Verificări documentare la contribuabili persoane juridice și la contribuabili persoane fizice

S.C. X S.R.L. are ca obiect de activitate „Activități de protecție și gardă”, cod CAEN 8010.
Perioada verificată a fost: 01.01.2017 – 31.12.2021.
Principalele constatări ale organelor de inspecție fiscală au fost:
Din verificarea contractelor individuale de muncă și a actelor adiționale încheiate de către S.C. X S.R.L. cu salariații cu grad de handicap, organele de inspecție fiscală au constatat că aceștia au fost încadrați cu normă parțială de muncă, societatea declarând și în Revisal, la rubrica „tip normă” – timp parțial.
Având în vedere prevederile legale, precum și faptul că societatea verificată nu a prezentat certificate de încadrare în grad de handicap pentru salariați, organele de inspecție fiscală au recalculat pentru fiecare perioadă de raportare numărul de locuri de muncă aferent cărora societatea a considerat că a angajat persoane cu handicap.
Totodată, având în vedere instrucțiunile privind modalitatea de calcul a numărului mediu lunar de salariați din fiecare lună, prevăzute la art. 2 alin. (3) din Ordinul nr. 590/2008 privind aprobarea instrucțiunilor pentru aplicarea art. 78 din Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, „salariații care nu sunt angajați cu normă întreagă sunt incluși în numărul mediu, proporțional cu timpul de lucru prevăzut în contractul individual de muncă”. Astfel, organele de inspecție fiscală au recalculat numărul de locuri de muncă aferent cărora S.C. X S.R.L. nu a angajat persoane cu handicap, fiind stabilită o diferență suplimentară privind vărsămintele pentru persoane cu handicap, pentru perioada 2017-2021, în sumă de x lei.

Sursa: ANAF