In Monitorul Oficial (Partea I) nr. 677 din data de 24 iulie 2023 a fost publicat Ordinul nr. 2195/2023 al ministrului Finantelor pentru aprobarea Sistemului de raportare contabila la 30 iunie 2023 a operatorilor economici.
Raportarile contabile la 30 iunie 2023 urmeaza a fi depuse la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor pana cel mai tarziu la data de 16 august 2023.
Documentul recent aprobat prevede ca sistemul de raportare contabila la 30 iunie 2023 se aplica operatorilor economici care in exercitiul financiar precedent au inregistrat o cifra de afaceri neta mai mare decat echivalentul in lei a 1.000.000 euro.
Pentru intocmirea raportarilor contabile la 30 iunie 2023, incadrarea in criteriul mentionat se efectueaza pe baza indicatorilor determinati din situatiile financiare anuale ale exercitiului financiar precedent, respectiv a balantei de verificare incheiate la finele exercitiului financiar precedent, utilizand cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil la data incheierii exercitiului financiar precedent.
In Referatul de aprobare a actului normativ, se precizeaza ca entitatile care nu au desfasurat activitate de la data infiintarii pana la 30 iunie 2023, cele care in tot semestrul I al anului 2023 s-au aflat in inactivitate temporara, cele infiintate in cursul anului 2023, precum si persoanele juridice care se afla in curs de lichidare, potrivit legii, nu intocmesc raportari contabile la 30 iunie 2023.
Este important de precizat faptul ca informatiile cuprinse in raportarile contabile se bazeaza pe reglementarile contabile aplicabile fiecarei categorii de operatori economici, respectiv Reglementarile contabile aprobate prin OMFP nr. 1802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, sau Reglementarile contabile aprobate prin OMFP nr. 2844/2016, cu modificarile si completarile ulterioare.
Actul normativ este structurat in asa fel incat sa rezulte care este continutul de informatii al formularelor de raportare contabila la data de 30 iunie 2023, intocmite de entitati in functie de reglementarile contabile aplicabile.
Conform reprezentantilor MF, pentru raportarile contabile la 30 iunie nu se aplica unele reguli contabile, cum sunt inventarierea obligatorie si evaluarea tuturor elementelor bilantiere, iar nivelul de detaliere a informatiilor prezentate este mai redus, prin comparatie cu situatiile financiare anuale. Intrucat datele cuprinse in raportarile contabile la 30 iunie sunt destinate, in principal, institutiilor statului, informatiile care se raporteaza conform noului act normativ au fost stabilite in urma consultarii institutiilor care utilizeaza baza de date a Ministerului Finantelor.
Subliniem faptul ca aceste informatii sunt similare celor raportate la data de 30 iunie 2022.
Concret, raportarile contabile la 30 iunie 2023 sunt obligatorii, mai intai, pentru contribuabilii carora le sunt incidente Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate (Ordinul MF 1802/2014), care in exercitiul financiar precedent au inregistrat o cifra de afaceri neta mai mare de un milion de euro. Aceste entitati intocmesc si depun raportari contabile care cuprind urmatoarele formulare:
- Situatia activelor, datoriilor si capitalurilor proprii (cod 10);
- Contul de profit si pierdere (cod 20), respectiv Contul prescurtat de profit si pierdere (cod 20);
- Date informative (cod 30).
Obligatia de intocmire si depunere a bilanturilor semestriale revine si subunitatilor din Romania care apartin unor persoane juridice cu sediul in strainatate, si sediilor permanente din Romania care apartin unor persoane juridice cu sediul in strainatate.
Totodata, bilanturile sunt obligatorii pentru contribuabilii carora le sunt incidente Reglementarile contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara (Ordinul MF 2.844/2016), care in exercitiul financiar precedent au inregistrat o cifra de afaceri neta mai mare de un milion de euro. Aceste entitati intocmesc si depun raportari contabile care cuprind urmatoarele formulare:
- Situatia activelor, datoriilor si capitalurilor proprii (cod 10);
- Situatia veniturilor si cheltuielilor (cod 20);
- Date informative (cod 30).
Conform ordinului MF, Situatia activelor, datoriilor si capitalurilor proprii trebuie sa prezinte sintetic elementele de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii – grupate dupa natura si lichiditate, respectiv dupa natura si exigibilitate. Acest formular se intocmeste in baza balantei de verificare a conturilor sintetice la data de 30 iunie 2023, puse in acord cu soldurile din balanta conturilor analitice, incheiata dupa inregistrarea tuturor documentelor in care au fost consemnate operatiunile financiar-contabile aferente perioadei de raportare.
In ceea ce priveste Contul de profit si pierdere, Contul prescurtat de profit si pierdere si Situatia veniturilor si cheltuielilor, acestea cuprind cifra de afaceri neta, veniturile realizate si cheltuielile efectuate si rezultatele financiare obtinute (profit sau pierdere) – preluate din conturile de venituri si cheltuieli cuprinse in balanta de verificare la 30 iunie 2023. Datele raportate prin aceste formulare trebuie sa fie cumulate de la inceputul anului si pana la sfarsitul perioadei de raportare.
Alte precizari importante din Ordinul nr. 2195/2023:
- firmele cu un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic completeaza Situatia activelor, datoriilor si capitalurilor proprii cu informatiile perioadei 1 ianuarie – 30 iunie 2023;
- firmele cu un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic completeaza Contul de profit si pierdere, Contul prescurtat de profit si pierdere, respectiv Situatia veniturilor si cheltuielilor cu informatiile perioadelor 1 ianuarie – 30 iunie 2022, respectiv 1 ianuarie – 30 iunie 2023;
- indicatorul „Alte impozite neprezentate la elementele de mai sus (ct. 698)”, de la randul 71 din Contul de profit si pierdere, se completeaza numai de catre platitorii de impozit micro – cu suma reprezentand impozitul pe venitul microintreprinderii;
- la randul 25 „Salarii si indemnizatii” din cadrul Contului de profit si pierdere, la randul 05 „Cheltuieli cu personalul” din cadrul Contului prescurtat de profit si pierdere, respectiv la randul 31 „Salarii si indemnizatii” din cadrul Situatiei veniturilor si cheltuielilor se trec toate cheltuielile cu drepturi salariale si contravaloarea tichetelor acordate salariatilor. Contravaloarea tichetelor acordate salariatilor trebuie prezentata si la randurile 40 si 41 din Datele informative;
- in Datele informative, la randurile 01, 02 si 03 coloana 1, entitatile care au in subordine subunitati inscriu cifra 1, indiferent de numarul acestora;
- randul 03 coloana 1 din Datele informative se completeaza numai de entitatile care in perioada curenta de raportare n-au inregistrat nici profit, nici pierdere (rezultat financiar zero);
- la randurile privind platile restante din Datele informative se inscriu sumele de la sfarsitul perioadei de raportare care au depasit termenele de plata prevazute in contracte sau acte normative.
Baza legala:
- anaf.ro;
- Ordinul MF 2195/2023 pentru aprobarea Sistemului de raportare contabila la 30 iunie 2023 a operatorilor economici.