Scutire de TVA pentru prestarile si livrarile facute pentru baze sportive publice – proiect

Potrivit unui proiect de lege ajuns recent la Senat pentru dezbatere si adoptare, ONG-urile care ajuta la construirea, modernizarea si dotarea de baze sportive publice vor beneficia de o scutire de TVA pentru prestarile de servicii si livrarile de bunuri.

Pentru ca documentul sa se aplice, acesta trebuie adoptat de Parlament si promulgat de seful statului. Scutirea de TVA se va aplica dupa 90 de zile de la aparitia proiectului in Monitorul Oficial.

Potrivit initiatorilor proiectului, „Investitiile in sport nu sunt exclusiv prerogativa statului roman, ci poate fi realizata si de catre societatea civila si mediul privat. Initiativele private pentru dezvoltarea infrastructurii sportive exista, insa sunt mai degraba cazuri izolate. Astfel, pentru a atinge scopul propus, proiectul de lege propune instituirea unui beneficiu fiscal pentru organizatiile nonguvernamentale care prin activitatea lor dezvolta elemente de infrastructura sportiva.

In concret, proiectul de lege propune ca acele organizatii nonguvernamentale care se preocupa de dezvoltarea infrastructurii sportive sa beneficieze de o scutire de TVA pentru serviciile de construire, reabilitare si modernizare a bazelor sportive, precum si pentru livrarile de echipamente sportive, aparate, dispozitive, articole, accesorii, materiale si consumabile de uz sportiv catre baze sportive. (…)

Modificarile propuse vor stimula interesul societatii civile pentru a contribui la dezvoltarea infrastructurii sportive in comunitatile locale. Rezultatul direct vizat este aparitia unor noi baze sportive pe teritoriul intregii tari, prin initiative asemanatoare celor derulate de societatea civila pentru construirea de unitati spitalicesti. De asemenea, modificarile propuse ofera aceleasi beneficii si in cazul modernizarii unor baze sportive existente”.

Mai exact, actul normativ ar urma sa introduca in Codul fiscal o scutire de TVA pentru urmatoarele operatiuni:

  • serviciile de construire, reabilitare, modernizare de baze sportive din reteaua publica de stat, precum si serviciile de construire, reabilitare, modernizare de baze sportive prestate catre entitati nonprofit inscrise in Registrul public organizat de Fisc, daca acestea sunt destinate bazelor sportive detinute si exploatate de entitatea nonprofit sau celor din reteaua publica de stat, dupa caz;
  • livrarile de echipamente sportive, aparate, dispozitive, articole, accesorii, materiale si consumabile de uz sportiv, precum si adaptarea, repararea, inchirierea si leasingul unor astfel de bunuri, efectuate catre baze sportive din reteaua publica de stat, precum si cele efectuate catre entitati nonprofit inscrise in Registrul public organizat de ANAF, daca acestea sunt destinate bazelor sportive detinute si exploatate de entitatea nonprofit sau celor din reteaua publica de stat, dupa caz.

Mai exact, scutirea de TVA propusa ar urma sa se aplice astfel:

  • fie direct, prin facturare fara TVA de catre furnizorii de bunuri/prestatorii de servicii, daca beneficiarul livrarii/prestarii este baza sportiva din reteaua publica de stat sau, dupa caz, institutia/autoritatea publica centrala sau locala care asigura finantarea acesteia;
  • fie prin restituirea taxei aferente achizitiilor de bunuri/prestarilor de servicii efectuate de ONG-uri, potrivit unei proceduri stabilite prin ordin al Ministerului Finantelor.