Abonament de servicii medicale pe perioada CCC (speta)

Situatie: O societate ABC SRL acorda tuturor salariatilor un abonament de servicii medicale care se incadreaza in plafonul de 400 euro/an/salariat. Poate societatea sa acorde aceste abonamente si salariatelor aflate in concediu de crestere copil fara sa li se suspende indemnizatia din aceasta cauza?

 

 

Solutie:

Conform art. 49 din Codul Muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, suspendarea contractului individual de munca poate interveni de drept, prin acordul partilor sau prin actul unilateral al uneia dintre parti.

Suspendarea contractului individual de munca are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator.

Pe durata suspendarii pot continua sa existe alte drepturi si obligatii ale partilor decat cele prevazute anterior, daca acestea sunt prevazute prin legi speciale, prin contractul colectiv de munca aplicabil, prin contracte individuale de munca sau prin regulamente interne.

Potrivit art. 16 alin. (2) din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, cu modificarile si completarile ulterioare, dreptul la indemnizatiile prevazute la art. 2, alin. (1), respectiv la art. 5 si art. 9 alin. (4) si (5) se suspenda incepand cu ziua urmatoare celei in care beneficiarul realizeaza venituri supuse impozitului si copilul nu a implinit varsta de 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap.

Prin urmare, indemnizatia pentru cresterea copilului se suspenda daca beneficiarul realizeaza venituri supuse impozitului.

Precizam ca la alin. (3) de la art. 16 sunt stabilite niste exceptii. Astfel, prin exceptie de la prevederile alin. (2), lit. i), plata indemnizatiei pentru cresterea copilului nu se suspenda in cazul in care persoana indreptatita se afla in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:

  1. primeste diverse sume in baza legii, a contractului colectiv de munca sau a contractului individual de munca, acordate in perioada concediului pentru cresterea copilului, altele decat cele rezultate din desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu;
  2. primeste indemnizatii in calitate de consilier local sau judetean, indiferent de nivelul acestora;
  3. realizeaza, in decursul unui an calendaristic, venituri supuse impozitului, prin desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu, al caror nivel net nu depaseste de 5 ori cuantumul minim al indemnizatiei stabilit la art. 2 alin. (2).

 

Mentionam ca abonamentul de servicii medicale se incadreaza la lit. a) de mai sus deoarece salariata nu il primeste pentru realizarea unei activitati prestate in perioada de concediu.

 In conditiile in care, in contractul de munca se reglementeaza suportarea abonamentului medical inclusiv in perioada de suspendare a contractului individual de munca pentru concediu crestere copil, nu se va suspenda plata indemnizatiei de crestere copil.

  

Baza legala:

  • Codul Fiscal (aprobat prin Legea nr. 227/2015, publicata in MO nr. 688 din 10.09.2015), cu modificarile si completarile ulterioare;
  • Normele Metodologice de aplicare a Codului Fiscal (aprobate prin HG nr.1/2016).
  • Codul Muncii din 2003 (Legea nr. 53 din 24 ianuarie 2003) – Republicare, cu modificarile si completarile ulterioare;
  • OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor.