Tratament fiscal al agentiilor de turism

Din punct de vedere contabil, potrivit reglementarilor contabile adoptate prin OMFP 1802/2014 (pct.432 – 432^3), agentia de turism actioneaza in calitate de intermediar in numele si in contul clientului sau (al turistului), venitul realizat de catre agentie fiind comisionul (sau diferenta dintre pretul de intrare si cel de vanzare al serviciului turistic) facturat clientului sau.

Referitor la TVA, regimul special reglementat la art. 311 din Codul fiscal stipuleaza ca:

In sensul aplicarii prezentului articol, prin agentie de turism se intelege orice persoana care in nume propriu sau in calitate de agent intermediaza, ofera informatii sau se angajeaza sa furnizeze persoanelor care calatoresc individual sau in grup servicii de calatorie, care includ cazarea la hotel, case de oaspeti, camine, locuinte de vacanta si alte spatii folosite pentru cazare, transportul aerian, terestru sau maritim, excursii organizate si alte servicii turistice. Agentiile de turism includ si touroperatorii.

In cazul in care o agentie de turism actioneaza in nume propriu in beneficiul direct al calatorului si utilizeaza livrari de bunuri si prestari de servicii efectuate de alte persoane, toate operatiunile realizate de agentia de turism in legatura cu calatoria sunt considerate un serviciu unic prestat de agentie in beneficiul calatorului. Serviciul unic are locul prestarii in Romania, daca agentia de turism este stabilita sau are un sediu fix in Romania si serviciul este prestat prin sediul din Romania.

Baza de impozitare a serviciului unic este constituita din marja de profit, exclusiv taxa, care se determina ca diferenta intre suma totala care va fi platita de calator, fara taxa, si costurile agentiei de turism, inclusiv taxa, aferente livrarilor de bunuri si prestarilor de servicii in beneficiul direct al calatorului, in cazul in care aceste livrari si prestari sunt realizate de alte persoane impozabile.

In cazul in care livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate in beneficiul direct al clientului sunt realizate in afara Uniunii Europene, serviciul unic al agentiei de turism este considerat serviciu prestat de un intermediar si este scutit de taxa. In cazul in care livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate in beneficiul direct al clientului sunt realizate atat in interiorul, cat si in afara Uniunii Europene, se considera ca fiind scutita de taxa numai partea serviciului unic prestat de agentia de turism aferenta operatiunilor realizate in afara Uniunii Europene.

 

 Potrivit pct. 85, alin.(6) din normele metodologice date in aplicarea art. 311, alin. (6) din Codul fiscal:

In sensul art. 311 din Codul fiscal, calatorul poate fi o persoana impozabila, o persoana juridica neimpozabila si orice alta persoana neimpozabila.

Regimul special nu se aplica pentru serviciile prestate de agentia de turism exclusiv cu mijloace proprii.

 

Pentru a stabili valoarea taxei colectate pentru serviciile unice efectuate intr-o perioada fiscala, agentiile de turism:

  1. tin jurnale pentru vanzari sau, dupa caz, borderouri de incasari, in care inregistreaza documentele de vanzare catre client, care includ si taxa, a serviciilor supuse regimului special prevazut la art. 311 din Codul fiscal, aferente unei perioade fiscale. Aceste jurnale, respectiv borderouri se tin separat de operatiunile pentru care se aplica regimul normal de taxa;
  2. tin jurnale de cumparari separate in care evidentiaza achizitiile de bunuri si/sau servicii cuprinse in costurile serviciului unic;
  3. pe baza informatiilor din jurnalele pentru vanzari si pentru cumparari determina baza de impozitare pentru serviciile unice prestate intr-o perioada fiscala conform prevederilor art. 311 alin. (4) din Codul fiscal. La determinarea bazei impozabile nu sunt luate in considerare sumele incasate in avans pentru care nu pot fi determinate cheltuielile aferente si, de asemenea, nu pot fi scazute cheltuielile aferente unor livrari de bunuri sau prestari de servicii care nu au fost vandute catre client;
  4. calculeaza suma taxei colectate la nivelul cotei standard de taxa, prin aplicarea procedeului sutei marite, respectiv 20 x 100/120 in anul 2016, respectiv 19 x 100/119 incepand cu data de 1 ianuarie 2017, cu exceptia situatiei in care se aplica scutirea de taxa prevazuta la art. 311, alin. (5) din Codul fiscal, din diferenta dintre suma prevazuta la alin. (3), lit. a) si cea prevazuta la alin. (3), lit. b).

Agentiile de turism actioneaza in calitate de intermediari, conform art. 311, alin. (9) din Codul fiscal, pentru serviciile prevazute la art. 311, alin. (5) din Codul fiscal, precum si in situatia in care actioneaza in numele si in contul altei persoane, potrivit art. 271, alin. (3), lit. e) din Codul fiscal si pct. 8, alin. (5). De exemplu, agentia de turism actioneaza in calitate de intermediar atunci cand intermediaza operatiuni de asigurare medicala in folosul calatorilor si acestea nu sunt vandute impreuna cu alte servicii turistice.

Agentiile de turism sunt obligate sa aplice regimul special prevazut la art. 311 din Codul fiscal si in cazul in care serviciul unic cuprinde o singura prestare de servicii, cu exceptia prevazuta la alin. (2) si cu exceptia situatiei in care opteaza pentru regimul normal de taxa in limitele art. 311, alin. (10) din Codul fiscal.

In acest sens, a fost pronuntata hotararea Curtii Europene de Justitie in Cazul C-163/91 Van Ginkel.

Totusi, pentru transportul de calatori agentia de turism poate aplica regimul normal de taxa, cu exceptia situatiei in care transportul este vandut impreuna cu alte servicii turistice.

Asadar, in cadrul regimului marjei se utilizeaza exclusiv cota standard de TVA, actualmente 19%.

Pentru operatiunile pentru care agentia opteaza sa aplice regimul normal de TVA, cotele de taxa utilizate vor fi cele aferente fiecarui serviciu prestat, astfel cum rezulta din alin. (11) al art. 311 din Codul fiscal: “Atunci cand agentia de turism aplica regimul normal de taxare, va factura fiecare componenta a serviciului unic la cota taxei corespunzatoare fiecarei componente in parte. In plus, baza de impozitare a fiecarei componente facturate in regim normal de taxa va cuprinde si marja de profit a agentiei de turism.”

 

 

Baza legala:

  • Ordinul MFP nr. 1802/2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate;
  • Codul Fiscal (aprobat prin Legea nr.227/2015, publicata in MO nr. 688 din 10.09.2015), cu modificarile si completarile ulterioare.