Legea nr.170/2023 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru producatorii agricoli de legume-fructe si cartofi a fost publicata in Monitorul Oficial (Partea I) nr. 532 din data de 15 iunie 2023, cu aplicabilitate din data de 18 iunie 2023.
Documentul instituie o schema de ajutor de stat cu caracter temporar pentru sustinerea activitatilor de sortare, ambalare, etichetare si transport pentru producatorii de legume-fructe si cartofi, denumita in continuare Schema.
Precizam ca schema se aplica pe intreg teritoriul Romaniei.
Conform Legii nr. 170, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
- intreprindere – orice entitate care desfasoara o activitate economica, indiferent de forma sa juridica, potrivit art. 1 din anexa I la Regulamentul (UE) nr. 702/2014 al Comisiei din 25 iunie 2014 de declarare a anumitor categorii de ajutoare in sectoarele agricol si forestier si in zonele rurale ca fiind compatibile cu piata interna, in aplicarea art. 107 si 108 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene, cu modificarile si completarile ulterioare;
- producator de legume-fructe si cartofi – persoana juridica, persoana fizica inregistrata fiscal conform prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 182/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, cooperativa agricola infiintata, organizata si care functioneaza potrivit Legii cooperatiei agricole nr. 566/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, si Legii societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, grup/organizatie de producatori, care produc si comercializeaza legume-fructe si/sau cartofi;
- schema de ajutor – orice act pe baza caruia, fara sa mai fie nevoie de masuri de punere in aplicare suplimentare, pot fi acordate ajutoare individuale intreprinderilor, precum si orice act pe baza caruia pot fi acordate ajutoare care nu sunt legate de un proiect specific uneia sau mai multor intreprinderi;
- spatii protejate – spatii special amenajate ce au ca scop protejarea culturilor de legume si fructe prin diferite mecanisme si construite din diferite materiale, precum: sere, solarii, tunele de protectie.
Potrivit noilor reglementari, schema se acorda solicitantilor care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
- sa fie persoana juridica, persoana fizica inscrisa in registrul agricol si inregistrata fiscal conform prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 182/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, cooperativa agricola infiintata, organizata si care functioneaza potrivit Legii nr. 566/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, si Legii nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, grup/organizatie de producatori, dupa caz;
- sa detina si sa exploateze, in nume propriu sau prin membrii cooperatori/asociati, suprafete cultivate cu legume, cartofi, fructe, plantatii de pomi fructiferi, plantatii de arbusti si/sau semiarbusti fructiferi, plantatii cu struguri de masa destinati consumului uman;
- sa comercializeze legume, cartofi si/sau fructe;
- in cazul spatiilor protejate, suprafata minima destinata cultivarii sa fie de 500 mp;
- sa faca dovada prin documente justificative ca a realizat activitatile prevazute la art. 1 si ca valoarea productiei comercializate anual pentru care se solicita ajutorul a fost de minimum 1.000 de euro, echivalentul in lei la cursul Bancii Nationale a Romaniei la data comercializarii;
- sa nu se afle in lichidare sau faliment la data accesarii ajutorului de stat fara a fi emisa o decizie definitiva a instantelor judecatoresti de constatare a falimentului pana la aceasta data.
Sumele acordate cu titlu de ajutor de stat, potrivit Legii nr.170, nu sunt supuse executarii silite prin poprire in cazul in care impotriva beneficiarilor acestora a fost pornita procedura de executare silita.
Este important de precizat faptul ca aceasta schema de ajutor se acorda pe o perioada de 3 ani, pentru productia autohtona si o singura data pe an.
Valoarea ajutorului de stat reprezinta 20% din valoarea productiei comercializate si se acorda anual, dar nu poate depasi 100.000 de euro, echivalentul in lei la cursul Bancii Nationale a Romaniei la data comercializarii, in cazul persoanelor juridice si persoanelor fizice inregistrate fiscal conform prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 182/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv 300.000 de euro, echivalentul in lei la cursul Bancii Nationale a Romaniei la data comercializarii, in cazul cooperativelor agricole infiintate, organizate si care functioneaza potrivit Legii nr. 566/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, si Legii nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si grupurilor/organizatiilor de producatori.
Fondurile necesare schemei se asigura de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
Ajutorul de stat prevazut de Legea 170/2023 poate fi cumulat cu alte forme de sprijin acordate in conformitate cu legislatia europeana si nationala in vigoare.
Cererea de plata pentru acordarea ajutorului de stat se depune la sediul institutiilor cu atributii in domeniu, stabilite de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale prin norme metodologice.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale notifica Schema Comisiei Europene.
In conditiile in care decizia Comisiei Europene de acordare a ajutorului de stat contine prevederi noi sau diferite fata de schema notificata, prevederile schemei se completeaza si/sau se modifica in mod corespunzator.
Baza legala:
- Legea nr. 170/2023 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru producatorii agricoli de legume-fructe si cartofi
- https://www.madr.ro/