Cota redusa de TVA in cazul livrarii de panouri fotovoltaice si pompe de caldura (speta)

Situatie:

O societate achizitioneaza spre comercializare si instalare panouri solare si pompe de caldura. Care este tratamentul fiscal al TVA pentru livrarea si instalarea de panouri solare/pompe de caldura?

 

Solutie: Reamintim faptul ca potrivit Legii 39/2023, se aplica cota redusa de TVA (5%) pentru:

,,livrarea si instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, sisteme de incalzire cu emisii scazute de inalta eficienta care se incadreaza in valorile de referinta pentru emisiile de PM stabilite in anexa V la Regulamentul (UE) 2015/1.189 al Comisiei din 28 aprilie 2015 de punere in aplicare a Directivei 2009/125/CE a Parlamentului European si a Consiliului in ceea ce priveste cerintele de proiectare ecologica aplicabile cazanelor cu combustibil solid si in anexa V la Regulamentul (UE) 2015/1.185 al Comisiei din 24 aprilie 2015 de punere in aplicare a Directivei 2009/125/CE a Parlamentului European si a Consiliului in ceea ce priveste cerintele in materie de proiectare ecologica aplicabile aparatelor pentru incalzire locala cu combustibil solid si carora li s-a atribuit o eticheta energetica a Uniunii Europene pentru a demonstra intrunirea criteriului mentionat la art. 7 alin. (2) din Regulamentul (UE) 2017/1.369 al Parlamentului European si al Consiliului din 4 iulie 2017 de stabilire a unui cadru pentru etichetarea energetica si de abrogare a Directivei 2010/30/UE, destinate locuintelor, inclusiv a kiturilor de instalare, a componentelor, respectiv a solutiilor complete, dupa caz’’.

 

Conform pct. 23 din Normele metodologice date in aplicarea art. 280 din Codul fiscal, pentru a determina regimul de impozitare aplicabil pentru operatiunile impozabile, conform prevederilor art. 280 alin.(4) din Codul fiscal, trebuie determinate:

  1. natura operatiunii, respectiv daca este o livrare de bunuri sau o prestare de servicii;
  2. in cazul in care furnizorul/prestatorul realizeaza mai multe livrari/prestari catre clientul sau, in cadrul aceluiasi contract sau aceleiasi tranzactii, trebuie sa se determine daca exista o operatiune principala si alte operatiuni accesorii sau daca fiecare operatiune poate fi considerata independenta. O livrare/prestare trebuie sa fie considerata ca accesorie unei livrari/prestari principale daca nu constituie pentru client un scop in sine, ci un mijloc de a beneficia in cele mai bune conditii de livrarea/prestarea principala realizata de furnizor/prestator. Operatiunile accesorii beneficiaza de tratamentul fiscal al operatiunii principale referitoare, printre altele, la locul livrarii/prestarii, cotele, scutirile, ca si livrarea/prestarea de care sunt legate. In acest sens, s-a pronuntat si Curtea Europeana de Justitie in Cauza C-349/96 Card Protection Plan si in cauza C-463/16 Stadion Amsterdam CV;
  3. In cazul in care furnizorul/prestatorul realizeaza mai multe livrari/prestari catre clientul sau, in cadrul aceluiasi contract sau aceleiasi tranzactii, si nu se poate stabili o operatiune principala si alte operatiuni accesorii, fiecare dintre ele constituind pentru client un scop in sine, dar care sunt atat de legate intre ele incat nu pot fi tratate ca tranzactii independente, se considera ca se efectueaza o operatiune complexa unica’’.

 

Astfel, in conditiile in care se vand numai componentele pentru panouri fotovoltaice, fara panoul fotovoltaic, nu se poate aplica cota redusa de TVA intrucat vanzarea acestor componente reprezinta o operatiune distincta fata de operatiunea pentru care legiuitorul a prevazut cota redusa (livrarea si instalarea de panouri fotovoltaice, inclusiv a kiturilor de instalare, a componentelor, respectiv a solutiilor complete, dupa caz).

In aceasta situatie, nu exista operatiunea principala (livrarea si instalarea panoului fotovoltaic) astfel incat livrarea componentelor sa poata fi considerata operatiune accesorie si sa beneficieze de aceeasi cota de TVA (5%).

 

In ceea ce priveste livrarea de pompe de caldura, cota redusa de TVA se aplica si pentru sisteme de incalzire cu emisii scazute de inalta eficienta care se incadreaza in valorile de referinta pentru emisiile de PM stabilite in anexa V la Regulamentul (UE) 2015/1.189 al Comisiei din 28 aprilie 2015 de punere in aplicare a Directivei 2009/125/CE

 

Avand in vedere acest aspect, trebuie efectuat un studiu de specialitate (domeniul tehnic) pentru a clarifica daca se incadreaza in cerintele regulamentului de mai sus.

 

 

Baza legala:

  • Legea 39/2023 pentru completarea art. 291 alin. (3) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal;
  • Codul Fiscal (aprobat prin Legea nr. 227/2015, publicata in MO nr. 688 din 10.09.2015), cu modificarile si completarile ulterioare;
  • Normele Metodologice de aplicare a Codului Fiscal (aprobate prin HG nr. 1/2016).