Sistemul de pensii ocupationale este reglementat prin Legea nr. 1/2020 privind pensiile ocupationale, cu modificarile si completarile ulterioare.
Fondurile de pensii ocupationale pilon IV sunt constituite la initiativa angajatorului. Conform ASF, pentru acest tip de pensie, angajatorul achita contributiile pentru toti angajatii sai si reprezinta interesele angajatilor in relatia cu administratorul fondului de pensii ocupationale. Angajatii pot contribui la același fond de pensii ocupationale cu sume suplimentare celor investite de catre angajator, pentru o crestere mai accentuata a valorii activului personal si a cuantumului viitoarei pensii.
Dreptul de proprietate asupra contributiilor cu care participa angajatorul si/sau angajatul la un fond de pensii ocupationale, precum si a rezultatelor investirii acestor contributii, revine salariatului dupa un termen de cel putin trei ani de la aderarea la fondul de pensii, conform prevederilor contractului colectiv de munca / protocolului si a contractului de administrare.
Contributia proprie a unui participant poate fi de maximum o treime din veniturile sale salariale brute lunare sau din veniturile asimilate acestora fara a depasi, impreuna cu celelalte retineri pe care le-ar avea, jumatate din salariile nete lunare.
In cazul in care un angajator decide sa stabileasca o schema de pensii ocupationale, acesta are obligatia sa ofere schema tuturor angajatilor sai si sa vireze contributii. Angajatul poate participa, daca doreste, conform schemei.
Angajatorul poate stabili cuantumuri diferentiate de contributie proprie pentru angajatii sai pe criterii de vechime, functie sau drepturi salariale.