Modificari legate de depunerea online a declaratiilor de mediu

In Monitorul Oficial (Partea I) nr. 639 din data de 12 iulie 2023 a fost publicat Ordinul MMAP nr.1908/2023 privind modificarea Ordinului viceprim-ministrului, ministrul mediului, nr. 572/2019 pentru depunerea declaratiilor privind obligatiile la Fondul pentru mediu prin mijloace electronice de transmitere la distanta.

Potrivit documentului, imputernicitii care se ocupa de depunerea online a declaratiilor de mediu pentru firme au scapat de obligatia de a depune imputernicirile notariale originale la Administratia Fondului pentru Mediu (AFM).

Conform dispozitiilor Ordinului Ministerului Mediului nr. 572/2019, depunerea electronica a declaratiilor de mediu, in platforma eTax, este posibila prin intermediul reprezentantului legal al firmei sau prin intermediul unui imputernicit al reprezentantului legal.

In cazul imputernicitilor, insa, era nevoie ca imputernicirile lor notariale originale sa fie transmise catre AFM inainte de a putea depune efectiv declaratiile de mediu. Transmiterea se putea face fie prin depunerea direct la sediul AFM, fie prin trimiterea acesteia prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire. La fel se intampla si in cazul prelungirii valabilitatii imputernicirilor (cand este nevoie de imputerniciri notariale noi).

Astfel, din motive de debirocratizare, Ordinul nr. 1908/2023 a eliminat obligatia de a depune imputernicirile notariale originale la AFM, indiferent ca se depun in persoana sau prin posta clasica ori curier.

Reprezentantii ministerului sustineau, la momentul initierii ordinului, ca majoritatea celor care folosesc platforma online a AFM sunt imputerniciti, astfel ca ideea este de a-i degreva de o obligatie inutila, in contextul in care autoritatile oricum pot verifica identitatea lor direct prin semnatura electronica calificata.

Initiatorii acestor schimbari sustin ca masura prezinta mai multe avantaje si anume:

  • se elimina decalajul generat de timpul scurs intre momentul transmiterii cererii de inrolare si momentul receptionarii procurii in original la sediul AFM;
  • se reduce considerabil timpul necesar pentru analiza cererilor de inrolare si a documentelor justificative care le insotesc (anterior, aceeasi cerere era analizata de doua ori, atat la inregistrarea in aplicatie, cat si la primirea originalului procurii);
  • se elimina erorile cauzate de incarcarea unei procuri si transmiterea la sediul AFM a unei alte procuri;
  • se elimina cheltuielile efectuate de contribuabili aferente transmiterii procurilor (posta, curierat etc.) si se diminueaza cantitatea de hartie consumata de contribuabili cu operatiunile de implicuire;
  • se reduce birocratia si se simplifica procedurile administrative in vederea eficientizarii si imbunatatirii serviciilor destinate mediului de afaceri si, totodata, se amelioreaza interactiunea contribuabililor cu AFM.