Constatari inspectie fiscala la o societate care are ca obiect de activitate Fabricarea de constructii metalice şi părţi componente ale structurilor metalice

S.C. X S.R.L. are ca obiect de activitate „Fabricarea de constructii metalice şi părţi componente ale structurilor metalice”, cod CAEN 2511.

Perioada verificată:

01.10.2020-31.03.2023 impozit pe veniturile din salarii şi asimilate salariitor, 01.10.2020-31.03.2023 contribuţii sociale.

Principalele constatări ale organelor de inspecţie fiscală au fost:

Pentru salariile acordate angajaţitor, societatea verificată a aplicat facilităţile prevăzute de Ordonanţa de urgenţă nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţillor publice a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative si prorogarea unor termene, respectiv a aplicat scutiri la impozitul pe venitul din salarii, contribuţia de asigurări sociale de sănătate şi a aplicat reducerea la contribuţia de asigurări sociale, de la 25% la 21,25%, facilităţi fiscale de care beneficiază angajatorii care desfăşoară activităţi în sectorul construcţiitor.

S.C. X S.R.L., deşi are ca şi obiect principal de activitate „Fabricarea de construcţii metalice şi părţi componente ale structurilor metatice” – cod CAEN 2511, în perioada supusă controlului a prestat activităţi legate de construcţia navelor (lucrări montaj elemente de tubulatură, servicii de sudură pe navă), activităţi care nu au legătură cu activitatea de construcţii, aşa cum acestea au fost definite în Acordut încheiat între Guvernul României şi Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii.

Întrucât S.C. X S.R.L. nu a desfăşurat activităţi care sunt în legătură directă cu sectorul construcţiitor şi nu a indeplinit cumulativ condiţiile prevăzute la art. 60, pct. 5 din Legea 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, salariaţii nu beneficiază de facitităţile prevăzute de OUG 114/2018.

Faţă de cele prezentate, organele de inspecţie fiscală au calculat suplimentar pentru perioada 01.10.2020-31.03.2023, pentru salariile acordate, impozit pe veniturile din salarii, contribuţia de asigurări sociale de sănătate contribuţia de asigurări sociale.

 

Sursa: ANAF