Cresterea valoarii tichetelor de masa – proiect aprobat de executiv

Potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta adoptat astazi, 27 iulie, de Executiv, valoarea tichetelor de masa se va majora de la 1 august, la 35 de lei, si apoi de la 1 ianuarie, la 40 de lei.

Masura vine ca urmare a discutiilor dintre Guvern si reprezentantii sindicatelor si patronatelor in cadrul Consiliului National Tripartit pentru Dialog Social si in urma cresterii semnificative a preturilor la alimente.

„Guvernul a aprobat, la propunerea Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale, majorarea valorii tichetului de masa in contextul scaderii puterii de cumparare a populatiei, ca urmare a razboiului din Ucraina si a liberalizarii preturilor la energie”, potrivit unui comunicat recent al ministerului Muncii.

Mai exact, valoarea actuala a tichetelor de masa, care este de 30 de lei, va fi majorata, incepand cu 1 august 2023, la 35 de lei. Apoi, incepand cu 1 ianuarie 2024, valoarea o sa ajunga la 40 de lei si o sa se mentina la acest nivel cel putin pana in septembrie 2024.

Mentionam ca proiectul de OUG prevede abrogarea ordinului de ministru nr.1263/2023 care stabileste valoarea actuala de 30 de lei pentru tichete de masa, la data de 1 august 2023, deoarece valoarea respectiva este stabilita acum sa se aplice pana in septembrie 2023 si s-ar suprapune cu noua valoare dorita de la 1 august.

Conform notei de fundamentare a actului normativ aprobat astazi de Executiv, “Valoarea tichetelor de masa din ultimele doua semestre nu a inregistrat nicio crestere, desi pretul alimentelor si al utilitatilor au crescut semnificativ, astfel incat, in prezent, valoarea unui tichet de masa, care este de 30 lei, este mica pentru a asigura o masa decenta pe parcursul unei zile de lucru. Crescand valoarea nominala a tichetelor de masa la nivelul corespunzator, statul are posibilitatea de a implementa o facilitate fiscala care asigura o mai buna colectare a taxelor si impozitelor, diminuandu-se, astfel, economia subterana, iar cresterea valorii nominale se va reflecta in mod direct in puterea de cumparare a angajatilor si, in consecinta, in veniturile bugetului de stat, deoarece acest venit este supus impozitarii”.