Realizarea de venituri de catre persoanele cu dizabilitati

« Sunt persoane surde sau nevazatoare care nu doresc contract de munca (din frica sa nu isi piarda pensia de dizabilitate) si ne intreaba daca pot lucra in baza unui contract de colaborare sau alta forma acceptabila. »

Conform Art. 2 alin. 1 din Legea 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, persoanele cu handicap sunt acele persoane carora mediul social, neadaptat deficientelor lor fizice, senzoriale, psihice, mentale si/sau asociate, le impiedica total sau le limiteaza accesul cu sanse egale la viata societatii, necesitand masuri de protectie in sprijinul integrarii si incluziunii sociale.

Indemnizatia lunara a adultului cu handicap reprezinta, conform Legii 448/2006 art. 58 alin. 4 (a), suma de bani pe care acesta o primeste lunar, indiferent de venituri, in functie de gradul de handicap in care este incadrat.

Persoanele cu handicap au dreptul de a munci si de a realiza venituri, putand fi incadrate in munca conform pregatirii lor profesionale si capacitatii de munca, atestate prin certificatul de incadrare in grad de handicap, emis de comisiile de evaluare de la nivel judetean sau al sectoarelor municipiului Bucuresti.

Art. 77 alin 2 din Legea 448/2006 clarifica faptul ca prin persoana cu handicap se intelege si persoana invalida gradul III.

Deci, persoanele cu handicap, inclusiv persoanele invalide gradul III, pot presta activitate in baza unui contract individual de munca fara a pierde indemnizatia lunara, indiferent de nivelul salariului.

In ceea ce priveste pensia de invaliditate, definitia acesteia o regasim in Art. 68 din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

(1) Pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care nu au implinit varsta standard de pensionare prevazuta in anexa nr. 5 si care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca, din cauza:

a) accidentelor de munca si bolilor profesionale, conform legii;

b) neoplaziilor, schizofreniei si SIDA;

c) bolilor obisnuite si accidentelor care nu au legatura cu munca.

 

Conform art. 118 din aceeasi Lege 263/2010:

1) In sistemul public de pensii pot cumula pensia cu venituri realizate din activitati dependente, asa cum sunt reglementate de Codul fiscal, indiferent de nivelul acestora, urmatoarele categorii de pensionari:

a) pensionarii pentru limita de varsta;

b) nevazatorii;

c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate

(12) In sistemul public de pensii, pensionarii pot cumula pensia cu venituri realizate din activitati independente si din drepturi de proprietate intelectuala, astfel cum sunt reglementate de Codul fiscal, indiferent de nivelul acestora.

Deci nevazatorii si persoanele incadrate in gradul III de invaliditate nu-si vor pierde pensia de invaliditate daca presteaza activitate in baza unui contract de munca (pentru persoanele cu gradul III de invaliditate contractul trebuie sa fie cu timp partial de maxim 4 ore/zi) sau daca realizeaza venituri din activitati independente.