In Monitorul Oficial (Partea I) nr. 492 din data de 6 iunie 2023 s-a publicat OUG 50/2023 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat sub forma de grant acordat producatorilor agricoli pentru unele culturi agricole infiintate in primavara anului 2022 si afectate de seceta pedologica din perioada martie-septembrie 2022.
Prin actul normativ recent aprobat se recunoaste seceta pedologica din perioada martie-septembrie 2022 ca fiind fenomen meteorologic nefavorabil asimilat unei calamitati naturale si se instituie o schema de ajutor de stat sub forma de grant, denumita in continuare schema, avand ca obiectiv acordarea de compensatii producatorilor agricoli care au cultivat suprafete cu porumb, floarea-soarelui, soia si mazare in primavara anului 2022 si au fost calamitate de seceta pedologica in agricultura in anul 2022.
Seceta pedologica din cursul anului 2022, ca fenomen meteorologic nefavorabil asimilat unei calamitati naturale, a fost semnalata de Administratia Nationala de Meteorologie, precum si de Academia de Stiinte Agricole si Silvice „Gheorghe Ionescu-Sisesti”, care au emis informari si caracterizari cu privire la efectul negativ asupra plantelor al temperaturilor la sol si in aer ridicate peste limita de confort, al precipitatiilor reduse si al rezervei de umiditate in sol reduse.
Deoarece schema de ajutor de stat produce efecte dupa primirea deciziei Comisiei Europene de aprobare a ajutorului de stat, s-a impus adoptarea actului normativ in regim de urgenta, astfel incat ajutorul acordat de la bugetul de stat sa acopere in timp util pierderi suferite de fermierii in cauza si sa asigure reducerea vulnerabilitatii acestora prin lichiditati financiare absolut necesare pentru continuarea activitatilor specifice campaniilor agricole din anul agricol 2022-2023.
Autoritatile mentioneaza ca nepromovarea in regim de urgenta a prezentului act normativ ar avea consecinte negative prin:
- imposibilitatea compensarii partiale a producatorilor agricoli pentru pagubele inregistrate la culturile de porumb, floarea-soarelui, soia si mazare, ca urmare a manifestarii fenomenului meteorologic de seceta pedologica si a afectarii/compromiterii suprafetelor cultivate si a productiilor obtinute pe aceste suprafete in anul 2022;
- posibile distorsiuni viitoare ale pietelor agricole privind raportul cerere-oferta si evolutie necontrolata a preturilor la aceste produse agricole primare din sectorul vegetal;
- cresterea gradului de vulnerabilitate a producatorilor agricoli din cauza lipsei resurselor financiare necesare pentru achizitia inputurilor si efectuarea in continuare a lucrarilor specifice campaniilor agricole in anul agricol 2022-2023, in actualele conditii economico-financiare dificile;
- riscul major ca o parte importanta a fermierilor afectati sa nu poata achita obligatiile contractuale catre furnizori, leasinguri, salarii, credite la termenele scadente, sa se supraindatoreze si sa nu mai poata continua activitatea;
- riscul abandonului activitatii agricole datorat lipsei resurselor financiare necesare sau datorat cedarii din terenuri lucrate detinute in proprietate catre creditori in contul datoriilor scadente;
- impactul social negativ major asupra fermierilor si a membrilor familiilor acestora, atunci cand sunt afectate veniturile din activitati agricole, cu posibil impact in abandonarea cultivarii terenurilor agricole sau chiar faliment.
Sprijinul se acorda pentru culturile care au fost afectate de seceta pedologica in grade de peste 30% pana la 100%, conform proceselor-verbale de constatare si evaluare a pagubelor:
- porumb;
- floarea soarelui;
- soia;
Sumele se platesc pana la data de 31 decembrie 2023, iar directiile pentru agricultura judetene reprezinta autoritatea competenta responsabila cu implementarea schemei.
Beneficiarii prezentei scheme sunt producatorii agricoli care au infiintat culturi de porumb si/sau floarea-soarelui si/sau soia si/sau mazare in primavara anului 2022, ce au fost distruse de seceta pedologica in procente de peste 30% si pana la 100% inclusiv, conform proceselor-verbale de constatare si evaluare a pagubelor la culturi, respectiv:
- producatori agricoli persoane fizice;
- producatori agricoli persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale constituite potrivit prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 182/2016, cu modificarile si completarile ulterioare;
- producatori agricoli persoane juridice, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de organizare, societatile agricole organizate in conformitate cu Legea nr. 36/1991 privind societatile agricole si alte forme de asociere in agricultura, cu modificarile si completarile ulterioare, societatile comerciale organizate in conformitate cu Legea societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, grupurile si organizatiile de producatori recunoscute potrivit Ordonantei Guvernului nr. 37/2005 privind recunoasterea si functionarea grupurilor si organizatiilor de producatori, pentru comercializarea produselor agricole si silvice, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 338/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, cooperativele agricole organizate in conformitate cu Legea cooperatiei agricole nr. 566/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.
Este important de precizat faptul ca beneficiarii mentionati sunt eligibili la solicitarea schemei daca:
- detin proces-verbal de constatare si evaluare a pagubelor, intocmit pana cel tarziu la data de 30 noiembrie 2022 inclusiv, conform modelului prevazut in anexa nr. 4 la Regulamentul privind gestionarea situatiilor de urgenta generate de fenomene meteorologice periculoase avand ca efect producerea secetei pedologice, aprobat prin Ordinul ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale si al ministrului afacerilor interne nr. 97/63/2020, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru culturile de porumb si/sau floarea-soarelui si/sau soia si/sau mazare infiintate in primavara anului 2022 si suprafetele calamitate de seceta pedologica;
- sunt inregistrati in evidentele Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura cu cererea unica de plata 2022, din care se identifica culturile infiintate in primavara anului 2022, respectiv porumb si/sau floarea-soarelui si/sau soia si/sau mazare, precum si suprafetele de teren declarate aferente acestor culturi;
- nu sunt in dificultate, conform art. 3 lit. d), cu exceptia beneficiarilor a caror dificultate este cauzata de seceta pedologica si dovedita prin consemnarea in procesele-verbale prevazute la lit. a), cu procente de calamitare de peste 30% si pana la 100% inclusiv.
Pentru culturile de porumb si/sau floarea-soarelui si/sau soia si/sau mazare infiintate in primavara anului 2022 si afectate de seceta pedologica, suprafata calamitata pentru care se acorda ajutorul de stat, mentionata in procesul-verbal de constatare si evaluare a pagubelor, nu poate fi mai mare decat suprafata aceleiasi culturi declarata in cererea unica de plata 2022.
Cheltuielile eligibile avute in vedere la acordarea grantului reprezinta cheltuielile prevazute in Tehnologiile-cadru la culturi recolta 2021-2022, realizate de Institutul de Cercetare pentru Economia Agriculturii si Dezvoltare Rurala, suma maxima de 335 lei/ha care poate fi acordata ca ajutor de stat sub forma de grant pe hectar pentru fiecare cultura calamitata reprezinta o valoare cuprinsa intre 5,2% si 7,8% din cheltuielile eligibile si corespunde cerintelor pct. 356 lit. b), 357 si 358 din cadrul sectiunii 1.2.1.2 „Ajutoare destinate compensarii pagubelor provocate de un fenomen climatic nefavorabil care poate fi asimilat unei calamitati naturale” din Orientarile UE.
Cheltuielile eligibile prevazute anterior sunt urmatoarele:
- porumb – 4.503,30 lei/ha;
- floarea-soarelui – 4.259,20 lei/ha;
- soia – 5.369,0 lei/ha;
- mazare – 6.396,30 lei/ha
Ajutorul de stat sub forma de grant unitar este in cuantum maxim de 335 lei/ha aferent unui grad de calamitare de 100%, care este prevazut in procesul-verbal de constatare si evaluare a pagubelor, pentru oricare dintre culturile de mai sus.
Daca procentul de calamitare prevazut in procesul-verbal de constatare si evaluare a pagubelor este mai mare de 30% si pana la 100%, cuantumul grantului unitar care se poate acorda se diminueaza corespunzator.
Pentru oricare dintre culturile mentionate, sumele totale reprezentand grantul care se poate acorda unui beneficiar se stabilesc prin inmultirea cuantumului grantului unitar de maxim 335 lei/ha cu procentul de calamitare si cu suprafata calamitata, mentionate in procesul-verbal de constatare si evaluare a pagubelor, iar rezultatul obtinut se imparte la o suta.
Dupa data primirii deciziei Comisiei Europene privind aprobarea acordarii ajutorului de stat se aplica masurile preconizate de prezenta schema, respectiv beneficiarii care indeplinesc criteriile mentionate mai sus pot depune/transmite la DAJ o cerere de solicitare a grantului, conform modelului prevazut in anexa nr. 1 (mai jos), care cuprinde si declaratia pe propria raspundere ca nu se afla in dificultate in sensul prevazut la pct. 33 (63) din Orientarile UE, sau sunt in dificultate la data depunerii cererii si dovedesc ca dificultatile financiare au fost cauzate de seceta pedologica din anul 2022 prin detinerea unui proces-verbal de constatare si evaluare a pagubelor la culturile de porumb si/sau floarea-soarelui si/sau soia si/sau mazare in care este consemnat procentul de calamitare mai mare de 30% si pana la 100% inclusiv la data depunerii solicitarii pentru ajutor.
Cererea de solicitare a grantului este insotita de urmatoarele documente:
- copie a documentului prevazut la art. 5 lit. a) – proces-verbal de constatare si evaluare a pagubelor;
- copiile documentelor de identificare a coordonatelor bancare, precum institutia de credit, codul IBAN, pentru efectuarea viramentelor.
Baza legala:
OUG 50/2023 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat sub forma de grant acordat producatorilor agricoli pentru unele culturi agricole infiintate in primavara anului 2022 si afectate de seceta pedologica din perioada martie-septembrie 2022.