Procedura de aplicare a amnistiei fiscale pentru tichetele cadou reincadrate

In Monitorul Oficial (Partea I) nr. 586 din data de 28 iunie 2023 a fost publicat Ordinul ANAF nr. 906 privind aprobarea Procedurii pentru anularea obligatiilor fiscale ce pot face obiectul anularii prevazute de Legea nr.43/2023 pentru anularea unor obligatii fiscale, cuprinse in lista intocmita si transmisa de catre structura de control, precum si modalitatile de restituire a acestora.

Astfel, conform Legii 43/27.02.2023, se anuleaza diferentele de obligatii fiscale principale, precum si obligatiile fiscale accesorii aferente acestora, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisa si comunicata contribuabilului, ca urmare a reincadrarii din categoria veniturilor din alte surse in categoria veniturilor din salarii si asimilate salariilor, a veniturilor din tichete cadou obtinute de catre persoanele fizice de la alte persoane decat angajatorii, pentru perioadele fiscale de la intrarea in vigoare a Legii nr.193/2006 privind acordarea tichetelor cadou si a tichetelor de cresa si, respectiv, a Legii nr.165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, cu modificarile si completarile ulterioare, si pana la 31 decembrie 2020 inclusiv, si neachitate pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi.

 

Mentionam ca anularea se aplica inclusiv in situatia in care tichetele cadou au fost acordate de catre platitorul de venit catre angajatorul persoanelor fizice pentru a le distribui angajatilor acestora in numele platitorului de venit.

 Conform Legii nr. 43/2023, organul fiscal nu reincadreaza in venituri din salarii si asimilate salariilor veniturile din tichete cadou obtinute de catre persoanele fizice de la alte persoane decat angajatorii acestora si incadrate in categoria veniturilor din alte surse si nu emite o decizie de impunere in legatura cu o astfel de reincadrare, pentru perioada anterioara datei de 31 decembrie 2020 inclusiv.

Prin Ordinul ANAF nr. 906/2023 se aproba:

  • Procedura privind intocmirea si transmiterea de catre structura de control fiscal a listei cu obligatiile fiscale ce pot face obiectul anularii prevazute de Legea nr. 43/2023 pentru anularea unor obligatii fiscale;
  • Procedura pentru anularea obligatiilor fiscale ce pot face obiectul anularii prevazute de Legea nr. 43/2023 pentru anularea unor obligatii fiscale, precum si modalitatile de restituire a acestora;
  • modelul formularului „Decizie de anulare a obligatiilor fiscale prevazute de Legea nr. 43/2023”;
  • modelul formularului „Cerere de anulare a obligatiilor fiscale prevazute de Legea nr. 43/2023”;
  • modelul formularului „Decizia de respingere a cererii de anulare a obligatiilor fiscale prevazute de Legea nr. 43/2023”;
  • modelul formularului „Cerere de restituire a obligatiilor fiscale prevazute de Legea nr. 43/2023”.

 

Organele emitente ale deciziilor de impunere comunicate contribuabililor, care cuprind obligatiile fiscale mentionate, transmit compartimentului cu atributii de evidenta pe platitori din cadrul organului fiscal competent pentru administrarea obligatiilor fiscale ale contribuabilului, denumit in continuare compartiment de specialitate, lista care cuprinde obligatiile fiscale ce fac obiectul anularii.

Procedura de anulare a obligatiilor fiscale din deciziile de impunere comunicate contribuabilului:

 

  1. Compartimentul de specialitate primeste lista cu obligatiile fiscale principale si, dupa caz, accesorii, ce fac obiectul anularii prevazute de lege, individualizate in deciziile de impunere comunicate contribuabilului, verifica in evidenta fiscala obligatiile fiscale nestinse cuprinse in aceasta lista, pe care o completeaza cu o noua coloana, in care individualizeaza suma ramasa nestinsa.

 

  1. Compartimentul de specialitate verifica in evidenta fiscala daca pentru obligatiile fiscale ce fac obiectul anularii au fost comunicate decizii referitoare la obligatii fiscale accesorii si completeaza lista de la pct. 1 cu noi coloane, in care individualizeaza obligatiile fiscale accesorii nestinse care fac obiectul anularii.

 

  1. In vederea anularii obligatiilor fiscale, compartimentul de specialitate intocmeste un referat de aprobare a anularii obligatiilor fiscale nestinse, la care anexeaza lista prevazuta la pct. 2, precum si „Decizia de anulare a obligatiilor fiscale prevazute de Legea nr. 43/2023”, intocmita in mod corespunzator pentru fiecare contribuabil.

 

  1. Anularea obligatiilor fiscale prevazute de lege se poate efectua si la cererea contribuabilului. Modelul cererii de anulare a obligatiilor fiscale reglementate de Legea nr. 43/2023 este cel prevazut in anexa nr. 4.

 

Anexa nr.4 (extras din O.ANAF 906/2023):

 

Nr. . . . . . . . . . . din . . . . . . . . . .

Catre . . . . . . . . . . (organul fiscal competent)

 

CERERE

de anulare a obligatiilor fiscale prevazute de Legea nr.43/2023

 

Subscrisa,………., cu domiciliul/sediul in localitatea………., str……….. nr……….., bl……….., sc……….., ap……….., judetul/sectorul………., avand C.I.F……….., in temeiul prevederilor Legii nr. 43/2023 pentru anularea unor obligatii fiscale, solicit anularea obligatiilor fiscale principale stabilite prin Decizia de impunere nr……….. din data de………., emisa de organul de control fiscal………., precum si a obligatiilor fiscale accesorii aferente acestora.

 

Contribuabilul/Reprezentantul legal al contribuabilului,

. . . . . . . . . .

(numele si prenumele)

Semnatura . . . . . . . . . .

Data . . . . . . . . . .

 

 

  1. Contribuabilii pentru care s-au stins, total sau partial, prin plata, compensare, executare silita sau dare in plata, obligatiile fiscale pentru care legea prevede anularea au dreptul la restituire, in baza unei cereri (anexa nr.6).

 

Anexa nr.6 (extras din O.ANAF 906/2023):

 

Nr. . . . . . . . . . . din . . . . . . . . . .

Catre . . . . . . . . . . (organul fiscal competent)

 

CERERE

de restituire a obligatiilor fiscale prevazute de Legea nr. 43/2023

 

Subscrisa,………., cu domiciliul/sediul in localitatea………., str……….. nr……….., bl……….., sc……….., ap……….., judetul/sectorul………., avand C.I.F……….., in temeiul art. 168 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, coroborat cu prevederile Legii nr. 43/2023 pentru anularea unor obligatii fiscale, solicit restituirea sumelor care au stins prin plata, compensare, executare silita si dare in plata obligatiile fiscale principale stabilite prin Decizia de impunere nr……….. din data de………., emisa de organul de control fiscal………., precum si obligatiile fiscale accesorii aferente acestora.

 

Mentionez ca am luat cunostinta ca din sumele de restituit vor fi compensate de catre organul fiscal central eventualele obligatii fiscale/bugetare restante existente in evidenta fiscala la data restituirii.

 

Solicit/Solicitam ca restituirea efectiva a sumelor cuvenite in continuare sa se efectueze:

() in contul bancar nr. . . . . . . . . . . deschis la . . . . . . . . . .;

() in numerar, la ghiseul unitatii Trezoreriei Statului.

 

 

Contribuabilul/Reprezentantul legal al contribuabilului,

. . . . . . . . . .

(numele si prenumele)

Semnatura . . . . . . . . . .

Data . . . . . . . . . .

 

Pentru solutionarea cererii prevazute la pct. 5, compartimentul de specialitate verifica daca contribuabilul se afla cuprins in lista prevazuta in anexa nr.1 la ordin.

 

  1. Daca contribuabilul este cuprins in lista prevazuta in anexa nr.1 la ordin, compartimentul de specialitate intocmeste Borderoul de adaugare a obligatiilor fiscale, pentru efectuarea operatiunii de adaugare a platii in plus aferente obligatiilor fiscale de natura celor care pot face obiectul anularii prevazute de lege, precum si referatul de aprobare a acestei operatiuni. Modelul borderoului de adaugare a obligatiilor fiscale este cel prevazut in anexa nr. 8 la Ordinul presedintelui ANAF nr. 63/2017 privind aprobarea modelelor unor formulare utilizate in domeniul colectarii creantelor fiscale, precum si pentru modificarea Ordinului presedintelui ANAF nr. 3.454/2016 pentru aprobarea Procedurii de executare silita in cazul debitorilor care au de incasat sume certe, lichide si exigibile de la autoritati sau institutii publice, cu modificarile si completarile ulterioare.

 

  1. Daca contribuabilul nu este cuprins in lista prevazuta in anexa nr. 1 la ordin, compartimentul de specialitate solicita organului de control fiscal care a emis decizia de impunere confirmarea indeplinirii conditiilor pentru aplicarea prevederilor legii. In aceasta situatie, organul de control fiscal transmite o adresa prin care:
  2. confirma indeplinirea conditiilor prevazute de lege, caz in care compartimentul de specialitate aplica in mod corespunzator prevederile pct. 6;
  3. comunica faptul ca nu sunt indeplinite conditiile prevazute de lege, caz in care compartimentul de specialitate intocmeste atat un referat de solutionare a cererii privind restituirea obligatiilor fiscale, cat si decizia de respingere a cererii, conform modelului prevazut in anexa nr. 6 la Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 63/2017, cu modificarile si completarile ulterioare.

 

  1. In vederea restituirii obligatiilor fiscale stinse, de natura celor prevazute de lege, dupa intocmirea borderoului si a referatului aferent, in cazurile prevazute la pct. 6 si 7, lit. a) se aplica in mod corespunzator prevederile art. 168 din Legea nr. 207/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cele ale cap. I din Procedura de restituire si de rambursare a sumelor de la buget, precum si de acordare a dobanzilor cuvenite contribuabililor pentru sumele restituite sau rambursate cu depasirea termenului legal, aprobata prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.899/2004.

 

  1. Compartimentul de specialitate verifica daca pentru obligatiile fiscale principale ce fac obiectul legii sunt calculate obligatii fiscale accesorii, pentru care nu au fost comunicate decizii contribuabilului, caz in care se intocmeste un referat motivat care sta la baza scaderii din evidenta fiscala a acestor obligatii fiscale accesorii. Acest referat se avizeaza de seful compartimentului si se aproba de conducatorul organului fiscal.

La referat se anexeaza borderoul de scadere din evidenta fiscala a obligatiilor fiscale accesorii, caz in care compartimentul de specialitate nu emite decizia de anulare a obligatiilor fiscale, ci procedeaza direct la scaderea din evidenta a acestor obligatii.

 

 

Baza legala:

  • Ordinul 906/2023 privind aprobarea Procedurii pentru anularea obligatiilor fiscale ce pot face obiectul anularii prevazute de Legea nr. 43/2023 pentru anularea unor obligatii fiscale, cuprinse in lista intocmita si transmisa de catre structura de control, precum si modalitatile de restituire a acestora;
  • Legea 43/2023 pentru anularea unor obligatii fiscale;
  • Codul de Procedura Fiscala (aprobat prin Legea nr. 207/2015, publicata in MO nr. 547 din 23.07.2015), cu modificarile si completarile ulterioare.