Potrivit unor informatii publicate pe website-ul Camerei Consultantilor Fiscali (CCF), organismul profesional a transmis Ministerului Finantelor, o solicitare in care se cere clarificarea unor intrebari din adresa nr. 1058/16.02.2023.
Dupa aproape sase luni de la intrarea in vigoare a unor modificari de cote de TVA prevazute de OG 16/2022, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a venit cu cateva clarificari importante pentru domeniul HoReCa.
Subliniem faptul ca reprezentantii CCF atrag atentia asupra faptului ca ANAF n-a solutionat toate neclaritatile identificate de acestia.
Reamintim faptul ca prin OF 16/2022, TVA-ul a crescut in cazul bauturilor indulcite (de la 9% la 19%), in cazul cazarii turistice si in cazul serviciilor de restaurant si catering (de la 5% la 9%) incepand cu 1 ianuarie 2023, asa cum s-a stabilit prin OG 16/2022.
Avand in vedere aceste modificari, in februarie 2023, reprezentantii CCF au atras atentia ca exista situatii in care cota de TVA aplicabila este greu de determinat, cerand indrumari de la autoritati.
Astfel, la cateva luni distanta, ANAF a oferit clarificari pentru unele dintre problemele semnalate de reprezentantii CCF si anume:
- Legat de problema sucurilor eco de fructe si legume care contin zahar, pentru care era neclar daca TVA-ul este de 9% sau 19%. Conform reprezentantilor ANAF, pentru bauturile nealcoolice care contin adaos de zahar (ori alti indulcitori) sau care sunt aromatizate si care se incadreaza la categoria produselor ecologice, cota de TVA aplicata este de 5%, insa numai daca livrarea e insotita de documentul de recunoastere/atestare/certificare eliberat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. In rest, pentru bauturile nealcoolice indulcite sau aromatizate, TVA-ul este de 19%.
- Legat de cafea, ceai si limonada (servite in localuri), pentru care era neclar daca se aplica TVA-ul de 9% sau cel de 19%. In acest caz, reprezentantii ANAF s-au referit la cafele, ceaiuri si cacao (ce sunt preparate in localuri sau sunt vandute prin automate comerciale), dar au omis limonada. Concret, pentru aceste bauturi preparate (nu s-a facut nicio diferentiere intre indulcite si neindulcite) s-a clarificat ca se aplica TVA-ul de 19%.
Pe langa chestiunea legata de limonada preparata in localuri, CCF mai ridicase problema anumitor produse eco, montane si traditionale vandute in localuri – daca firmele trebuie sa le vanda cu o cota de TVA de 5% sau de 19%. Avand in vedere acest aspect, cei de la CCF au retrimis catre ANAF intrebarile la care nu s-au primit raspunsuri, in speranta ca autoritatile le vor clarifica pana la urma.