele împrumutătorului și împrumutatului, a elementelor relevante privind scopul și conținutul economic al tranzacțiilor financiare dintre părți, organele de inspecție fiscală au constatat că sumele acordate cu titlu de împrumuturi de către asociatul unic al S.C. X S.R.L. au reprezentat, în fapt, din punct de vedere al conținutului economic, aporturi la capitalul societății române și nu împrumuturi. Acest lucru a rezultat din comportamentul părților de a converti aceste sume (inclusiv dobânzile calculate) în capitaluri și nu de a se comporta în mod similar unor persoane independente care desfășoară tranzacții financiare sub forma împrumuturilor.
În urma delimitării tranzacției ca reprezentând aport la capital, organele de inspecție fiscală au procedat la ajustarea cheltuielilor cu dobânzile, prin diminuarea cu suma totală calculată ca dobândă aferentă împrumutului acordat de firma mamă.
În urma inspecției fiscale, organele de control au stabilit suplimentar suma de x lei, reprezentând impozit pe profit, și au diminuat pierderea fiscală cu suma de x lei. Au fost instituite măsuri asigurătorii, fiind întocmită Decizia de instituire a măsurilor asigurătorii nr. –/01.04.2024 pentru suma de x lei.
Sursa: ANAF