Facilitati fiscale pentru salariatii din agricultura

Potrivit art.60 pct.7 din Codul fiscal sunt scutite de la plata impozitului pe venit, persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1)-(3), pentru activitatea desfasurata in Romania, pana la 31 decembrie 2028 inclusiv, pentru care sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii::

 

  1. angajatorii care desfasoara, pe teritoriul Romaniei, activitati in sectorul agricol si in industria alimentara definite de urmatoarele coduri CAEN:

 

1.cod CAEN 01: Agricultura, vanatoare si servicii anexe

011 – Cultivarea plantelor nepermanente;

012 – Cultivarea plantelor din culturi permanente;

013 – Cultivarea plantelor pentru inmultire;

014 – Cresterea animalelor;

015 – Activitati in ferme mixte (cultura vegetala combinata cu cresterea animalelor);

016 – Activitati auxiliare agriculturii si activitati dupa recoltare;

2.cod CAEN 10: Industria alimentara;

 

  1. angajatorii realizeaza cifra de afaceri din activitatile prevazute la lit. a) in limita a cel putin 80% din cifra de afaceri totala. Pentru angajatorii nou-infiintati, respectiv inregistrati la registrul comertului/inregistrati fiscal incepand cu luna iunie 2022, cifra de afaceri se calculeaza cumulat de la data inregistrarii, inclusiv luna in care se aplica scutirea, iar pentru angajatorii existenti la data de 1 iunie 2022 se considera ca baza de calcul cifra de afaceri realizata cumulat de la inceputul anului, respectiv cumulat de la data inregistrarii in cazul celor constituiti/inregistrati in perioada cuprinsa intre inceputul anului si data de 1 iunie 2022, inclusiv luna in care se aplica scutirea. Pentru angajatorii existenti la data de 1 ianuarie a fiecarui an ulterior datei de 1 iunie 2022, cifra de afaceri se calculeaza cumulat pentru perioada corespunzatoare din anul curent, inclusiv luna in care se aplica scutirea. Aceasta cifra de afaceri se realizeaza pe baza de contract, comanda sau alte documente specifice sectorului agricol si industriei alimentare si acopera manopera, materiale, utilaje, transport, echipamente, dotari. Cifra de afaceri va cuprinde inclusiv productia realizata si nefacturata;

 

  1. veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1)-(3), realizate de persoanele fizice pentru care se aplica scutirea, sunt calculate la un salariu brut de incadrare pentru 8 ore de munca/zi de minimum 3.000 lei lunar. Scutirea se aplica pentru sumele din venitul brut lunar de pana la 10.000 lei inclusiv, obtinut din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1)-(3), realizate de persoanele fizice. Partea din venitul brut lunar ce depaseste 10.000 lei nu beneficiaza de facilitati fiscale.

 

Astfel daca angajatorul indeplineste conditia cifrei de afaceri asa cum este mentionata la lit. b) de mai sus, salariatii beneficiaza de scutire de impozite pe veniturile din salarii si asimilate salariilor mentionate la art. 76 alin. (1)-(3) din Codul fiscal.

Mai mult decat atat, daca este indeplinita conditia cifrei de afaceri, salariatii beneficiaza de urmatoarele faciltiati:

  • Scutire de la plata CASS (conform art.154 alin. (1) lit. r) din Codul fiscal)
  • Cota redusa CAS 21,25% (conform art.138^1 si 138^2 din Codul fiscal)

 

Astfel, daca angajatorul indeplineste conditia cifrei de afaceri, pentru veniturile din salarii si asimilate salariilor realizate in baza unui contract individual de munca se datoreaza: CAS 21,25% CAM 2,25%.

 

Persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor la angajatori care desfasoara activitati in sectorul agricol care se incadreaza in conditiile prevazute la art. 60 pct.7 pot opta pentru plata cotei de 3,75% datorate la fondul de pensii administrat privat (pilonul II).

Optiunea se depune in scris, la angajator, acesta retinand contributia aferenta potrivit prevederilor legale incepand cu veniturile lunii urmatoare celei in care s-a inregistrat optiunea.

Daca salariatul depune aceasta optiune la angajator, acesta are obligatia sa retina CAS in cota de 25% incepand cu drepturile salariale aferente lunii urmatoare celei in care s-a depus optiunea.

 

Conditia prevazuta la art. 60, pct. 7, lit.c) din Codul fiscal, privind salariul brut de incadrare, se considera indeplinita dupa cum urmeaza:

  • in cazul contractelor individuale de munca cu norma intreaga, incheiate potrivit legii, veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor sunt calculate la un salariu brut de incadrare pentru 8 ore de munca/zi de minimum 3.000 de lei lunar. Salariul minim brut pe tara de 3.000 de lei lunar este stabilit proportional cu castigul salarial brut de baza pentru un program de lucru in medie de 167,333 de ore pe luna. Pentru salariatii care au incheiate contracte de munca cu timp partial, incheiate potrivit legii, facilitatile fiscale se acorda numai daca castigul salarial brut de baza este stabilit proportional cu castigul brut de baza pentru un program de lucru normal de 8 ore/zi;
  • in cazul raporturilor juridice generatoare de venituri din salarii si asimilate salariilor, altele decat contractele individuale de munca, respectiv contract de administrare, de mandat si altele, incheiate potrivit legii, pentru care venitul brut lunar nu este calculat la un salariu brut de incadrare pentru 8 ore de munca/zi de minimum 3.000 de lei lunar, facilitatile fiscale se acorda numai daca este indeplinita conditia ca venitul brut lunar realizat sa fie cel putin egal cu 3.000 de lei;
  • in cazul contractelor de internship, incheiate potrivit Legii nr.176/2018 privind internshipul, cu completarile ulterioare, facilitatile fiscale se acorda numai daca indemnizatia pentru internship este stabilita proportional la un salariu brut de incadrare pentru 8 ore de munca/zi de minimum 3.000 de lei lunar;
  • in cazul contractelor de ucenicie, incheiate potrivit legii, facilitatile fiscale se acorda numai daca salariul de baza lunar, prevazut in contractul de ucenicie, este stabilit proportional la un salariu brut de incadrare pentru 8 ore de munca/zi de minimum 3.000 de lei lunar;
  • in cazul raporturilor de munca incheiate cu zilieri, prin acordul de vointa al partilor, fara incheierea, in forma scrisa, facilitatile fiscale se acorda numai daca remuneratia bruta primita pentru activitatea prestata de zilieri, potrivit legii, este stabilita proportional la un salariu brut de incadrare pentru 8 ore de munca/zi de minimum 3.000 de lei lunar;
  • in situatia in care o persoana fizica realizeaza venituri, in baza mai multor raporturi juridice generatoare de venituri din salarii si asimilate salariilor cum ar fi contract individual de munca, contract de mandat, contract de administrare si altele asemenea, incheiate potrivit legii, in aceeasi luna, la acelasi angajator, in vederea acordarii facilitatilor fiscale se verifica mai intai daca fiecare raport juridic respecta conditia prevazuta la art. 60 pct. 7 lit. c) prima teza din Codul fiscal, respectiv daca venitul brut este calculat la un salariu brut de incadrare pentru 8 ore de munca/zi de minimum 3.000 de lei lunar, in cazul contractului individual de munca, sau daca venitul brut lunar realizat este cel putin egal cu 3.000 de lei, in cazul celorlalte tipuri de contracte. Pentru acordarea facilitatilor fiscale, veniturile aferente raporturilor juridice care respecta conditia de raportare la 3.000 de lei se cumuleaza. In acest caz, facilitatile fiscale se acorda pentru veniturile din salarii si asimilate salariilor care cumulate nu depasesc plafonul prevazut la art. 60, pct. 7, lit. c) din Codul fiscal. Pentru partea care depaseste acest plafon nu se acorda facilitatile fiscale.

 

Pentru veniturile lunare din salarii si asimilate salariului, realizate in baza unui contract individual de munca, mai mici de 3.000 de lei/luna, facilitatile fiscale se acorda numai daca este indeplinita conditia ca salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata stabilit in bani, fara a include indemnizatiile, sporurile si alte adaosuri, sa fie de minimum 3.000 de lei lunar, pentru un program de lucru in medie de 167,333 de ore pe luna.

Mentionam ca facilitatile fiscale se acorda pentru activitatea desfasurata in Romania, inclusiv persoanelor fizice detasate pe teritoriul Romaniei, daca platitorul de venituri la care sunt detasate desfasoara activitati in sectorul agricol si indeplineste conditiile prevazute la art. 60, pct. 7, din Codul fiscal.

 

Atentie! Facilitatile fiscale nu se acorda persoanelor fizice care sunt detasate in afara Romaniei.

 

Baza legala:

  • Codul Fiscal (aprobat prin Legea nr.227/2015, publicata in MO nr. 688 din 10.09.2015), cu modificarile si completarile ulterioare;
  • Normele Metodologice de aplicare a Codului Fiscal (aprobate prin HG nr.1/2016);
  • Ordinul MF 1525/2022 privind stabilirea Procedurii de acordare a facilitatilor fiscale in sectorul agricol si in industria alimentara.