Vouchere de vacanta pentru angajatii din mediul privat – propunere adoptata la sSenat

Potrivit unei propuneri legislative adoptata tacit la Senat, angajatii din mediul privat ar putea sa beneficieze, din banii datorati ca impozit pe venit, de vouchere de vacanta de cate 1.450 de lei anual, din 2024.

In schema propusa de initiatori, angajatorii ar fi doar simpli intermediari, obligati sa duca la ANAF cate o lista cu angajatii care ar trebui sa primeasca voucherele.

Astfel, propunerea legislativa privind modificarea si completarea OUG nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanta prevede ca angajatorii privati sa poata cere de la stat, mai exact, de la finantele publice judetene, vouchere de vacanta pentru angajatii lor, in valoare de 1.450 de lei pentru fiecare angajat.

Mentionam ca propunerea se afla la inceputul parcursului legislativ, aceasta urmand sa fie adoptata la deputati (Forul decizional) si aprobata prin semnatura presedintelui statului pentru a ajunge sa se aplice. Ca orizont de timp, parlamentarii semnatari propun aplicarea viitoarei legi din ianuarie 2024.

Potrivit documentului propus, parlamentarii au stabilit ca fiecare angajat din mediul privat sa poata primi vouchere de vacanta de 1.450 de lei anual, dar numai de la un singur angajator, la care va depune o declaratie pe propria raspundere manifestandu-si optiunea pentru a primi pe respectivul contract de munca voucherele.

Subliniem faptul ca sursa de finantare a acestor cheltuieli o reprezinta impozitul pe venit datorat de angajat. Practic, unele categorii de angajati sunt excluse din start de la beneficiul acordarii voucherelor: cei scutiti de impozitul pe venit.

Mai mult, parlamentarii propun inlaturarea interdictiei care exista in prezent in OUG 8/2009 cu privire la cumularea voucherelor cu prima de vacanta sau biletele de odihna – in acelasi an fiscal, angajatii vor putea primi si vouchere, si prima, si bilete de odihna, daca e cazul.

Astfel, potrivit propunerii, angajatorii vor trebui sa depuna obligatoriu la ANAF listele cu angajatii si declaratiile de optiune, din propunere reiesind destul de clar faptul ca aceste vouchere ar urma sa fie acordate tuturor angajatilor platitori de impozit pe venit, angajatorul fiind doar un intermediar in obtinerea voucherelor pentru angajatii sai.

Motivul principal pentru care parlamentarii vor sa acorde acest beneficiu nu este incurajarea turismului autohton sau suplimentarea beneficiilor pentru salariati, ci incurajarea incheierii de contracte de munca si, astfel, plata darilor fiscale aferente catre stat.