Combaterea cresterii excesive a preturilor la produseagricole si alimentare

Ordonanta de urgenta nr. 67/2023 privind instituirea unei masuri cu caracter temporar de combatere a cresterii excesive a preturilor la unele produse agricole si alimentare a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 602 din 30 iunie 2023.

Mentionam ca noile dispozitii se vor aplica incepand cu data de 30 iulie 2023.

 

Aspectele care au dus la aparitia acestei ordonante de urgenta:

 

  • preturile alimentelor procesate si-au accelerat consistent si generalizat ritmul de crestere de-a lungul anului 2022, pe fondul evolutiilor pe pietele materiilor prime energetice si agroalimentare;
  • in cursul anului 2022, toate produsele principale alimentare de baza, precum zahar, ulei, cartofi, lapte, oua, carne, paine, legume, fructe, au inregistrat scumpiri semnificative, care se mentin si in prezent si produc distorsiuni pe piata produselor agricole si alimentare, cu impact negativ major asupra nivelului consumului si a puterii de cumparare a consumatorilor finali, cu afectarea sigurantei si securitatii alimentare a populatiei;
  • in cursul anului 2023, in luna februarie, indicii preturilor de consum la principalele marfuri alimentare, publicati de catre Institutul National de Statistica, au semnalat cresteri de preturi fata de lunile decembrie 2022 si ianuarie 2023;
  • in vederea asigurarii hranei pentru populatie, a mentinerii si cresterii numarului de locuri de munca si asigurarii securitatii alimentare este necesara reglementarea fara intarziere a acestor aspecte si tinand seama ca nepromovarea in regim de urgenta a prezentului act normativ poate avea impact negativ asupra puterii de cumparare a populatiei, starii de sanatate a acesteia si implicit asupra producatorilor prin scaderea cererii pe piata, intreruperea contractelor si a proiectelor existente.

 

OUG 67/2023 instituie pentru sectorul agricultura si industrie alimentara o masura cu caracter temporar in vederea combaterii cresterii excesive a preturilor la unele produse agricole si alimentare.

Precizam ca masura cu caracter temporar de combatere a cresterii excesive a preturilor se aplica tuturor operatorilor economici inregistrati in Romania, indiferent de forma de organizare, pe intreg lantul de productie, import, comert intracomunitar, distributie si vanzare cu amanuntul, pentru produsele agricole si alimentare prevazute in anexa de mai jos.

 

 

ANEXA: LISTA de produse agricole si alimentare:

 

  1. Paine alba simpla cu gramaj cuprins intre 300-500 grame, fara specialitati
  2. Lapte de vaca de consum 1 l, grasime 1,5%, cu exceptia UHT
  3. Branza telemea de vaca vrac
  4. Iaurt simplu din lapte de vaca, 3,5% grasime, cu gramaj maxim 200 grame
  5. Faina alba de grau „000” 1 kg
  6. Malai 1 kg
  7. Oua de gaina calibrul M 10 buc.
  8. Ulei de floarea-soarelui 1 l
  9. Carne proaspata pui (Carne pui, in aplicarea prezentei ordonante de urgenta, inseamna: pui intreg, tacamuri de pui, pulpe pui intregi cu os si aripi de pui, varianta standard)
  10. Carne proaspata porc (Carne porc, in aplicarea prezentei ordonante de urgenta, inseamna: carne porc lucru, pulpa porc cu os si fara os, spata de porc)
  11. Legume proaspete vrac (Legume proaspete vrac, in aplicarea prezentei ordonante de urgenta, inseamna: rosii, ceapa, castraveti, fasole uscata, morcovi, ardei gras Bianca si ardei capia.)
  12. Fructe proaspete vrac (Fructe proaspete vrac, in aplicarea prezentei ordonante de urgenta, inseamna mere rosii si mere golden, prune, pepene rosu, struguri de masa.)
  13. Cartofi proaspeti albi vrac
  14. Zahar alb tos 1 kg

 

 

 

Potrivit OUG 67/2023, masura cu caracter temporar de combatere a cresterii excesive a preturilor consta in limitarea adaosurilor comerciale practicate pentru produsele prevazute in anexa, dupa cum urmeaza:

 

  • cota de adaos comercial practicata de procesator este de maximum 20% fata de costul de productie al produsului, calculat potrivit reglementarilor contabile in vigoare, respectiv Legea contabilitatii nr. 82/1991, in care sunt incluse cheltuielile directe si indirecte;

 

  • cota de adaos comercial practicata in mod cumulat pe intreg lantul de distributie, indiferent de numarul distribuitorilor de pe lant, este de maximum 5% fata de pretul de achizitie la care se adauga cheltuielile operationale;

 

  • cota de adaos comercial practicata de comerciant la vanzarea cu amanuntul si cash&carry este de maximum 20% fata de pretul de achizitie, la care se adauga cheltuielile directe si indirecte ale comerciantului; in cota de adaos comercial de maximum 20% vor fi incluse si remizele si risturnele, prevazute in art.3, pct. 6 din Legea nr. 81/2022 privind practicile comerciale neloiale dintre intreprinderi in cadrul lantului de aprovizionare agricol si alimentar.

 

Conform art.3, pct. 6 din Legea nr. 81/2022, cumparatorului ii este interzis sa aplice reduceri financiare si comerciale sub forma de rabaturi, cu exceptia remizelor si risturnelor, ale caror reduceri cumulate sa nu fie mai mari de 20%, aplicate in functie de valoarea facturata intre cumparator si furnizor, pentru produse agricole si/sau alimentare, prin derogare de la prevederile Legii nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.

 

Comercializarea produselor din anexa, pe perioada de aplicare a OUG 67/2023, se face doar cu prezentarea dovezilor de catre operatorii economici cu privire la valoarea adaosului comercial aplicat produselor vandute.

 

Este important de retinut faptul ca adaosurile comerciale se aplica la valoarea fara TVA a produselor agricole si alimentare prevazute in anexa.

Contractele comerciale aflate in desfasurare, ai caror termeni si conditii sunt contrare prevederilor prezentei ordonante de urgenta, vor fi modificate in mod corespunzator, in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentului act normativ.

 

Unitatile emitente de tichete de masa, cadou si sociale, inclusiv cele emise prin Programul Sprijin pentru Romania, indiferent de modalitatea prin care tichetele sunt emise, electronic sau hartie, si de tipul acestora, pot aplica comerciantilor la momentul decontarii lor un comision de maximum 1%.

 

Nerespectarea cotelor de adaos comercial prevazute mai sus de catre procesatori, distribuitori sau comercianti la vanzarea cu amanuntul si cash&carry constituie contraventie, daca nu a fost savarsita in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa constituie infractiune.

Contraventia se sanctioneaza cu amenda de la 100.000 lei la 2.000.000 lei.

 

OUG 67/2023 se aplica pentru o perioada de 90 de zile de la data intrarii acesteia in vigoare, respectiv pe perioada 30 iulie – 28 octombrie 2023.

 

 

Baza legala:

  • OUG 67/2023 privind instituirea unei masuri cu caracter temporar de combatere a cresterii excesive a preturilor la unele produse agricole si alimentare;
  • Legea 81/2022 privind practicile comerciale neloiale dintre intreprinderi in cadrul lantului de aprovizionare agricol si alimentar.