Program pentru dezvoltarea productiei interne de produse si materiale de constructii (1)

In Monitorul Oficial (Partea I) nr. 624 din data de 7 iulie 2023 a fost publicata Ordonanta de urgenta (OUG) 68 pentru aprobarea si finantarea Programului national pentru dezvoltarea productiei interne de produse si materiale de constructii

Programul national pentru dezvoltarea productiei interne de produse si materiale de constructii „CONSTRUCTPLUS”, are ca obiect sustinerea financiara a investitiilor private pentru infiintarea si/sau dezvoltarea capacitatilor de productie pentru produse si materiale de constructii.

 

Buget:

Programul aprobat prin prezenta ordonanta de urgenta este un program multianual, respectiv pentru perioada 2023-2026, si este gestionat de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului.

Acordarea ajutoarelor de stat se realizeaza cu incadrarea in creditele de angajament pentru perioada 2023-2026 si creditele bugetare pentru perioada 2024-2029, aprobate prin legile bugetare anuale, prin bugetul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului si Turismului.

Suma alocata Programului este echivalentul in lei al sumei de 596 milioane euro.

Suma alocata pentru anul 2023 este echivalentul in lei al sumei de 149 milioane euro, astfel pentru anul curent sunt necesare doar credite de angajament.

Virarea efectiva a ajutorului de stat se realizeaza prin rambursarea cheltuielilor efectuate de catre beneficiar in termen de 60 de zile lucratoare de la data la care cererea de plata a ajutorului de stat este considerata completa.

Ultima cerere de plata transmisa Ministerului Economiei, Antreprenoriatului si Turismului nu va depasi data de 31 decembrie 2028.

 

Obiectiv:

Obiectivul Programului prin care se asigura sustineri financiare este dezvoltarea regionala si urmareste:

  1. reducerea deficitului comercial provenit din importul de materiale de constructii;
  2. stimularea investitiilor in judetele mai putin dezvoltate;
  3. cresterea productiei interne de produse si materiale de constructii.

 

Potrivit actului normativ, prin Program se finanteaza urmatoarele tipuri de investitii:

  1. investitie initiala, astfel cum este definita la art. 3 pct. 13;
  2. investitie initiala pentru noua activitate economica circumscrisa obiectivelor Programului, astfel cum este definita la art. 3, pct. 14.

 

Sustinerea financiara a tipurilor de investitii prevazute anterior consta din ajutor de stat regional nerambursabil.

Mentionam ca ajutorul de stat regional nerambursabil acordat in baza prezentei scheme este de maximum 50 milioane de euro, dar nu mai mult de 75% din valoarea investitiei si fara a depasi intensitatea maxima a ajutoarelor de stat prevazuta in Harta regionala autorizata de Comisia Europeana prin Decizia C (2021) 9750 final din 20.12.2021, cu completarile ulterioare, si aprobata prin Hotararea Guvernului nr. 311/2022 privind intensitatea maxima a ajutorului de stat regional in perioada 2022-2027 pentru investitii initiale, cu modificarile ulterioare, denumita in continuare Harta Regionala pentru Romania.

Beneficiarii ajutorului de stat regional nerambursabil in cadrul Programului trebuie sa asigure o contributie financiara de cel putin 25% din costurile eligibile totale ale proiectului de investitie, din resurse proprii, sub o forma care sa nu faca obiectul niciunui alt ajutor public, cu respectarea regulilor privind intensitatea ajutorului de stat prevazute in anexa nr. 2 la prezenta schema.

Pentru calcularea intensitatii ajutoarelor si a costurilor eligibile, toate cifrele utilizate sunt luate in considerare inainte de orice fel de deducere a impozitelor sau a altor taxe.

Costurile eligibile trebuie sa fie sustinute prin documente justificative care trebuie sa fie clare, specifice si contemporane cu faptele.

Potrivit OUG 68/2023, investitiile realizate de beneficiari in cadrul Programului trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele criterii de eligibilitate:

  1. sa fie considerate investitii initiale, respectiv investitii initiale in favoarea unei noi activitati economice, astfel cum sunt definite la art. 3, pct. 13 si 14 si in conditiile mentionate la art. 18;
  2. sa isi demonstreze eficienta economica raportat la obiectivele schemei de ajutor de stat si viabilitatea pe perioada implementarii investitiei, respectiv 5 ani de la data finalizarii acesteia in cazul intreprinderilor mari si 3 ani in cazul IMM-urilor;
  3. sa indeplineasca indicatorii cantitativi si calitativi stabiliti prin Ghidul solicitantului aprobat prin hotarare a Guvernului in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta;
  4. sa fie realizate in domeniile de activitate eligibile, asa cum sunt acestea definite in anexa nr 1.

 

Un solicitant care isi desfasoara activitatea atat in sectoarele/domeniile eligibile, cat si in alte sectoare/domenii poate beneficia de finantare pentru domeniile de activitate eligibile, cu conditia prezentarii documentelor contabile care atesta separarea evidentei acestor activitati.

Sunt considerate cheltuieli eligibile costurile fara TVA aferente realizarii, respectiv achizitionarii, dupa caz, de active corporale si necorporale;

 

Activele corporale si necorporale trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii de eligibilitate:

  1. sa fie exploatate exclusiv de intreprinderea beneficiara de ajutor de stat pentru atingerea obiectivelor investitiei pentru care s-a solicitat finantarea;
  2. sa fie incluse in activele intreprinderii beneficiare de ajutor de stat si sa ramana asociate investitiei pentru care s-a acordat finantarea pe o perioada de minimum 5 ani de la data finalizarii acesteia in cazul intreprinderilor mari si 3 ani in cazul IMM-urilor;
  3. sa fie achizitionate in conditii de piata.

 

Activele corporale si necorporale achizitionate trebuie sa fie noi, cu exceptia celor pentru IMM-uri.

 

Costurile legate de inchirierea de active corporale pot fi luate in considerare in urmatoarele situatii:

  1. in cazul terenurilor si cladirilor, contractul de inchiriere trebuie sa continue cel putin timp de 5 ani de la data preconizata de finalizare a investitiei pentru intreprinderile mari si cel putin timp de 3 ani in cazul IMM-urilor;
  2. in cazul inchirierii de instalatii sau de utilaje, contractul trebuie sa fie unul de leasing financiar si trebuie sa contina obligatia ca beneficiarul ajutorului de stat sa achizitioneze activul la data la care expira contractul.

 

Activele necorporale sunt eligibile pentru calculul costurilor de investitii daca indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

  1. trebuie sa fie utilizate exclusiv in cadrul unitatii care primeste ajutorul de stat;
  2. trebuie sa fie amortizabile;
  3. trebuie sa fie achizitionate in conditiile pietei de la terti care nu au legaturi cu cumparatorul;
  4. trebuie sa fie incluse in activele intreprinderii care beneficiaza de ajutor de stat si trebuie sa ramana asociate proiectului pentru care s-a acordat ajutorul de stat pe o perioada de minimum 5 ani sau de 3 ani in cazul IMM-urilor.

 

In cazul intreprinderilor mari, costurile activelor necorporale sunt eligibile numai pana la un plafon de 50% din costurile totale eligibile ale investitiei initiale. Pentru IMM-uri, costurile activelor necorporale sunt eligibile 100%.

Este important de precizat faptul ca investitia trebuie mentinuta in regiunea beneficiara pentru o perioada de cel putin 5 ani sau, in cazul IMM-urilor, de cel putin 3 ani de la finalizarea investitiilor. Aceasta conditie nu impiedica inlocuirea unei instalatii sau a unui echipament care a devenit depasit sau a fost distrus in aceasta perioada, cu conditia ca activitatea economica sa fie mentinuta in regiunea in cauza pentru perioada minima relevanta.

Intreprinderea solicitanta confirma ca in cei 2 ani anteriori datei cererii de ajutor de stat nu a efectuat o relocare catre unitatea in care urmeaza sa aiba loc investitia initiala pentru care se solicita ajutorul de stat si ofera un angajament ca nu va face acest lucru pentru o perioada de pana la 2 ani dupa finalizarea investitiei initiale pentru care se solicita ajutorul de stat.

 

Beneficiarii:

Beneficiarii sunt persoane juridice de drept privat, respectiv intreprinderi inregistrate in scop fiscal in baza Legii societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Pot beneficia de ajutor de stat in baza Programului intreprinderile care indeplinesc cumulativ, la data inregistrarii cererii pentru finantare, urmatoarele criterii de eligibilitate:

  1. se angajeaza sa realizeze o investitie initiala in Romania, in unul din domeniile CAEN prevazute in anexa nr. 1;
  2. nu intra in categoria „intreprinderilor in dificultate”, asa cum sunt acestea definite la art. 3, pct. 18;
  3. nu se afla in procedura de executare silita, insolventa, faliment, reorganizare judiciara, dizolvare, inchidere operationala, lichidare sau suspendare temporara a activitatii, daca nu au planuri de restructurare si reesalonare a platilor;
  4. nu fac obiectul unor decizii de recuperare a unui ajutor de stat sau, in cazul in care asemenea decizii au fost emise, acestea au fost executate si ajutorul a fost recuperat, inclusiv dobanda aferenta, conform prevederilor legale in vigoare;
  5. nu au efectuat o relocare catre unitatea in care urmeaza sa aiba loc investitia initiala pentru care se solicita ajutorul in ultimii 2 ani anteriori inregistrarii cererii pentru finantare si, la momentul inregistrarii cererii, ofera un angajament ca nu vor face acest lucru pentru o perioada de pana la 2 ani dupa finalizarea investitiei initiale pentru care se solicita ajutorul;
  6. nu inregistreaza obligatii fiscale restante si alte creante bugetare administrate de organul fiscal central, definit potrivit art. 1, pct. 31 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.

Baza legala:

  • Ordonanta de urgenta (OUG) nr. 68/2023 pentru aprobarea si finantarea Programului national pentru dezvoltarea productiei interne de produse si materiale de constructii