- Costurile de achizitie al aparatelor de marcat electronice fiscale nu se mai scad din impozitul pe profit potrivit vechii proceduri, insa pot face obiectul facilitatii fiscale reprezentand scutirea de impozit pe profitul reinvestit.
- Se considera cheltuieli deductibile limitat, de natura sociala, urmatoarele categorii:
- cheltuielile pentru functionarea corespunzatoare a unor unitati aflate in administrarea contribuabililor, precum: crese, gradinite, scoli, muzee, biblioteci, cantine, baze sportive, cluburi, camine de nefamilisti si altele asemenea;
- sumele achitate de contribuabil pentru plasarea copiilor angajatilor in unitati de educatie timpurie, potrivit reglementarilor legale din domeniul educatiei nationale, dar nu mai mult de 1.500 lei/luna pentru fiecare copil.
- Se elimina prevederea privind scaderea din impozitul pe profit, potrivit vechii proceduri, a cheltuielilor cu educatia timpurie.
- Sunt modificari/completari in ceea ce priveste deductibilitatea limitata a unor cheltuieli:
- cheltuielile pentru functionarea, intretinerea si repararea locuintelor de serviciu, deductibile in limita corespunzatoare a suprafetelor construite prevazute de Legea locuintei nr. 114/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
- 50% din valoarea cheltuielilor de functionare, intretinere si reparatii aferente unui sediu aflat in locuinta proprietate personala a unei persoane fizice, folosita si in scop personal, corespunzatoare suprafetelor puse la dispozitia contribuabilului in baza contractelor incheiate intre parti, in acest scop;
- 50% din valoarea cheltuielilor de functionare, intretinere si reparatii aferente unui sediu social achizitionat de catre contribuabil in cladiri de locuinte sau in cladiri individuale de locuit, din ansambluri rezidentiale definite potrivit prevederilor legale, care nu este utilizat exclusiv in scopul activitatii economice. In cazul in care sediul social, aflat in patrimoniul contribuabilului, este utilizat in scop personal de catre actionari sau asociati, cheltuielile respective sunt considerate ca fiind efectuate in favoarea acestora, fiind nedeductibile la calculul rezultatului fiscal (prevedere noua).
- Cheltuielile cu bursele private nu se mai deduc din impozitul pe profit. Pentru determinarea rezultatului fiscal, contribuabilii care efectueaza cheltuieli privind bursele private, insumeaza aceste cheltuieli in limita a 1.500 lei/fiecare bursa acordata, cu cele de natura sociala (prevazute la art. 25 alin. 3 lit.b CF), iar suma rezultata se deduce in limita a 5% din cheltuielile cu salariile.
- Cheltuielile privind bunurile, mijloacele financiare si serviciile acordate Fondului Natiunilor Unite Pentru Copii – UNICEF, precum si altor organizatii internationale care isi desfasoara activitatea potrivit prevederilor unor acorduri speciale la care Romania este parte, se insumeaza cu cheltuielile de sponsorizare si diminueaza impozitul pe profit in cea mai mica dintre 0,75% din cifra de afaceri, fara a depasi 20% din Impozitul pe profit. Ambele cheltuieli sunt initial nedeductibile la calculul impozitului pe profit.
- Pierderile fiscale anuale stabilite prin declaratia de impozit pe profit, incepand cu anul 2024/anul fiscal modificat care incepe in anul 2024, dupa caz, se recupereaza din profiturile impozabile realizate, in limita a 70% inclusiv, in urmatorii 5 ani consecutivi. Recuperarea pierderilor se va efectua in ordinea inregistrarii acestora, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit.
- Contribuabilul are dreptul de a deduce, intr-o perioada fiscala, costurile excedentare ale indatorarii pana la plafonul deductibil reprezentat de echivalentul in lei al sumei de 1.000.000 euro. Costurile excedentare ale indatorarii rezultate din tranzactii/operatiuni care nu finanteaza achizitia/productia imobilizarilor in curs de executie/activelor si care sunt efectuate cu persoane afiliate se deduc, intr-o perioada fiscala, pana la plafonul deductibil reprezentat de echivalentul in lei al sumei de 500.000 euro.
Costurile totale excedentare ale indatorarii rezultate din tranzactii/operatiuni efectuate atat cu persoanele afiliate respective, cat si cu persoanele neafiliate, care pot fi deduse intr-o perioada fiscala, nu pot depasi plafonul deductibil reprezentat de echivalentul in lei al sumei de 1.000.000 euro. Cursul de schimb utilizat pentru determinarea echivalentului in lei a plafoanelor respective este cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei pentru ultima zi a trimestrului/anului fiscal. Plafonul de 500.000 euro aferent costurilor excedentare ale indatorarii efectuate cu persoane afiliate nu se aplica institutiilor de credit – persoane juridice romane, sucursalelor din Romania ale institutiilor de credit – persoane juridice straine, institutiilor financiare nebancare, sucursalelor din Romania ale institutiilor financiare nebancare si intreprinderilor de investitii definite potrivit legii.
- In situatia platitorilor de impozit pe profit se mentine posibilitatea redirectionarii sumei reprezentand cheltuieli de sponsorizare sau mecenat, in limita plafoanelor stabilite, prin depunerea formularului de redirectionare. In cazul contribuabililor membri ai unui grup fiscal, redirectionarea poate fi dispusa numai de persoana juridica responsabila.
- Ajustarile pentru deprecierea creantelor, inregistrate potrivit reglementarilor contabile aplicabile, reprezentand sume datorate de clientii interni si externi pentru produse, semifabricate, materiale, marfuri vandute, lucrari executate si servicii prestate, se deduc in limita unui procent de 30% din valoarea acestor ajustari, daca creantele indeplinesc cumulativ conditiile prevazute de Codul fiscal (se diminueaza limita de deducere a ajustarilor pentru deprecierea creantelor de la 50% la 30%).
- Se aduc clarificari cu privire la prevederile fiscale care reglementeaza deducerea provizioanelor de catre institutiile financiare nebancare avand obligativitatea acestora de a aplica reglementarile contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara incepand cu 1 ianuarie 2023.
- Se aduc clarificari asupra regimului fiscal al ajustarilor pentru depreciere si al provizioanelor specifice, constituite de institutiile financiare nebancare si sucursalele din Romania ale institutiilor financiare nebancare – persoane juridice straine inscrise in Registrul general, de institutiile de plata persoane juridice romane care acorda credite legate de serviciile de plata, de institutiile emitente de moneda electronica, de persoanele juridice romane care acorda credite legate de serviciile de plata, dar si de institutiile de credit.
Data intrarii in vigoare pentru prevederile de mai sus: 1 ianuarie 2024.