Stabilirea impozitului pe veniturile din instrainarea terenurilor agricole din extravilan

In Monitorul Oficial (Partea I) nr.165 din 27 februarie 2023 a fost publicat Ordinul presedintelui ANAF nr.216/2023 privind aprobarea Procedurii de stabilire a impozitului pe veniturile din instrainarea terenurilor agricole situate in extravilan/pachetului de control al persoanelor juridice care au in proprietate unul sau mai multe terenuri agricole situate in extravilan, precum si a modelului si continutului unor formulare.

 

Documentul aproba modelul, continutul si instructiunile de completare a urmatoarelor formulare:

  • 213 Declaratie privind veniturile realizate de persoana fizica si/sau juridica din instrainarea, prin vanzare, a pachetului de control al persoanelor juridice care au in proprietate unul sau mai multe terenuri agricole situate in extravilan;

  • 214 Cerere pentru stabilirea impozitului privind venitul realizat de persoana fizica si/sau juridica din instrainarea, prin hotarare judecatoreasca, a terenurilor agricole situate in extravilan/pachetului de control al persoanelor juridice care au in proprietate unul sau mai multe terenuri agricole situate in extravilan.

  • 259 Decizie de impunere privind venitul realizat de persoana fizica si/sau juridica din instrainarea terenurilor agricole situate in extravilan/pachetului de control al persoanelor juridice care au in proprietate unul sau mai multe terenuri agricole situate in extravilan.

 

Completarea formularului 213 (instructiuni):

 

  • Declaratia se completeaza si se depune de catre persoana fizica sau juridica ce instraineaza, prin vanzare, pachetul de control al persoanelor juridice care au in proprietate unul sau mai multe terenuri agricole situate in extravilan si care reprezinta mai mult de 25% din activele prevazute la art. 42 alin. (5) pct. 1 din Legea nr. 17/2014, in masura in care instrainarea are loc inainte de implinirea a 8 ani de la dobandirea oricaruia dintre aceste terenuri.

  • Prin activele prevazute mai sus se intelege proprietatile imobiliare ale persoanei juridice reprezentand orice teren, cladire sau alta constructie ridicata ori incorporata intr-un teren, inregistrate potrivit reglementarilor contabile aplicabile.

  • Pachetul de control reprezinta participatia in capitalul social/patrimoniul unei persoane juridice, detinuta de catre o persoana fizica sau juridica, in mod direct sau indirect, si care depaseste 50% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau din dreptul de vot, dupa caz.

 

Declaratia se depune la organul fiscal central competent in maximum 10 zile de la data transferului, in vederea calcularii impozitului, in temeiul actului juridic prin care are loc instrainarea, prin vanzare, a pachetului de control al persoanei juridice.

 

Completarea formularului 214 (instructiuni):

 

Cererea se completeaza si se depune de catre persoanele fizice si/sau juridice in vederea stabilirii de catre organul fiscal central competent a impozitului suplimentar pe venitul realizat in cazul instrainarii, prin hotarare judecatoreasca ce tine loc de contract de vanzare, a:

  • terenurilor agricole situate in extravilan, inainte de implinirea a 8 ani de la cumpararea acestora;

  • pachetului de control al persoanelor juridice care au in proprietate unul sau mai multe terenuri agricole situate in extravilan si care reprezinta mai mult de 25% din activele prevazute la art. 42 alin. (5) pct. 1 din Legea nr. 17/2014, in masura in care instrainarea are loc inainte de implinirea a 8 ani de la dobandirea oricaruia dintre aceste terenuri.

 

Cererea se depune la organul fiscal central competent insotita de copia hotararii judecatoresti si a documentatiei aferente.

 

Procedura de stabilire a impozitului pe veniturile din instrainarea terenurilor agricole situate in extravilan/pachetului de control al persoanelor juridice care au in proprietate unul sau mai multe terenuri agricole situate in extravilan:

 

Procedura se aplica de catre compartimentele cu atributii de gestiune a declaratiilor fiscale persoane juridice/persoane fizice din cadrul organului fiscal central competent, denumite in continuare compartimente de specialitate.

Formularul 259 „Decizie de impunere privind venitul realizat de persoana fizica si/sau juridica din instrainarea terenurilor agricole situate in extravilan/pachetului de control al persoanelor juridice care au in proprietate unul sau mai multe terenuri agricole situate in extravilan”, denumit in continuare decizie de impunere, se emite de compartimentele de specialitate in vederea stabilirii impozitului suplimentar pe veniturile din instrainarea:

  1. a) terenurilor agricole situate in extravilan, inainte de implinirea a 8 ani de la cumpararea acestora, in cazul in care transferul dreptului de proprietate se realizeaza prin hotarare judecatoreasca ce tine loc de contract de vanzare;

  2. b) pachetului de control al persoanelor juridice care au in proprietate unul sau mai multe terenuri agricole situate in extravilan si care reprezinta mai mult de 25% din activele prevazute la art. 42 alin. (5) pct. 1 din Legea nr. 17/2014 privind unele masuri de reglementare a vanzarii terenurilor agricole situate in extravilan si de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societatilor ce detin in administrare terenuri proprietate privata a statului cu destinatie agricola si infiintarea Agentiei Domeniilor Statului, cu modificarile si completarile ulterioare, in masura in care instrainarea are loc inainte de implinirea a 8 ani de la dobandirea oricaruia dintre aceste terenuri.

 

Precizam ca, potrivit documentului, prin organ fiscal competent se intelege:

  1. in cazul persoanelor fizice:

– organul fiscal central in a carui raza teritoriala contribuabilul are adresa unde isi are domiciliul, potrivit legii, sau adresa unde locuieste efectiv, in cazul in care aceasta este diferita de domiciliu, pentru persoanele fizice care au domiciliul fiscal in Romania;

– organul fiscal central competent, potrivit legii, pentru administrarea contribuabililor persoane fizice fara domiciliu fiscal in Romania.

  1. in cazul persoanelor juridice, organul fiscal competent pentru administrarea creantelor fiscale datorate de catre contribuabil.

 

Decizia de impunere se emite de compartimentul de specialitate din cadrul organului fiscal central competent pe baza datelor din formularul 213 „Declaratie privind veniturile realizate de persoana fizica si/sau juridica din instrainarea, prin vanzare, a pachetului de control al persoanelor juridice care au in proprietate unul sau mai multe terenuri agricole situate in extravilan”, sau pe baza datelor din hotararea judecatoreasca ce tine loc de contract de vanzare, dupa caz.

Potrivit legii, cuantumul impozitului suplimentar se stabileste sub rezerva verificarii ulterioare.

 

In situatia in care decizia de impunere se emite pe baza datelor din hotararea judecatoreasca, organele fiscale procedeaza dupa cum urmeaza:

  • Organul fiscal din raza de competenta teritoriala a instantei de fond transmite hotararea si documentatia aferenta, in termen de 5 zile de la primirea acestora, la organul fiscal central competent pentru emiterea deciziei de impunere.

  • In termen de 10 zile de la primirea hotararii judecatoresti si a documentatiei aferente de la organul fiscal/instanta/contribuabil, dupa caz, compartimentul de specialitate din cadrul organului fiscal central competent intocmeste Referatul privind stabilirea bazei de calcul al impozitului in cazul in care transferul dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole situate in extravilan/pachetului de control al persoanelor juridice care au in proprietate unul sau mai multe terenuri agricole situate in extravilan se realizeaza prin hotarare judecatoreasca.

  • Referatul se intocmeste intr-un singur exemplar, se avizeaza de seful compartimentului de specialitate si se aproba de conducatorul unitatii fiscale.

  • In cazul instrainarii, prin hotarare judecatoreasca, a terenurilor agricole situate in extravilan inainte de implinirea a 8 ani de la cumparare, la stabilirea bazei de calcul al impozitului compartimentul de specialitate are in vedere venitul obtinut, determinat potrivit legii, si atribuit contribuabilului potrivit cotei detinute in terenul instrainat.

  • Inainte de emiterea deciziei de impunere, dispozitiile art. 9 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, se aplica in mod corespunzator.

 

In cazul in care decizia se emite pe baza datelor din formularul 213, impozitul datorat se stabileste prin aplicarea cotei de impozitare asupra bazei de calcul declarate de contribuabil.

In situatia in care informatiile cuprinse in declaratie, hotararea judecatoreasca sau in documentatia aferenta nu sunt suficiente, compartimentul de specialitate notifica contribuabilul in vederea obtinerii informatiilor necesare stabilirii impozitului datorat.

 

Decizia de impunere se emite de organul fiscal central competent in termen de:

  1. 10 zile de la primirea „Declaratiei privind veniturile realizate de persoana fizica si/sau juridica din instrainarea, prin vanzare, a pachetului de control al persoanelor juridice care au in proprietate unul sau mai multe terenuri agricole situate in extravilan” (formular 213);

  2. 60 de zile de la primirea hotararii judecatoresti care tine loc de contract de vanzare.

 

Decizia de impunere se emite in doua exemplare: un exemplar se comunica contribuabilului, potrivit art. 47 din Codul de procedura fiscala; un exemplar se pastreaza la dosarul fiscal al contribuabilului.

 

In termen de 24 de ore de la primirea informatiei privind data comunicarii deciziilor de impunere, compartimentul de specialitate inregistreaza in evidenta fiscala data comunicarii acestora.

 

Concomitent cu emiterea deciziei de impunere, compartimentul de specialitate din cadrul organului fiscal central competent genereaza Borderoul privind distribuirea catre unitatile administrativ-teritoriale a sumei de ……………., reprezentand impozit suplimentar din vanzarea terenurilor agricole situate in extravilan aferent lunii ……………, potrivit modelului aprobat prin Ordinul ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale si al ministrului finantelor nr. 396/2022/883/2023 pentru aprobarea Procedurii privind calculul, incasarea si plata impozitului, precum si obligatiile declarative stabilite in conditiile art.42 din Legea nr. 17/2014 privind unele masuri de reglementare a vanzarii terenurilor agricole situate in extravilan si de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societatilor ce detin in administrare terenuri proprietate publica si privata a statului cu destinatie agricola si infiintarea Agentiei Domeniilor Statului.

 

La intocmirea borderoului pentru distribuirea impozitului potrivit dispozitiilor art. 42 alin. (10) din Legea nr.17/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, compartimentul de specialitate are in vedere ponderea diferentei pozitive aferente terenurilor agricole situate in extravilan din raza unei localitati in totalul diferentei pozitive aferente terenurilor agricole instrainate, potrivit legii.

Decizia de impunere impreuna cu borderoul intocmite de compartimentul de specialitate din cadrul organului fiscal central competent se transmit, pana cel tarziu la finele lunii in care au fost emise, compartimentului cu atributii de evidenta pe platitori.

 

 

Baza legala:

  • Ordinul ANAF 216/2023 privind aprobarea Procedurii de stabilire a impozitului pe veniturile din instrainarea terenurilor agricole situate in extravilan/pachetului de control al persoanelor juridice care au in proprietate unul sau mai multe terenuri agricole situate in extravilan, precum si a modelului si continutului unor formulare;

  • Codul de Procedura Fiscala (aprobat prin Legea nr.207/2015, publicata in MO nr.547 din23.07.2015), cu modificarile si completarile ulterioare.