Sprijin financiar pentru sustinerea productiei de legume cultivate in sere

In Monitorul Oficial (Partea I) nr. 837 din data de 15 septembrie 2023 a fost publicata Hotararea Guvernului (HG) 846/2023 privind aprobarea Programului de sustinere a productiei de legume cultivate in spatii protejate pentru perioada 2023-2024 si pentru modificarea art. 8 din HG nr. 1569/2022 privind aprobarea programului de sustinere a productiei de tomate in spatii protejate pentru anul 2023.

 

Schema de ajutor de minimis propusa se aplica pe intreg teritoriul Romaniei in perioada 2023-2024, pentru sustinerea productiei de legume cultivate in spatii protejate, dupa cum urmeaza:

  1. tomate – Solanum lycopersicum L;
  2. ardei gras si/sau lung si/sau gogosar – Capsicum annuum L;
  3. castraveti – Cucumis sativus L;
  4. fasole pastai – Phaseolus vulgaris L;
  5. salata – Lactuca sativa L;
  6. spanac – Spinacea oleracea L;
  7. ceapa verde – Allium cepa L.

 

Potrivit noilor dispozitii, schema de ajutor se aplica intreprinderilor/intreprinderilor unice care isi desfasoara activitatea in domeniul productiei primare de produse agricole, pentru sustinerea productiei de legume cultivate in spatii protejate.

Prevederile prezentei scheme se aplica intreprinderilor/intreprinderilor unice, pentru culturile de legume cultivate in spatii protejate prevazute la art. 2, respectiv:

  1. producatorilor agricoli persoane fizice care detin atestat de producator emis in baza Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor masuri de reglementare a pietei produselor din sectorul agricol, cu modificarile si completarile ulterioare, valabil pana la 31 decembrie 2024;
  2. producatorilor agricoli persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale, constituite potrivit prevederilor OUG nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 182/2016, cu modificarile si completarile ulterioare;
  3. producatorilor agricoli persoane juridice.

 

Pentru a fi eligibili la acordarea ajutorului de minimis pentru productia de legume in spatii protejate, beneficiarii mentionati anterior trebuie sa indeplineasca, cumulativ, urmatoarele criterii de eligibilitate:

  1. sa solicite ajutorul de minimis prevazut de prezenta hotarare;
  2. sa utilizeze o suprafata cumulata de spatii protejate de minimum 1.000 mp, cultivata exclusiv cu una dintre culturile de tomate, ardei gras si/sau lung si/sau gogosar, castraveti, fasole pastai, salata, spanac, ceapa verde;
  3. sa marcheze suprafata prevazuta la lit. b), la loc vizibil, cu o placa-indicator, pe care sa se gaseasca inscriptia „Program sustinere legume, perioada 2023-2024, beneficiar numarul…………………………………….., Directia pentru Agricultura a Judetului………………../Municipiului Bucuresti”, cu dimensiunea minima recomandata de 50 cm/70 cm;
  4. sa obtina productiile minime corespunzatoare culturii de legume;
  5. sa fie inregistrati in evidentele Registrului agricol deschis la primariile in a caror raza administrativ-teritoriala se afla suprafetele cultivate cu legume in spatiile protejate in anul 2023, respectiv la data depunerii cererii;
  6. sa detina Registrul de evidenta a tratamentelor cu produse de protectie a plantelor, conform modelului prevazut in anexa nr. 1, avizat de OFJ;
  7. sa faca dovada obtinerii productiei minime realizate, prin documente justificative in functie de forma de organizare;
  8. sa obtina legume care nu depasesc continutul maxim aplicabil reziduurilor de pesticide, conditie care se verifica conform prevederilor art. 12, alin. (3).

 

Pentru suprafata prevazuta la lit.b) se accepta o diferenta de -50 mp rezultati in urma verificarii in teren a suprafetei cultivate cu legume.

 

Productiile minime prevazute la lit. d) sunt urmatoarele:

  1. 000 kg/1.000 mp pentru cultura de tomate;
  2. 000 kg/1.000 mp pentru cultura de ardei gras si/sau lung si/sau gogosar;
  3. 000 kg/1.000 mp pentru cultura de castraveti;
  4. 500 kg/1.000 mp pentru cultura de fasole pastai;
  5. 000 plante/1.000 mp pentru cultura de salata;
  6. 000 kg/1.000 mp pentru cultura de spanac;
  7. 000 bulbi/plante/1.000 mp pentru cultura de ceapa verde.

 

Valorificarea productiilor prevazute la lit. d) se face in perioada 20 octombrie 2023-31 ianuarie 2024 inclusiv.

Dovada obtinerii productiei de legume obtinute in spatii protejate prevazuta la alin. (3) o constituie copia rapoartelor fiscale de inchidere zilnica/factura/fila/filele din carnetul de comercializare pentru legumele care fac obiectul programului.

 

Valoarea sprijinului financiar acordat prin schema de ajutor de minimis se exprima sub forma unei subventii, potrivit art. 3, alin. (6) din Regulamentul de minimis in sectorul agricol, si se acorda beneficiarilor care indeplinesc conditiile prevazute mai sus.

Sprijinul financiar de ajutor de minimis este de maximum 1.000 euro inclusiv/1.000 mp/beneficiar.

Valoarea maxima a sprijinului financiar prevazuta la alineatul anterior se acorda in lei, la cursul de schimb de 4,9490 lei, stabilit de catre Banca Centrala Europeana la data de 29 septembrie 2022, publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE), seria C, nr. 379 din 3 octombrie 2022, pentru schema de ajutor de minimis prevazuta la art. 4, alin. (1), in conditiile prevazute la art. 5.

Valoarea totala a ajutoarelor de minimis care se acorda unei intreprinderi/intreprinderi unice nu poate depasi suma de 20.000 euro pe durata a trei exercitii financiare, in cursul exercitiului financiar actual, respectiv anul depunerii cererii de inscriere in program si in cele doua exercitii financiare precedente, conform prevederilor art. 3, alin. (2) din Regulamentul de minimis in sectorul agricol.

 

Mentionam ca sumele reprezentand ajutoare de minimis se platesc beneficiarilor incepand cu data de 26 februarie 2024.

 

Beneficiarii prevazuti mai sus pot solicita ajutorul de minimis la Directia Agricola Judeteana (DAJ) in termen de 20 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari, printr-o cerere al carei model este prevazut in anexa nr. 2 cuprinsa in HG 846/2023.

La depunerea cererii, responsabilii desemnati cu primirea cererilor din cadrul DAJ, in prezenta potentialilor beneficiari, verifica sumele ramase si potential a fi primite prin prezenta schema de ajutor de minimis, rezultate dupa insumarea ajutoarelor de minimis primite pe durata a trei exercitii financiare, respectiv ajutoarele acordate in cele doua exercitii financiare precedente si in exercitiul financiar in cauza, si pana la concurenta sumei de 20.000 euro, potrivit art. 3, alin. (2) din Regulamentul de minimis in sectorul agricol.

 

Dupa efectuarea verificarii mentionate, beneficiarii completeaza si depun cererea insotita de urmatoarele documente:

  1. copie a B.I./C.I. al/a solicitantului sau al/a reprezentantului legal daca cererea este depusa prin reprezentant legal/imputernicit;
  2. copie a atestatului de producator valabil pana la 31 decembrie 2024;
  3. imputernicire/procura notariala si o copie a B.I./C.I. al/a unui reprezentant, dupa caz;
  4. copie a certificatului de inregistrare la Oficiul National al Registrului Comertului/Registrul national al asociatiilor si fundatiilor sau a actului in baza caruia isi desfasoara activitatea;
  5. dovada cont activ banca/trezorerie;
  6. adeverinta, in original, din Registrul agricol, conform inscrisurilor aferente anului 2023, care atesta suprafata de teren cu spatii protejate utilizata de solicitant in baza oricarui act juridic care confera dreptul de folosinta asupra terenului in cauza.

 

Cererea, insotita de documentele de mai sus, poate fi transmisa la DAJ si prin mijloace electronice si/sau posta/curierat.

Documentele transmise prin mijloace electronice trebuie sa fie semnate si datate, iar copiile trebuie sa fie certificate „conform cu originalul” de catre solicitant.

In situatia in care solicitantul utilizeaza suprafete de teren cu culturi de legume cultivate in spatii protejate situate in judete/UAT diferite, acesta va formula si depune o singura cerere de inscriere in program la DAJ unde are suprafata cultivata cea mai mare.

Dupa incheierea perioadei de depunere a cererilor, DAJ transmite catre OFJ lista cu potentialii beneficiari ai schemei de ajutor de minimis in vederea efectuarii de controale oficiale, inclusiv prelevare de probe pentru determinarea continuturilor maxime aplicabile reziduurilor de pesticide din legume.

 

Ulterior incheierii perioadei de inregistrare a tuturor cererilor, DAJ solicita APIA desemnarea unui reprezentant in vederea constituirii unei echipe mixte pentru stabilirea suprafetelor cultivate si evaluarea productiei de legume prevazute la art. 2.

Directorul executiv al DAJ desemneaza prin decizie echipe formate dintr-un reprezentant al DAJ, care, impreuna cu reprezentantul APIA, se deplaseaza in teren pentru stabilirea suprafetei cultivate si pentru evaluarea productiei de legume inainte de recoltare, in baza notificarii scrise transmise la DAJ de catre beneficiari cu privire la inceperea recoltarii.

Beneficiarii sunt obligati sa transmita in scris notificarea cu cel putin 10 zile inainte de recoltarea legumelor, prin e-mail, fax sau posta.

Echipele mentionate anterior stabilesc suprafetele cultivate si evalueaza productia de legume inainte de recoltare, in baza notificarii scrise transmise la DAJ de catre beneficiari, intocmesc fisa pentru stabilirea suprafetei cultivate si pentru evaluarea productiei de legume inainte de recoltare, al carei model este prevazut in anexa nr. 4, fiind direct raspunzatori de veridicitatea verificarilor.

In cadrul fisei, echipele mentioneaza daca productia estimata poate ajunge la maturitate pana la data maxima prevazuta la art. 5, alin. (4) – perioada 20 octombrie 2023-31 ianuarie 2024 inclusiv.

 

Verificarile in teren pentru stabilirea suprafetelor cultivate si evaluarea productiei de legume se realizeaza intr-o singura etapa in baza procedurii operationale elaborate de catre structura cu atributii in inspectii tehnice din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Controlul respectarii normelor privind utilizarea produselor de protectie a plantelor se face de catre inspectorii fitosanitari care au in atributii efectuarea controalelor oficiale si alte activitati oficiale.

 

Responsabilii desemnati din cadrul DAJ, dupa finalizarea tuturor verificarilor conditiilor de eligibilitate, intocmesc situatia centralizatoare a beneficiarilor ajutorului de minimis, conform modelului prevazut in anexa nr. 5, si o transmit la Directia generala buget finante si fonduri europene din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pana la data de 16 februarie 2024 inclusiv.

 

Responsabilii desemnati din cadrul DAJ, respectiv al municipiului Bucuresti completeaza in Registrul unic pentru accesarea programului ajutorul de minimis cuvenit fiecarui beneficiar.

DAJ vireaza sumele cuvenite in conturile beneficiarilor, potrivit legislatiei in vigoare.

 

Registrul unic pentru accesarea programului, precum si documentatia depusa pentru accesarea acestuia se pastreaza la DAJ pe o perioada de 10 ani fiscali de la data la care a fost platit ajutorul de minimis.

DAJ publica pe site-ul institutiei Lista beneficiarilor ajutoarelor de minimis si sumele acordate potrivit prezentei hotarari.

 

Ajutorul de minimis acordat in temeiul prezentei hotarari este avut in vedere pentru a fi dedus din orice schema viitoare de ajutor de minimis.

Ajutorul de minimis prevazut de prezenta hotarare nu se acorda solicitantilor a caror suprafata de culturi de legume in spatii protejate este obtinuta prin divizarea unei suprafete cu spatii protejate efectuata dupa data intrarii in vigoare a prezentei hotarari, indiferent de modalitatea de transfer al suprafetei, cu exceptia succesiunilor si a contractelor de vanzare inregistrate in registrul agricol.

 

 

 

Baza legala:

  • Hotararea Guvernului (HG) nr. 846/2023 privind aprobarea Programului de sustinere a productiei de legume cultivate in spatii protejate pentru perioada 2023-2024 si pentru modificarea art. 8 din Hotararea Guvernului nr. 1.569/2022 privind aprobarea programului de sustinere a productiei de tomate in spatii protejate pentru anul 2023;
  • OUG 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale;
  • Legea 145/2014 pentru stabilirea unor masuri de reglementare a pietei produselor din sectorul agricol.