Procedura de acordare a facilitatilor fiscale in sectorul agricol si in industria alimentara – modificari

In Monitorul Oficial (Partea I) nr. 611 din data de 4 iulie 2023 s-a publicat Ordinul MF nr. 2043 pentru modificarea si completarea anexei la OMF nr. 1525/2022 privind stabilirea Procedurii de acordare a facilitatilor fiscale in sectorul agricol si in industria alimentara.

Astfel, prin noul act normativ, Ministerul Finantelor (MF) a adus, o serie de modificari si completari privind stabilirea Procedurii de acordare a facilitatilor fiscale in sectorul agricol si in industria alimentara.

Reamintim ca, potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76, alin. (1) – (3), pentru activitatea desfasurata in Romania, in baza contractului individual de munca, pana la 31 decembrie 2028 inclusiv, in sectorul agricol si in industria alimentara, beneficiaza de facilitati fiscale daca sunt indeplinite cumulativ conditiile prevazute la art. 60, pct. 7 din Codul fiscal.

 

Astfel, dispozitiile OMF nr. 2043/2023 au in vedere urmatoarele aspecte:

  • revizuirea reglementarilor privind procedura de acordare a facilitatii fiscale in sectorul agricol si in industria alimentara, in vederea corelarii acestora cu prevederile OG nr.16/2022 aprobata cu modificari si completari prin Legea 370/2022;
  • clarificarea si completarea prevederilor existente, ca urmare a situatiilor aparute in procesul de aplicare a prevederilor OMF nr.1525/2022 privind stabilirea Procedurii de acordare a facilitatilor fiscale in sectorul agricol si in industria alimentara, inclusiv a celor semnalate de catre contribuabili.

 

Concret, conform noilor reglementari, persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76, alin. (1)-(3) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumit in continuare Codul fiscal, pentru activitatea desfasurata in Romania, in baza contractului individual de munca, pana la 31 decembrie 2028 inclusiv, in sectorul agricol si in industria alimentara, beneficiaza de facilitati fiscale daca sunt indeplinite cumulativ conditiile prevazute la art. 60, pct. 7 din Codul fiscal.

 

Mecanismul de calcul al cifrei de afaceri prevazut de prezenta procedura se aplica de catre angajatorii inregistrati la registrul comertului/inregistrati fiscal si care desfasoara efectiv activitate in sectorul agricol si in industria alimentara, definita de cel putin unul dintre codurile CAEN prevazute la art. 60, pct. 7, lit. a) din Codul fiscal.

In sensul art. 60, pct. 7 din Codul fiscal, prin angajator se intelege persoana fizica sau juridica, precum si orice entitate fara personalitate juridica, care desfasoara activitatile definite de cel putin unul dintre codurile CAEN prevazute la art. 60, pct. 7, lit. a) din Codul fiscal si indeplineste cumulativ conditiile de acordare a facilitatilor fiscale si, potrivit legii, poate sa incheie contracte individuale de munca.”

 

Subliniem faptul ca acordarea facilitatilor fiscale constituie responsabilitatea angajatorului/platitorului de venituri.

 

 

In noul act normativ, regasim si cateva modificari legate de calculul cifrei de afaceri.

 

Astfel, la determinarea cifrei de afaceri realizate efectiv din activitatea in sectorul agricol si in industria alimentara conform art. 60, pct. 7 din Codul fiscal, pentru stabilirea veniturilor din vanzarea de produse, inclusiv prin unitatile proprii de desfacere, se iau in calcul veniturile realizate din vanzarea produselor finite, semifabricatelor, produselor reziduale si a marfurilor, care sunt obtinute din productia proprie. Nu se iau in calcul veniturile din vanzarea de produse achizitionate in scopul revanzarii, cu exceptia produselor comercializate de grupurile si organizatiile de producatori din sectorul agricol, organizatiile de producatori si alte forme asociative din sectorul fructe-legume, recunoscute de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, potrivit legislatiei comunitare si legislatiei nationale specifice in vigoare, precum si de cooperativele agricole organizate in conformitate cu Legea cooperatiei agricole nr. 566/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, achizitionate in scopul revanzarii de la membrii proprii.

 

Cifra de afaceri luata in calcul pentru aplicarea facilitatilor fiscale este cifra de afaceri realizata pe baza de contract, comanda sau alte documente specifice sectorului agricol si industriei alimentare, din activitati aferente codurilor CAEN prevazute la art. 60, pct. 7, lit. a) din Codul fiscal si acopera manopera, materiale, utilaje, transport, echipamente, dotari. Cifra de afaceri cuprinde inclusiv productia realizata si nefacturata care corespunde valorii produselor existente in stoc la sfarsitul perioadei de raportare, inregistrata in contabilitate la sfarsitul lunilor de raportare.

 

Conditia prevazuta la art. 60, pct. 7, lit. c) din Codul fiscal, privind salariul brut de incadrare, se considera indeplinita dupa cum urmeaza:

  1. in cazul contractelor individuale de munca cu norma intreaga, incheiate potrivit legii, salariul brut de incadrare pentru 8 ore de munca/zi este de minimum 3.000 de lei lunar;
  2. in cazul contractelor de munca cu timp partial, veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor sunt calculate la un salariu minim brut de incadrare stabilit proportional cu salariul brut de incadrare pentru un program de lucru normal de 8 ore/zi;
  3. in situatia in care o persoana fizica realizeaza venituri, in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca, incheiate potrivit legii, in aceeasi luna, la acelasi angajator, in vederea acordarii facilitatilor fiscale se verifica mai intai daca fiecare contract individual de munca respecta conditia prevazuta la art. 60, pct. 7, lit. c) prima teza din Codul fiscal, respectiv daca venitul brut este calculat cu respectarea dispozitiilor lit. a) si b) ale prezentului alineat, dupa caz. Pentru acordarea facilitatilor fiscale, veniturile aferente contractelor individuale de munca ce respecta conditia de raportare la 3.000 de lei se cumuleaza. In acest caz, facilitatile fiscale se acorda pentru veniturile din salarii si asimilate salariilor care cumulate nu depasesc plafonul prevazut la art. 60, pct. 7, lit. c) din Codul fiscal. Pentru partea care depaseste acest plafon nu se acorda facilitatile fiscale.

 

In cazul veniturilor brute lunare din salarii si asimilate salariilor, realizate in baza unui contract individual de munca, mai mici de 3.000 de lei/luna, facilitatile fiscale se acorda numai daca este indeplinita conditia ca acestea sa fie calculate la un salariu brut de incadrare cel putin egal cu salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata stabilit in bani, fara a include indemnizatiile, sporurile si alte adaosuri, de minimum 3.000 de lei lunar, pentru un program de lucru in medie de 167,333 de ore pe luna.

 

Baza legala:

  • Ordinul MF nr. 2043/2023 pentru modificarea si completarea anexei la Ordinul ministrului finantelor nr.1525/2022 privind stabilirea Procedurii de acordare a facilitatilor fiscale in sectorul agricol si in industria alimentara;
  • Codul Fiscal (aprobat prin Legea nr. 227/2015, publicata in MO nr. 688 din 10.09.2015), cu modificarile si completarile ulterioare.