Modificarea regimului taxelor de drum – din 2026 (1)

In Monitorul Oficial (Partea I) nr. 659 din data de 18 iulie 2023 a fost publicata Legea nr. 226 privind aplicarea unor tarife rutiere pe reteaua de drumuri nationale din Romania.

Actul normativ recent publicat reglementeaza aplicarea tarifelor rutiere pe reteaua de drumuri nationale din Romania, stabilite in functie de perioada sau de distanta parcursa.

Tarifele prevazute de noua lege se aplica nediscriminatoriu, fara a se limita la motive legate de:

  • nationalitatea utilizatorului;

  • statul membru sau tara terta de stabilire a operatorului de transport;

  • statul membru sau tara terta de inmatriculare a vehiculului;

  • originea sau destinatia operatiunii de transport.

 

Tarifele de utilizare, tarifele de trecere si tarifele de concesiune nu pot fi impuse in acelasi timp unui vehicul pentru utilizarea unui singur sector de drum care face parte din reteaua de drumuri nationale din Romania.

Prin exceptie, pe sectoarele de drum care fac parte din reteaua de drumuri nationale din Romania unde este perceput tariful de utilizare se poate aplica si tariful de trecere numai pentru utilizarea podurilor, tunelurilor si trecatorilor de munte.

Tarifele sunt stabilite in lei.

Cuantumul tarifelor stabilite in lei se actualizeaza anual, in functie de indicele preturilor de consum (IPC) comunicat de catre Institutul National de Statistica pentru anul anterior.

 

Aplicarea rovinietei pe reteaua de drumuri nationale din Romania:

 

Conform Legii nr. 226/2023, incepand cu data de 1 ianuarie 2026, rovinieta se aplica tuturor categoriilor de vehicule inmatriculate care sunt folosite pe reteaua de drumuri nationale din Romania, concepute si construite pentru:

  1. transportul de persoane;

  2. transportul de marfa cu masa totala maxima autorizata (MTMA) mai mica sau egala cu 3,5 tone.

 

Rovinieta se aplica in functie de:

  1. categoria vehiculului;

  2. clasa de emisii poluante (EURO);

  3. durata de utilizare a retelei de drumuri nationale din Romania. Durata de utilizare cuprinde durata de parcurs, precum si durata de stationare.

 

Vehiculele de transport mixt se asimileaza, din punctul de vedere al tarifului de utilizare, cu vehiculele de transport marfa.

 

Rovinieta se aplica pe reteaua de drumuri nationale din Romania, cu exceptia sectoarelor de drum national aflate in intravilanul municipiilor intre indicatoarele de intrare/iesire in/din acestea.

Rovinieta se achita anterior utilizarii retelei de drumuri nationale din Romania si este structurata in functie de durata de utilizare a acesteia, astfel: o zi, 10 zile, 30 de zile, 60 de zile si 12 luni.

Tariful zilnic nu depaseste 9% din tariful pentru 12 luni, tariful pe 10 zile nu depaseste 12% din tariful pentru 12 luni, tariful pe 30 de zile nu depaseste 19% din tariful pentru 12 luni, iar tariful pe 60 de zile nu depaseste 30% din tariful pentru 12 luni.

 

Achitarea si emiterea rovinietei pot fi realizate cu cel mult 30 de zile inainte de data de inceput a valabilitatii acesteia.

Categoriile de vehicule si nivelul rovinietei se aproba prin ordin al ministrului transporturilor si infrastructurii.

 

Mentionam ca rovinieta valabila reprezinta inscrisul in forma electronica in sensul Legii nr. 455/2001, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, privind inregistrarea in baza de date a SER (Sistem Electronic Rovinieta) a informatiilor privind achitarea tarifului de utilizare pentru un vehicul, corespunzatoare categoriei si clasei de emisii poluante a vehiculului, in conformitate cu prevederile ordinului ministrului transporturilor si infrastructurii prevazut la art. 5 alin. (4), a carei perioada de valabilitate cuprinde data si ora pentru care se efectueaza verificarea.

 

Responsabilitatea detinerii rovinietei valabile revine in exclusivitate utilizatorilor.

In situatia in care nu pot fi furnizate date privind incadrarea in clasa de emisii poluante, vehiculul se incadreaza in clasa de emisii Euro 0.

Perioada de valabilitate a rovinietei incepe de la ora 0.00 a primei zile si expira la ora 24.00 a ultimei zile din perioada pentru care a fost achitata.

Prin exceptie, daca ziua de inceput a perioadei de valabilitate a rovinietei este ziua in curs, valabilitatea acesteia incepe la ora inregistrarii informatiilor privind achitarea rovinietei in baza de date a SER si expira la ora 24.00 a ultimei zile a duratei pentru care aceasta a fost achitata.

CNAIR asigura accesul online al utilizatorilor la informatiile din baza de date a SER pentru verificarea valabilitatii rovinietei la data interogarii.

 

Cuantumul rovinietei se stabileste in lei.

In agentiile de control si incasare ale CNAIR din punctele de trecere a frontierei de stat a Romaniei, rovinieta se poate achita si in valute liber convertibile, cotate pe piata valutara, la echivalentul tarifului exprimat in lei, la cursul de schimb valabil pentru prima zi a lunii octombrie, comunicat de Banca Centrala Europeana si publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, curs aplicat incepand cu data de 1 ianuarie a anului calendaristic urmator.

 

Conform Legii nr. 226/2023, sunt exceptate de la plata rovinietei vehiculele:

  • detinute in proprietate sau, dupa caz, folosite in baza unui drept legal, conform datelor inscrise in certificatul de inmatriculare, de:

(i)unitatile Ministerului Apararii Nationale;

(ii)unitatile Ministerului Afacerilor Interne;

(iii)unitatile Serviciului Roman de Informatii;

(iv)unitatile Serviciului de Informatii Externe;

(v)unitatile Serviciului de Protectie si Paza;

(vi)unitatile Serviciului de Telecomunicatii Speciale;

(vii)Administratia Nationala a Penitenciarelor si unitatile subordonate acesteia;

(viii)serviciile publice comunitare pentru situatii de urgenta, reglementate prin Ordonanta Guvernului nr. 88/2001 privind infiintarea, organizarea si functionarea serviciilor publice comunitare pentru situatii de urgenta, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 363/2002, cu modificarile si completarile ulterioare;

(ix)Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere – S.A. si subunitatile acesteia;

(x)Inspectoratul de Stat pentru Controlul in Transportul Rutier;

(xi)Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania;

  • prevazute ca fiind exceptate prin acordurile si tratatele internationale la care Romania este parte;

  • folosite in transportul public local de persoane prin servicii regulate;

  • autorizate pentru efectuarea transportului scolar;

  • tip ambulanta detinute de autoritati/entitati publice.

 

Contravaloarea rovinietelor emise pentru persoanele cu handicap, precum si insotitorii sau, dupa caz, asistentii personali ai acestora, in baza prevederilor art. 28 din Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se deconteaza bianual catre CNAIR de catre Ministerul Transporturilor si Infrastructurii, din sumele alocate de la bugetul de stat, prevazute cu aceasta destinatie in legile bugetare anuale, pe baza situatiei transmise pana la data de 15 a primei luni din fiecare semestru, pentru semestrul anterior.

 

Atentie! In cazul schimbarii utilizatorului vehiculului, rovinieta isi pastreaza valabilitatea.

 

In cazul vehiculelor inmatriculate in Romania, la atribuirea unui alt numar de inmatriculare, rovinieta isi pastreaza valabilitatea. Directia generala permise de conducere si inmatriculari asigura, pe baza de protocol, accesul zilnic al CNAIR la datele referitoare la schimbarea numerelor de inmatriculare din Registrul national de evidenta a permiselor de conducere si a vehiculelor inmatriculate.

In cazul inmatricularii vehiculului intr-o alta tara, rovinieta isi pastreaza valabilitatea numai in conditiile in care utilizatorul informeaza in scris CNAIR cu privire la schimbarea numarului de inmatriculare in vederea operarii modificarii in baza de date a SER.

In cazul radierii din circulatie a vehiculului, utilizatorului i se va returna de catre CNAIR, la cererea scrisa a acestuia, contravaloarea rovinietei corespunzatoare perioadei de neutilizare.

 

 

Baza legala: Legea nr. 226/2023 privind aplicarea unor tarife rutiere pe reteaua de drumuri nationale din Romania.