Situatie: O societate ABC SRL, infiintata la inceputul acestui an, cu cod CAEN 4120, cu activitati in constructii desfasurate in luna martie si aprilie, a realizat venituri pe teritoriul Romaniei in valoare de 80.000 lei. In luna mai, societatea a avut o singura factura intracomunitara in valoare de 15.000 lei, realizand activitati de constructii pe teritoriul UE.
Poate aplica societatea facilitatile in constructii in luna mai? Daca venitul realizat pe teritoriul Romaniei este peste 80% din total venituri, se poate aplica facilitatea?
Solutie: Reamintim faptul ca, potrivit OG 16/2022 de modificare a Codului fiscal, incepand cu data de 1 ianuarie 2023, facilitatile fiscale pentru domeniul constructiilor se pot acorda daca se respecta cumulativ urmatoarele conditii prevazute in Codul fiscal la art. 60, pct.5 (scutiri de la plata impozitului pe venit pentru persoane fizice):
- persoanele fizice pentru care se aplica scutirile de impozit realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor in baza unui contract individual de munca;
- scutirile se aplica doar pentru activitatea desfasurata efectiv pe teritoriul Romaniei;
- veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor realizate de persoanele fizice pentru care se aplica scutirea, sunt calculate la un salariu brut de incadrare pentru 8 ore de munca/zi de minimum 4.000 de lei lunar. Scutirea se aplica pentru sumele din venitul brut lunar de pana la 10.000 lei inclusiv, iar partea din venitul brut lunar ce depaseste 10.000 lei nu beneficiaza de facilitati fiscale;
- angajatorii desfasoara activitati in sectorul constructii care cuprind urmatoarele coduri CAEN:
(i) activitatea de constructii definita la codul CAEN 41.42.43 – sectiunea F – Constructii;
(ii) domeniile de producere a materialelor de constructii, definite de urmatoarele coduri CAEN:
2312 – Prelucrarea si fasonarea sticlei plate;
2331 – Fabricarea placilor si dalelor din ceramica;
2332 – Fabricarea caramizilor, tiglelor si altor produse pentru constructii din argila arsa;
2361 – Fabricarea produselor din beton pentru constructii;
2362 – Fabricarea produselor din ipsos pentru constructii;
2363 – Fabricarea betonului;
2364 – Fabricarea mortarului;
2369 – Fabricarea altor articole din beton, ciment si ipsos;
2370 – Taierea, fasonarea si finisarea pietrei;
2223 – Fabricarea articolelor din material plastic pentru constructii;
1623 – Fabricarea altor elemente de dulgherie si tamplarie pentru constructii;
2512 – Fabricarea de usi si ferestre din metal;
2511 – Fabricarea de constructii metalice si parti componente ale structurilor metalice;
0811 – Extractia pietrei ornamentale si a pietrei pentru constructii, extractia pietrei calcaroase, ghipsului, cretei si a ardeziei;
0812 – Extractia pietrisului si nisipului;
2351 – Fabricarea cimentului;
2352 – Fabricarea varului si ipsosului;
2399 – Fabricarea altor produse din minerale nemetalice n.c.a.;
(iii) 711 – Activitati de arhitectura, inginerie si servicii de consultanta tehnica;
- angajatorii realizeaza cifra de afaceri din activitatile prevazute anterior in limita a cel putin 80% din cifra de afaceri totala;
Referitor la cifra de afaceri, in Codul fiscal se fac urmatoarele precizari:
- indicatorul cifra de afaceri realizata efectiv din activitatea de constructii cuprinde numai veniturile din activitatea de constructii desfasurata pe teritoriul Romaniei, iar indicatorul cifra de afaceri totala cuprinde veniturile din intreaga activitate desfasurata pe teritoriul Romaniei.
- pentru angajatorii nou-infiintati, respectiv inregistrati la registrul comertului/inregistrati fiscal in cursul anului, cifra de afaceri se calculeaza cumulat de la data inregistrarii, inclusiv in luna in care se aplica scutirea.
- cifra de afaceri se realizeaza pe baza de contract sau comanda si acopera manopera, materiale, utilaje, transport, echipamente, dotari, precum si alte activitati auxiliare necesare activitatilor de constructii.
- cifra de afaceri cuprinde inclusiv si productia realizata si nefacturata.
Astfel, societatea a fost infiintata in luna ianuarie 2023 si a realizat activitati in domeniul constructiilor pe teritoriul Romaniei in lunile martie si aprilie, obtinand venituri de 80.000 lei.
In luna aprilie societatea a obtinut doar venituri din vanzari intracomunitare.
Avand in vedere prevederile legale mai sus mentionate, facilitatea fiscala privind impozitul pe venitul persoanelor fizice angajate in domeniul constructiilor se poate aplica doar daca activitatea angajatorului se desfasoara efectiv pe teritoriul Romaniei si pentru veniturile obtinute din activitatea din Romania.
Prin activitatea desfasurata pe teritoriul Romaniei se intelege activitatea desfasurata efectiv in Romania in scopul realizarii de produse si prestari de servicii.
Prin urmare, in luna mai, scutirea de impozit se poate aplica doar daca se respecta aceste conditii.
Referitor la modul de calcul al procentului de minim 80% cifra de afaceri din activitati de constructii din cifra de afaceri totala, acesta se obtine raportand veniturile obtinute din activitatea de constructii de pe teritoriul Romaniei, la totalul veniturilor obtinute din intreaga activitate desfasurata pe teritoriul Romaniei.
Baza legala:
- Ordonanta Guvernului (OG) 16/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative si alte masuri financiar-fiscale;
- Codul Fiscal (aprobat prin Legea nr. 227/2015, publicata in MO nr. 688 din 10.09.2015), cu modificarile si completarile ulterioare;
- Normele Metodologice de aplicare a Codului Fiscal (aprobate prin HG nr. 1/2016).