Aplicarea facilitatilor fiscale in constructii – reguli in 2023

In anul 2023, se mentin facilitatile fiscale pentru domeniul constructiilor, insa cu conditia acordarii unui salariu minim cu o treime mai mare decat cel actual. Desigur, firmele din sector nu au optiunea de a majora salariul – sunt obligate. Mai mult decat atat, Guvernul a decis sa restranga sfera de aplicare a acestor facilitati doar la contractele de munca.

Astfel, in sectorul constructiilor avem, din 2023, cel mai mare salariu minim in vigoare: 4.000 de lei, cu o treime mai mare decat cel stabilit si acordat in ultimii doi ani. Astfel, incepand cu veniturile lunii ianuarie, salariul minim in sectorul constructiilor, adica in cazul companiilor care au angajati care lucreaza in cadrul vreuneia dintre activitatile enumerate prin codurile CAEN din art. 60 pct.5 din Codul fiscal, este de 4.000 de lei, iar asta indiferent daca veniturile din aceste activitati nu sunt foarte mari sau sunt zero in unele luni si indiferent daca sunt sau nu eligibili angajatorii pentru aplicarea facilitatilor fiscale (scutirea de impozit, de contributia la sanatate si aplicarea unei cote reduse a contributiei la pensii – 21,25%).

 Prin OG nr. 16/2022 s-a decis ca, incepand de la 1 ianuarie, sfera de aplicare a facilitatilor fiscale sa se rezume doar la contractele de munca, iar nu si la alte raporturi similare, precum e cazul contractelor de mandat, cazul zilierilor, ucenicilor s.a.m.d., dar si la activitatea prestata in Romania doar.

 

Salarizare constructii – reglementari legale:

 Conform OUG 168/2022 (MO 1186/09.12.2022), art.XLI, prin derogare de la prevederile art. 164 alin.(1) din Legea nr.53/2003 – Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, incepand cu data de 1 ianuarie 2023 pentru domeniul constructiilor, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste in bani, fara a include indemnizatiile, sporurile si alte adaosuri, la suma de 4.000 lei lunar, pentru un program normal de lucru in medie de 165,333 ore pe luna, reprezentand in medie 24,194 lei/ora.

In perioada 1 ianuarie 2023-31 decembrie 2028, pentru domeniul constructiilor, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va fi de minimum 4.000 lei lunar, fara a include indemnizatiile, sporurile si alte adaosuri, pentru un program normal de lucru in medie de 165,333 ore pe luna.

Prevederile de mai sus se aplica exclusiv domeniilor de activitate prevazute la art. 60 pct. 5 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.

Nerespectarea acestor dispozitii de catre societati constituie contraventie si se sanctioneaza potrivit dispozitiilor art.260 alin.(1) lit.a) din Legea nr.53/2003 – Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si atrage anularea acordarii facilitatilor fiscale.

Recalcularea contributiilor si a impozitului se efectueaza in conformitate cu prevederile Legii nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.

Pentru diferentele de obligatii fiscale rezultate ca urmare a recalcularii contributiilor sociale si impozitului pe venit se percep dobanzi si penalitati de intarziere potrivit dispozitiilor art. 173 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.

 

Conditiile pentru aplicarea facilitatilor fiscale in domeniul constructiilor:

 

  • angajatorii realizeaza cifra de afaceri din activitatile prevazute de Codul fiscal in limita a cel putin 80% din cifra de afaceri totala;
  • veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor realizate de persoanele fizice pentru care se aplica scutirea, sunt calculate la un salariu brut de incadrare pentru 8 ore de munca/zi de minimum 3.000 de lei (in 2022) / minimum 4.000 de lei (in 2023) lunar;
  • scutirea se aplica pentru sumele din venitul brut lunar de pana la 10.000 lei inclusiv, obtinut din salarii si asimilate salariilor.

 

Aplicarea facilitatilor fiscale din constructii nu se face raportat la toate veniturile din contractele de munca incheiate de salariat, astfel ca daca obtine venituri din salarii sub 10.000 de lei la fiecare angajator, iar toate celelalte conditii sunt bifate de acesta din urma, atunci facilitatile fiscale se vor aplica la fiecare angajator.

Totodata, facilitatile se pot aplica si contractelor part-time.

 

Precizari referitoare la calculul CA de afaceri pentru sectorul constructiilor in 2023:

Un alt aspect important se refera la o modificare facuta tot prin OG 16/2022, la conditia privind cifra de afaceri. Pe regulile vechi, determinarea procentului de 80% se facea, pentru firmele deja existente la inceputul de an curent, in baza cifrei de afaceri din anul anterior.

Executivul a schimbat regula in asa fel incat, pentru aceste firme, sa conteze numai cifra de afaceri din anul curent.

Astfel, legat de CA in constructii, prin OG 16/2022 avem urmatoarele modificari:

  • pentru determinarea ponderii cifrei de afaceri realizate efectiv din activitatea de constructii in cifra de afaceri totala, indicatorul cifra de afaceri realizata efectiv din activitatea de constructii cuprinde numai veniturile din activitatea de constructii desfasurata pe teritoriul Romaniei, iar indicatorul cifra de afaceri totala cuprinde veniturile din intreaga activitate desfasurata pe teritoriul Romaniei. Prin activitatea desfasurata pe teritoriul Romaniei se intelege activitatea desfasurata efectiv in Romania in scopul realizarii de produse si prestari de servicii;
  • angajatorii realizeaza cifra de afaceri din activitatile prevazute la lit. a) in limita a cel putin 80% din cifra de afaceri totala determinata potrivit prevederilor lit. b1). Pentru angajatorii nou-infiintati, respectiv inregistrati la registrul comertului/inregistrati fiscal in cursul anului, cifra de afaceri se calculeaza cumulat de la data inregistrarii, inclusiv luna in care se aplica scutirea, iar pentru angajatorii existenti la data de 1 ianuarie a fiecarui an, cifra de afaceri se calculeaza cumulat pentru perioada corespunzatoare din anul curent, inclusiv luna in care se aplica scutirea.

 

Aceasta cifra de afaceri se realizeaza pe baza de contract sau comanda si acopera manopera, materiale, utilaje, transport, echipamente, dotari, precum si alte activitati auxiliare necesare activitatilor prevazute la lit.a). Cifra de afaceri va cuprinde inclusiv productia realizata si nefacturata.

 

Baza legala:

  • OG 16/2022 pentru modificarea si completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative si alte masuri financiar-fiscale;
  • OUG 168/2022 privind unele masuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative;
  • Codul Fiscal (aprobat prin Legea nr.227/2015, publicata in MO nr.688 din 10.09.2015), cu modificarile si completarile ulterioare.