In cursul anului trecut, legea concediului paternal, nr.210/1999, a fost modificata si completata prin ordonanta de urgenta a Guvernului nr.117 din 26 august, publicata in Monitorul Oficial nr. 845 din 29 august 2022, majorandu-se durata acordarii la 10 zile. Modificarea a intrat in vigoare cu 4 ianuarie 2023.
Concediul paternal se acorda in scopul de a asigura participarea efectiva a tatalui la ingrijirea copilului nou-nascut si de a facilita concilierea vietii profesionale cu viata de familie.
Tatal copilului nou-nascut are dreptul la un concediu paternal platit de catre angajator, cu o durara de 10 zile lucratoare, care se acorda in primele 8 saptamani de la nasterea copilului.
In cazul in care tatal copilului nou-nascut a obtinut atestatul de absolvire a cursului de puericultura, durata concediului paternal, se majoreaza cu 5 zile lucratoare.
Cursurile de puericultura se pot desfasura in perioada de sarcina a mamei sau dupa nasterea copilului, in cabinetul medicului de familie al tatalui sau in cardul unitatilor sanitare sau al altor unitati de profil care organizeaza astfel de cursuri. La finalul acestora, in urma verificarii notiunilor dobandite se va elibera atestatul de absolvire.
Ce presupune un curs de puericultura si cu ce ajuta ? Cursul de ingrijire a bebelusului vine in ajutor atat viitorilor tatici cat si viitoarelor mamici, atunci cand simt ca nu se descurca cu cel mai nou membru al familiei.
Un bebelus aduce cu sine numeroase dificultati si intrebari, iar un curs de ingrijire al acestuia isi propune sa explice atat latura emotionala cat si cea practica. Participarea la un curs de puericultura ofera in primul rand acces la informatii actualizate despre modul in care este recomandat sa fie ingrijit un copil si cum pot parintii contribui la dezvolarea sa. Cursul ofera mai multa incredere in sine si numeroase sfaturi practice. Trainerii va vor invata diverse masuri de prim ajutor si de siguranta pentru situatiile in care viata bebelusului este pusa in pericol.
In cadrul cursului de puericultura sunt abordate subiecte ca:
- Primele zile acasa: lista obiectelor necesare acasa, camera bebelusului (spatiu, umiditate, lumina);
- Ingrijirea nou-nascutului: pielea, ochii, urechile, nasul, toaleta buricului, igiena genitala, baita si masajul, schimbarea scutecului;
- Ritmurile bebelusului : alaptarea si mesele, somnul, puseurile de crestere si plansul;
- Posibile provocari : icterul, urgentele medicale, consulturi recomandate in primele luni de viata;
- Depresia postpartum : cauze, semne, preventie, efectele asupra bebelusului, lucrul in echipa cu partenerul, cand cerem ajutor.
Un aspect important este ca tatal poate beneficia de concediu paternal pentru fiecare copil nou-nascut, pe baza unui singur atestat de absolvire a cursului de puericultura, indiferent cand a fost obtinut.
Pentru acordarea concediului paternal, tatal trebuie sa solicite acest lucru printr-o cerere. Cererea trebuie sa cuprinda numele, functia ocupata in cardul companiei si solicitarea concediului paternal pentru perioada dorita. Se anexeaza si certificatul de nastere al copilului, copie, si dupa caz atestatul de absorvire a curstului de puericultura.
Indemnizatia pentru concediul paternal se plateste din fondul de salarii al angajatorului si este egala cu salariul perioadei respective. Perioada in care tatal este in concediu paternal constituie vechime in munca. Este interzisa aplicarea unui tratament mai putin favorabil tatalui care a solicitat sau a efectuat concediul de paternitate.
Angajatorul are obligatia de a aproba concediul paternal. Pe perioada concediului paternal, tatal nu poate fi concediat.
Nerespectarea prevederilor legale cu privire la concediu paternal, de catrea angajator, reprezinta contraventie si se sanctioneaza cu amenda de 4.000 lei la 8.000 lei.