Dividende distribuite catre o PJ (speta)

Situatie: O societate A (din Romania) este actionar unic al societatii B (din Romania) din decembrie 2021, ambele platitoare de impozit pe profit.

In iunie 2022 se hotaraste distribuirea profitului societatii B sub forma de dividende catre societatea A. Pana la sfarsitul anului 2022 dividendele nu sunt platite.

Care sunt obligatiile societatii B in ceea ce priveste impozitul pe dividende?

 

 

Solutie: Conform Legii societatilor nr.31/1990, cu modificarile si completarile ulterioare, art.67, cota-parte din profit ce se plateste fiecarui asociat constituie dividende.

Dividendele se distribuie asociatilor proportional cu cota de participare la capitalul social varsat, optional trimestrial pe baza situatiilor financiare interimare si anual, dupa regularizarea efectuata prin situatiile financiare anuale, daca prin actul constitutiv nu se prevede altfel. Acestea se pot plati in mod optional trimestrial in termenul stabilit de adunarea generala a asociatilor sau, dupa caz, prin legile speciale, regularizarea diferentelor rezultate din distribuirea dividendelor in timpul anului urmand sa se faca prin situatiile financiare anuale. Plata diferentelor rezultate din regularizare se face in termen de 60 de zile de la data aprobarii situatiilor financiare anuale aferente exercitiului financiar incheiat.

In caz contrar, societatea datoreaza, dupa acest termen, dobanda penalizatoare calculata conform art. 3 din Ordonanta Guvernului nr.13/2011 privind dobanda legala remuneratorie si penalizatoare pentru obligatii banesti, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar- fiscale in domeniul bancar, aprobata prin Legea nr.43/2012, cu completarile ulterioare, daca prin actul constitutiv sau prin hotararea adunarii generale a actionarilor care a aprobat situatiile financiare aferente exercitiului financiar incheiat nu s-a stabilit o dobanda mai mare.

Nu se vor putea distribui dividende decat din profituri determinate potrivit legii.

Dividendele care se cuvin dupa data transmiterii actiunilor apartin cesionarului, in afara de cazul in care partile au convenit altfel.

Conform art.43 Cod fiscal alin.(4), prevederile prezentului articol nu se aplica in cazul dividendelor platite de o persoana juridica romana unei alte persoane juridice romane, daca, la data platii dividendelor, fiecare dintre aceste persoane indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:

  1. a) persoana juridica beneficiara a dividendelor:

(i) detine minimum 10% din titlurile de participare ale persoanei juridice romane care plateste dividendele, pe o perioada de un an implinit pana la data platii acestora inclusiv;

(ii) este constituita ca o societate pe actiuni, societate in comandita pe actiuni, societate cu raspundere limitata, societate in nume colectiv, societate in comandita simpla sau are forma de organizare a unei alte persoane juridice aflate sub incidenta legislatiei romane;

(iii) plateste, fara posibilitatea unei optiuni sau exceptari, impozit pe profit sau orice alt impozit care substituie impozitul pe profit;

  1. b) persoana juridica care plateste dividendele:

(i) este constituita ca o societate pe actiuni, societate in comandita pe actiuni, societate cu raspundere limitata, societate in nume colectiv, societate in comandita simpla sau are forma de organizare a unei alte persoane juridice aflate sub incidenta legislatiei romane;

(ii) plateste, fara posibilitatea unei optiuni sau exceptari, impozit pe profit sau orice alt impozit care substituie impozitul pe profit.

(5) Prevederile alin. (2) si (3) se aplica si dividendelor distribuite/platite fondurilor de pensii administrate privat si/sau fondurilor de pensii facultative.

 Astfel, conform Codului Fiscal, in cazul actionarilor persoane juridice romane (societatea B):

  • nu se retine impozit la sursa daca persoana juridica romana care primeste dividendele detine, la data platii dividendelor, minimum 10% din titlurile de participare ale celeilalte persoane juridice, pe o perioada de un an implinit pana la data platii acestora inclusiv.
  • In conditiile in care se retine impozit atunci impozitul este de 5% si se retine la sursa la momentul platii si se raporteaza pana pe 25 ale lunii urmatoare in D100.
  • daca s-au distribuit dividende, dar ele nu au fost platite pana la sfarsitul anului, se calculeaza impozitul si se plateste si declara in declaratia 100 pana pe 25 ianuarie 2023.
  • in D205 depusa in 2023 (28 februarie 2023) se raporteza cui si ce impozit s-a retinut pentru dividende.

 

Prin urmare, In conditiile in care sunt indeplinite cumulativ conditiile impuse de lege subliniate mai sus, atunci societatea B nu va retine si plati impozit pe dividende.

In conditiile in care societatea ar avea calitatea de microintreprindere, atunci nu ar indeplini criteriile prevazute la art.43 alin.(4) lit.b) punctul( ii) si in aceste conditii va calcula si retine impozit pe dividende de 5% avand in vedere ca distribuirea a avut loc in anul 2022.

 

 

Baza legala:

  • Codul Fiscal (aprobat prin Legea nr.227/2015, publicata in MO nr.688 din 10.09.2015), cu modificarile si completarile ulterioare;
  • Normele Metodologice de aplicare a Codului Fiscal (aprobate prin HG nr.1/2016).
  • Legea 31/1990 ^1) societatilor – Republicare, cu modificarile si completarile ulterioare.