Speta:
- Sediul angajatorului este situat in Bucuresti
- Locul de munca al angajatului este Bucuresti si din telemumca de la domiciliu.
- Contractul de munca prevede 3 zile de telemunca si 2 zile la sediu 3
In ce masura se poate acorda diurna salariatilor pentru deplasarea de la domiciliu (locul de telemunca) la sediul societatii? Se poate deconta cazarea?
Legea 53/2003 – Codul muncii prevede la art. 44 alin. (2) coroborat cu art. 43 ca salariatii delegati au dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare (diurna), prin delegarea intelegandu-se exercitarea temporara, din dispozitia angajatorului, de catre salariat, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca.
Totodata, conform art. 2 lit. a din Legea 81/2018 privind reglementarea activitatii de telemunca, prin telemunca se intelege forma de organizare a muncii prin care salariatul, in mod regulat si voluntar, isi indeplineste atributiile specifice functiei, ocupatiei sau meseriei pe care o detine in alt loc decat locul de munca organizat de angajator, folosind tehnologia informatiei si comunicatiilor. La art. 5 alin. (2) lit. b) din lege se prevede ca, in cazul activitatii de telemunca, in contractul individual de munca se precizeaza si perioada si/sau zilele in care telesalariatul isi desfasoara activitatea la un loc de munca organizat de angajator.
Din cele de mai sus rezulta ca, in cazul activitatii de telemunca, salariatii au doua locuri de munca, astfel ca, in zilele in care acestia se deplaseaza de la domiciliu (locul de telemunca) la sediul societatii (locul organizat de angajator), ei nu se afla in delegatie in sensul art. 43 din Codul muncii si, implicit, nu pot beneficia de diurna si de decontarea cheltuielilor de cazare in temeiul art. 44 alin. (2) dn Codul muncii. Daca ele sunt acordate salariatilor, atunci vor fi tratate din punct de vedere fiscal drept avantaje salariale si vor fi supuse corespunzator impozitului pe veniturile din salarii si contributiilor sociale obligatorii.
In schimb, daca salariatii aflati in telemunca sunt trimisi in interes de serviciu in alta localitate decat cea in care au domiciliu ori se afla sediul societatii (locuri de munca conform contractelor individuale de munca), atunci se poate considera ca ei sunt delegati si, in consecinta, pot beneficia de cazare si diurna in temeiul art. 43 si art. 44 alin. (2) din Codul muncii.
In ceea ce priveste transportul angajatilor, Legea 227/2015 privind Codul Fiscal precizeaza la art 76:
76.(4) Urmatoarele venituri nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit:
„a) ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru dispozitive medicale, ajutoarele pentru nastere/adoptie, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, veniturile reprezentand cadouri in bani si/sau in natura, inclusiv tichete cadou, oferite salariatilor, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca sau in regulamentul intern.”
De asemenea, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului nu intra in baza de calcul a contributiilor sociale, portivit art. 142 (b), art. 157 (2) si art. 2204 alin. (2) din Legea 227/2015 privind Codul Fiscal.
In concluzie, daca sunt prevazute in contractul individual de munca sau in regulamentul intern, sumele reprezentand contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului nu reprezinta venit impozabil si nici nu se cuprinde in baza de calcul a contributiilor sociale (CAS, CASS si CAM).