Prelungirea mecanismului actual de cumparare a vechimii pentru pensie – proiect de OG

Conform unui Proiect de ordonanta discutat saptamana asta in sedinta Guvernului, completarea stagiului de cotizare la pensia de stat va fi posibila pana in 31 decembrie 2024.

Dupa cum stabileste OUG 163/2020, documentul care a introdus acest mecanism, „persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contributiei de asigurari sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii incheierii contractului de asigurare, in care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare in sistemul public de pensii sau intr-un sistem de asigurari sociale neintegrat acestuia, in tara, in statele membre ale Uniunii Europene sau in alte state cu care Romania aplica instrumente juridice internationale in domeniul securitatii sociale”.

Reamintim faptul ca actualele reguli pentru plata retroactiva la pensii se aplica doar pana la 1 septembrie 2023, iar ulterior mecanismul ar fi trebuit sa fie accesibil prin noua lege a pensiilor (Legea 127/2019), insa aceasta a fost amanata din nou.

Prin urmare, Guvernul urmeaza sa prelungeasca termenul mecanismului actual de cumparare a vechimii pentru pensie.

Astfel, potrivit proiectului de OUG discutat saptamana aceasta de Guvern, completarea stagiului de cotizare la pensia pentru limita de varsta se va putea face pana in 31 decembrie 2024.

Mecanismul de prelungire a stagiului de cotizare la pensia de stat este util celor care nu s-au pensionat inca si doar pentru completarea stagiului pentru pensia pentru limita de varsta.