Constatari inspectie fiscala la o societate care are ca obiect de activitate „Fabricarea produselor din beton pentru construcţii”

S.C. X S.R.L. are ca obiect de activitate „Fabricarea produselor din beton pentru construcţii”, cod CAEN 2361.

Perioada verificată:

– 01.05.2019 31.05.2022 TVA;

– 01.08.2019 – 31.12.2022 – contribuţii sociale şi impozit pe veniturile din salarii;

– 01.08.2019 – 31.12.2022 – vărsăminte pentru persoanele cu handicap.

Principalele constatări ale organelor de inspecţie fiscală au fost:

În luna decembrie 2021 societatea verificată a inregistrat in evidenţa contabilă şi a dedus TVA în sumă de x lei in mod eronat, având la bază factura nr.–/03.12.2021, în valoare totală de x lei, din care TVA sumă de x lei, reprezentând contravaloare situaţie de lucrări.

ln perioada 01.08.2019-31.12.2022, societatea verificată a înregistrat preponderent venituri din prestări servicii intracomunitare – lucrări de construcţii civile şi industriale facturate unor clienţi persoane juridice cu sediul în statut membru X şi Rornânia, lucrările fiind realizate pe teritoriul statului membru X precum şi pe teritoriul României.

S.C. X S.R.L. a aplicat eronat pentru perioada 2019-2022 facilităţile fiscale pentru angajaţii care au desfăşurat activitate in domeniul construcţiilor, conform declaraţiilor cod 112, atât pentru cei care au desfăşurat activitatea in domeniul construcţiitor in România cât şi pentru cei care au desfăşurat activitate in statul membru X.

Astfel, a fost recalculată contribuţia de asigurări sociale, şi stabilită contribuţia de asigurări sociale de sănătate aferentă veniturilor din salarii ale angajaţilor care au desfăşurat activitatea în statul membru X şi pentru care societatea nu avea dreptut să aplice facilităţile în construcţii. În aceste condiţii, s-a stabilit de către organele de inspecţie fiscală că societatea verificată datorează suplimentar contribuţii de asigurări sociale în valoare totală de x lei şi contribuţii de asigurări sociale de sănătate în valoare totală de x lei.

Pentru un număr de 24 luni – perioada august 2019-decembrie 2022 – numărul mediu de salariaţi înregistrat de societate a fost egal sau a depăşit 50 de persoane, contribuabilul având obligaţia de a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel putin 4% din numărul total de angajaţi în conformitate cu prevederile art.78 a[in. (2) şi (3) din Legea nr.44812006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Intrucât societatea verificată nu a înregistrat în evidenţa contabilă şi nu a declarat această obligaţie fiscală s-au stabilit suplimentar vărsăminte de la persoanele juridice pentru persoanele cu handicap neîncadrate în sumă de x lei.

În consecinţă, urmare inspecţiei fiscale efectuate s-a stabilit suplimentar suma de x lei, reprezentând:

TVA x lei;

Contribuţii sociale x lei;

Vărsăminte persoane handicap x lei.

 

Sursa: ANAF