Venituri din chirii obtinute de un nerezident PF (speta)

Situatie: O persoana fizica, cetatean italian si rezident fiscal italian, doreste sa achizitioneze un imobil in Romania, pe care doreste sa il inchirieze ulterior.

Cum va declara si plati veniturile din chirie obtinute din Romania?

 

Solutie:

Conform Codului Fiscal, art. 223 alin. (2) lit. g din Codul fiscal, urmatoarele venituri impozabile obtinute din Romania nu sunt impozitate potrivit prevederilor referitoare la impozitul pe veniturile obtinute de nerezidenti, acestea avand tratamentul fiscal prevazut in titlul IV:

,,g) veniturile unei persoane fizice nerezidente obtinute din inchirierea sau din alta forma de cedare a dreptului de folosinta a unei proprietati imobiliare situate in Romania, din transferul proprietatilor imobiliare situate in Romania, din transferul titlurilor de participare detinute la un rezident si din transferul titlurilor de valoare emise de rezidenti romani.”

Potrivit art. 58, lit. d) din Codul fiscal, urmatoarele persoane datoreaza plata impozitului conform prezentului titlu si sunt numite in continuare contribuabili:

(….)

  1. d) persoanele fizice nerezidente care obtin venituri prevazute la art. 129.

 

Astfel, in cadrul art. 129 sunt incluse si veniturile din cedarea folosintei bunurilor, pentru care se prevede obligatia determinariii impozitului potrivit regulilor specifice categoriei de venit (venituri din cedarea folosintei bunurilor).

Reamintim dispozitiile din OG 16/2022, aprobata si modificata prin Legea 370/2022, aplicabile de la 01.01.2023:

Venitul brut din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, altele decat veniturile din arendarea bunurilor agricole, reprezinta totalitatea sumelor in bani si/sau echivalentul in lei al veniturilor in natura stabilite potrivit contractului incheiat intre parti, pentru fiecare an fiscal, indiferent de momentul incasarii acestora.

Venitul brut se majoreaza cu valoarea cheltuielilor ce cad, conform dispozitiilor legale, in sarcina proprietarului, uzufructuarului sau a altui detinator legal, daca sunt efectuate de cealalta parte contractanta.

In cazul veniturilor obtinute din inchirierea bunurilor mobile si imobile din patrimoniul personal, venitul brut se stabileste pe baza chiriei prevazute in contractul incheiat intre parti pentru fiecare an fiscal, indiferent de momentul incasarii chiriei.

In cazul veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, altele decat veniturile din arenda si din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, venitul brut reprezinta venitul impozabil.

In situatia in care chiria reprezinta echivalentul in lei al unei valute, venitul brut anual se determina pe baza chiriei lunare evaluate la cursul de schimb mediu anual al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, din anul de realizare a venitului.

Potrivit alin. (6) de la art. 120 din Codul fiscal, contribuabilii care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, altele decat veniturile din arendare si din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, pentru care impunerea este finala, au obligatia sa completeze si sa depuna declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, in termen de 30 de zile de la incheierea contractului intre parti si respectiv pana la data de 25 mai, inclusiv a fiecarui an, pentru contractele in curs, in cazul celor care au incheiat contractele respective in anii anteriori. Pentru contractele in care chiria reprezinta echivalentul in lei al unei sume in valuta, determinarea venitului net anual se efectueaza pe baza cursului de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, din ziua precedenta celei in care se depune declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice.

In plus, contribuabilii care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, altele decat veniturile din arendare si cele din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, au obligatia inregistrarii contractului incheiat intre parti, precum si a modificarilor survenite ulterior, in termen de cel mult 30 de zile de la incheierea/ producerea modificarii acestuia, la organul fiscal competent.

Avand in vedere cele expuse mai sus, pentru veniturile realizate din chirii, persoana fizica nerezidenta trebuie sa depuna declaratia unica in Romania, iar daca venitul este mai mare decat 6/12/24 salarii minime pe economie va plati si CASS.

Pentru completarea DU trebuie sa obtina NIF.

In conditiile in care persoana fizica prezinta certificat de rezidenta fiscala din Italia se aplica prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri incheiate de Romania cu Italia:

 

“Art. 6 – Venituri din proprietati imobiliare

  1. Veniturile realizate de un rezident al unui stat contractant din proprietati imobiliare (inclusiv veniturile din agricultura sau din exploatari forestiere) situate in celalalt stat contractant sunt impozabile in celalalt stat.
  2. Expresia „proprietati imobiliare” are intelesul care este atribuit de legislatia statului contractant in care proprietatile in cauza sunt situate. Expresia include, in orice caz, accesoriile proprietatii imobiliare, inventarul viu si echipamentul utilizat in agricultura si in exploatari forestiere, drepturile asupra carora se aplica prevederile dreptului comun cu privire la proprietatea funciara, uzufructul proprietatilor imobiliare si drepturile la rente variabile sau fixe pentru exploatarea sau concesionarea exploatarii zacamintelor minerale, a izvoarelor si a altor resurse naturale; navele si aeronavele nu sunt considerate proprietati imobiliare.
  3. Prevederile paragrafului 1 se aplica veniturilor obtinute din exploatarea directa, din inchirierea sau din folosirea in orice alta forma a proprietatii imobiliare.
  4. Prevederile paragrafelor 1 si 3 se aplica de asemenea veniturilor provenind din proprietati imobiliare ale unei intreprinderi si veniturilor din proprietati imobiliare utilizate pentru exercitarea unor profesii independente.”

 

Potrivit acestei conventii, veniturile din inchirierea de bunuri imobile sunt impozabile in Romania (bunul imobil este situat in Romania).

Este important de precizat si faptul ca, potrivit art. 153 alin.(2) din Codul fiscal, persoanele fizice nerezidente care detin o asigurare pentru boala si maternitate in sistemul de securitate sociala din alt stat membru al Uniunii Europene, Spatiului Economic European si Confederatia Elvetiana sau in statele cu care Romania are incheiate acorduri bilaterale de securitate sociala cu prevederi pentru asigurarea de boala-maternitate, in temeiul legislatiei interne a statelor respective, care produce efecte pe teritoriul Romaniei, si fac dovada valabilitatii asigurarii, in conformitate cu procedura stabilita prin ordin comun al presedintelui ANAF si al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), nu au calitatea de contribuabil la sistemul de asigurari sociale de sanatate.

 

 

Baza legala:

  • Codul Fiscal (aprobat prin Legea nr.227/2015, publicata in MO nr. 688 din 10.09.2015), cu modificarile si completarile ulterioare;
  • Normele Metodologice de aplicare a Codului Fiscal (aprobate prin HG nr.1/2016);
  • Legea nr. 28/2016 din 17 martie 2016 privind ratificarea Conventiei dintre Romania si Republica Italiana pentru evitarea dublei impuneri cu privire la impozitele pe venit si prevenirea evaziunii fiscale si a Protocolului aditional la conventie, semnate la Riga la 25 aprilie 2015.