Program pentru dezvoltarea productiei interne de produse si materiale de constructii (2)

Intreprinderile in activitate pot beneficia de ajutor de stat in baza schemei daca indeplinesc cumulativ, la data inregistrarii cererii pentru finantare, criteriile prevazute la art. 11, precum si urmatoarele criterii de eligibilitate:

  1. au rentabilitatea cifrei de afaceri mai mare decat zero in unul din ultimele trei exercitii financiare incheiate;
  2. au capitalurile proprii pozitive in ultimul exercitiu financiar incheiat;
  3. au capital social subscris varsat in conditiile legii in valoare de minimum 100 mii lei;
  4. nu apartin unor actionari/asociati care detin sau au detinut in ultimii 2 ani anterior datei inregistrarii cererii de acord pentru finantare o alta intreprindere inregistrata conform dispozitiilor Legii nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, care desfasoara sau a desfasurat activitatea pentru care solicita finantare.

 

Intreprinderile nou-infiintate pot beneficia de ajutor de stat in baza schemei, daca indeplinesc cumulativ, la data inregistrarii cererii pentru finantare, criteriile prevazute la art. 11, precum si urmatoarele criterii de eligibilitate:

  1. au capital social subscris varsat in conditiile legii in valoare de minimum 100 mii lei;
  2. nu apartin unor actionari/asociati care detin sau au detinut in ultimii 2 ani anterior datei inregistrarii cererii de acord pentru finantare o alta intreprindere inregistrata conform dispozitiilor Legii nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, care desfasoara sau a desfasurat activitatea pentru care solicita finantare.

 

Intensitatea ajutorului de stat:

Valoarea ajutorului de stat poate fi majorata cu 5-10 procente daca investitia este localizata in mediul rural sau in unul din ultimele 10 judete dupa PIB/locuitor, cu respectarea Hartii Regionale pentru Romania.

 

Ajutorul de stat se acorda in baza prezentei scheme in limita intensitatilor maxime prevazute in anexa nr. 2, raportat la valoarea totala a cheltuielilor eligibile aferente proiectului de investitii.

Intensitatile maxime majorate ale ajutoarelor pentru intreprinderile mici si mijlocii nu se aplica ajutoarelor acordate pentru proiectele mari de investitii.

Majorarile prevazute la alineatul anterior nu se aplica ajutoarelor acordate pentru proiectele mari de investitii.

 

Valoarea ajutorului de stat pentru proiectele mari de investitii se calculeaza conform formulei pentru valoarea ajustata a ajutoarelor, de mai jos:

 

Valoarea maxima permisa a ajutoarelor pentru un proiect mare de investitii, calculata conform formulei:

 

valoarea ajustata a ajutoarelor = R x (A + 0,50 x B + 0 x C),

 

unde: R este intensitatea maxima a ajutoarelor aplicabila in zona respectiva, cu exceptia intensitatii majorate a ajutoarelor pentru IMM-uri;

A este partea din costurile eligibile in valoare de 55 de milioane euro;

B este partea din costurile eligibile cuprinsa intre 55 de milioane euro si 110 milioane euro, iar

C este partea din costurile eligibile de peste 110 milioane euro.

 

Acordarea ajutorului de stat si mentinerea investitiei:

 

Ajutorul de stat se acorda pentru realizarea unei investitii initiale sau a unei investitii initiale pentru o noua activitate economica, dupa caz, in legatura cu activitati economice derulate in sectoarele de activitate prevazute in anexa nr. 1, in conditiile prevazute la alineatele urmatoare.

In cazul IMM-urilor, ajutorul de stat se acorda pentru realizarea unei investitii initiale, astfel definita la art. 3 pct. 13, in toate regiunile Romaniei, cu exceptia municipiului Bucuresti si a localitatilor din judetul Ilfov care nu sunt enumerate in anexa nr. 2.

In cazul intreprinderilor mari, ajutorul de stat se acorda:

a) pentru realizarea unei investitii initiale, astfel definita la art. 3, pct. 13, in toate regiunile Romaniei, cu exceptia municipiului Bucuresti si judetului Ilfov, respectiv

b) doar pentru realizarea unei investitii initiale pentru o noua activitate economica, astfel definita la art. 3, pct. 14, in localitatile din judetul Ilfov prevazute in anexa nr. 2.

 

Lista sectoarelor de activitate eligibile

 

CAEN

Denumire

1623

Fabricarea altor elemente de dulgherie si tamplarie, pentru constructii;

2223

Fabricarea articolelor din material plastic pentru constructii;

2312

Prelucrarea si fasonarea sticlei plate;

2331

Fabricarea placilor si dalelor din ceramica;

2332

Fabricarea caramizilor, tiglelor si a altor produse pentru constructii, din argila arsa;

2342

Fabricarea de obiecte sanitare din ceramica;

2351

Fabricarea cimentului;

2352

Fabricarea varului si ipsosului;

2361

Fabricarea produselor din beton pentru constructii;

2362

Fabricarea produselor din ipsos pentru constructii;

2363

Fabricarea betonului;

2364

Fabricarea mortarului;

2369

Fabricarea altor articole din beton, ciment si ipsos;

2370

Taierea, fasonarea si finisarea pietrei;

2399

Fabricarea altor produse din minerale nemetalice, n.c.a.;

2511

Fabricarea de constructii metalice si parti componente ale structurilor metalice;

2512

Fabricarea de usi si ferestre din metal;

2732

Fabricarea altor fire si cabluri electrice si electronice

 

Pentru a beneficia de ajutor de stat, intreprinderea solicitanta trebuie sa obtina un acord pentru finantare din partea Ministerului Economiei, Antreprenoriatului si Turismului.

In cazul in care intreprinderea solicitanta demareaza investitia anterior depunerii cererii pentru finantare, intreaga investitie nu este eligibila pentru acordarea ajutorului de stat in baza prezentei scheme.

Mecanismul aferent obtinerii acordului de finantare se aproba prin Ghidul solicitantului.

In acordul de finantare vor fi indicate in mod expres beneficiarul ajutorului, cuantumul si tipul ajutorului acordat in baza prezentei scheme.

Este important de precizat faptul ca intreprinderea are obligatia de a mentine in stare de functionare investitia initiala sau investitia initiala pentru o noua activitate economica, dupa caz, realizata prin finantare acordata in baza prezentei scheme, pentru o perioada de 5 ani de la data finalizarii acesteia, in cazul intreprinderilor mari, si de 3 ani in cazul           IMM-urilor.

 

Pe parcursul realizarii investitiei si pe o perioada de 5 ani de la data finalizarii acesteia, orice modificare a adresei locatiei unde este efectuata investitia este permisa doar pe teritoriul aceleasi regiuni. Modificarea se notifica Ministerului Economiei, Antreprenoriatului si Turismului printr-o adresa insotita de certificatul constatator emis de oficiul registrului comertului, in care se mentioneaza noua locatie, actul de detinere a locatiei, precum si valabilitatea acestuia.

Atentie! Mutarea locatiei intr-o alta regiune, diferita de regiunea in care intreprinderea a beneficiat de ajutor de stat, atrage revocarea acordului pentru finantare si recuperarea in integralitate a ajutorului de stat acordat.

Se pot emite acorduri pentru finantare, in baza prezentei scheme, pana la data de 31 decembrie 2026, cu respectarea legislatiei in domeniul ajutorului de stat si a Hartii Regionale pentru Romania, in limita bugetului anual alocat schemei.

Plata ajutorului de stat se efectueaza in perioada 2024-2029, in baza acordurilor pentru finantare emise, in limita bugetului alocat schemei.

Mecanismul de plata al ajutorului de stat se stabileste prin Ghidul solicitantului.

Revocarea acordului pentru finantare si/sau recuperarea ajutorului de stat platit se realizeaza de catre Ministerul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului (MEAT).

Beneficiarii de ajutoare de stat au obligatia de a pune la dispozitia Ministerului Economiei, Antreprenoriatului si Turismului, in formatul si in termenul solicitat de acesta, toate datele si informatiile necesare in vederea indeplinirii procedurilor de raportare si monitorizare ce cad in sarcina Ministerului Economiei, Antreprenoriatului si Turismului.

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului pastreaza inregistrari detaliate referitoare la ajutoarele acordate in baza schemei de ajutor de stat pentru toate proiectele de investitii in cadrul Programului. Aceste inregistrari, care contin toate informatiile necesare pentru a stabili daca sunt respectate criteriile din Regulament, trebuie pastrate timp de 10 ani de la data acordarii ultimului ajutor de stat in baza schemei de ajutor de stat.

Beneficiarul ajutorului de stat trebuie sa pastreze timp de 10 ani de la data semnarii acordului pentru finantare toate documentele referitoare la ajutorul de stat primit in baza schemei de ajutor de stat.

Furnizorul schemei de ajutor de stat are obligatia de a inregistra schema in Registrul ajutoarelor de stat, denumit in continuare RegAS, in termen de maximum 5 zile lucratoare de la data intrarii in vigoare a acesteia.

Furnizorul schemei de ajutor de stat are obligatia de a inregistra in RegAS acorduri de finantare, platile realizate in cadrul acestora, eventualele obligatii de rambursare si rambursari efective aferente acestora, in termen de maximum 7 zile lucratoare de la data semnarii actelor sau efectuarii platilor, dupa caz.

 

Baza legala:

  • Ordonanta de urgenta (OUG) nr. 68/2023 pentru aprobarea si finantarea Programului national pentru dezvoltarea productiei interne de produse si materiale de constructii