In Monitorul Oficial (Partea I) nr. 607 din data de 3 iulie 2023 a fost publicat Ordinul Ministerului Finantelor (MF) nr. 2044 pentru modificarea si completarea anexei la Ordinul MF nr. 1528/2022 privind stabilirea Procedurii de acordare a facilitatilor fiscale in domeniul constructiilor.
Reamintim faptul ca, potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76, alin. (1) – (3), pentru activitatea desfasurata in Romania, in baza contractului individual de munca, pana la 31 decembrie 2028 inclusiv, in sectorul constructii, beneficiaza de facilitati fiscale daca sunt indeplinite cumulativ conditiile prevazute la art. 60, pct. 5 din Codul fiscal.
Precizam ca documentul a fost promovat in contextul modificarilor si completarilor legislative aduse Codului fiscal prin OG nr. 16/2022 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative si alte masuri financiar-fiscale aprobata cu modificari si completari prin Legea 370/2022, care au vizat in principal urmatoarele:
- acordarea facilitatilor fiscale numai persoanelor fizice care obtin venituri din salarii si asimilate salariilor realizate in baza contractelor individuale de munca incheiate cu angajatori care se incadreaza in conditiile prevazute la art. 60, pct. 5 din Codul fiscal, prevedere care se aplica incepand cu veniturile aferente lunii ianuarie 2023;
- modificarea plafonului reprezentand veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor pana la care se acorda facilitatile fiscale in sectorul constructii, respectiv de la 30.000 lei lunar la 10.000 lei lunar, inclusiv. Pentru partea din venitul brut lunar ce depaseste 10.000 lei nu se aplica facilitatile fiscale;
- revizuirea reglementarii privind acordarea facilitatilor fiscale in sectorul constructii, in ceea ce priveste conditia referitoare la calculul cifrei de afaceri, in sensul in care raportarea are in vedere doar informatii/date din anul curent;
- modificarea modalitatii de determinare a ponderii cifrei de afaceri realizate efectiv din activitatea de constructii in cifra de afaceri totala, prin raportare in cazul ambilor indicatori la activitatea desfasurata pe teritoriul Romaniei.
Mai mult decat atat, au fost avute in vedere masurile prevazute de OUG nr.168/2022 privind unele masuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, potrivit carora:
- incepand cu data de 1 ianuarie 2023, pentru domeniul constructiilor, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste in bani, fara a include indemnizatiile, sporurile si alte adaosuri, la suma de 4.000 lei lunar, pentru un program normal de lucru in medie de 165,333 ore pe luna, reprezentand in medie 24,194 lei/ora;
- veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor, realizate de persoanele fizice pentru care se aplica scutirea sunt calculate la un salariu brut de incadrare pentru 8 ore de munca/zi de minimum 4.000 lei lunar.
In acelasi timp, se aduc clarificari in ceea ce priveste situatiile in care, desi salariul brut de incadrare este cel putin egal cu salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata stabilit in bani, fara a include indemnizatiile, sporurile si alte adaosuri, de minimum 4.000 de lei lunar, salariatul realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor mai mici de 4.000 de lei/luna.
De exemplu, cazurile in care activitatea se desfasoara pentru o fractie din luna: contractul individual de munca incepe/inceteaza in cursul lunii, salariatul a beneficiat de concediu fara plata etc. Astfel, in situatiile in care veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor, realizate in baza unui contract individual de munca, sunt mai mici de 4.000 de lei/luna, se prevede faptul ca facilitatile fiscale se acorda numai daca este indeplinita conditia ca acestea sa fie calculate la un salariu brut de incadrare cel putin egal cu salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata stabilit in bani, fara a include indemnizatiile, sporurile si alte adaosuri, de minimum 4.000 de lei lunar, pentru un program de lucru in medie de 165,333 de ore pe luna.