Regimul fiscal al abonamentelor de sport

In Monitorul Oficial (Partea I) nr.36 din 12 ianuarie 2023 s-a publicat Legea nr.34/2023 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Documentul se refera regimul fiscal al abonamentelor oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311 (Activitati ale bazelor sportive), 9312 (Activitati ale cluburilor sportive) sau 9313 (Activitati ale centrelor de fitness), pentru:

– fitness (utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic ); sau

– abonamente ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile sportive, in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic.

 

Este important de precizat faptul ca plafonul pentru care se va aplica regimul fiscal prevazut mai jos este de 400 euro anual pentru fiecare persoana.

 

Tratamentul fiscal al abonamentelor:

 

  1. Sunt cheltuieli deductibile limitat, la determinarea impozitului pe venit, in cazul contribuabililor care obtin venituri din activitati independente.

Aceste dispozitii se aplica sumelor platite incepand cu data intrarii in vigoare a Legii nr.34/2023 si anume cu data de 15 ianuarie 2023.

 

Art.68: Reguli generale de stabilire a venitului net anual din activitati independente, determinat in sistem real, pe baza datelor din contabilitate:

“(5) Urmatoarele cheltuieli sunt deductibile limitat:

…………………………………………………..

  1. r) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, platite in scopul personal al contribuabilului, indiferent daca activitatea se desfasoara individual sau intr-o forma de asociere, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile sportive, in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic, platite in scopul personal al contribuabilului, indiferent daca activitatea se desfasoara individual sau intr-o forma de asociere, in limita echivalentului in lei a 400 euro anual pentru fiecare persoana.”

 

  1. Pentru salariati, nu reprezinta venit impozabil in intelesul impozitului pe venit, in limita plafonului lunar de cel mult 33% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.

 

Potrivit Codului Fiscal actualizat, urmatoarele venituri cumulate lunar nu reprezinta venit impozabil in intelesul impozitului pe venit, in limita plafonului lunar de cel mult 33% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat sau din solda lunara/salariul lunar acordata/acordat potrivit legii:

 

  1. prestatiile suplimentare primite de salariati in baza clauzei de mobilitate;
  2. contravaloarea hranei acordate de catre angajator pentru angajatii proprii. Prin hrana se intelege hrana preparata in unitati proprii sau achizitionata de la unitati specializate. Prevederile nu sunt aplicabile angajatilor care beneficiaza de tichete de masa, in conformitate cu legislatia in vigoare;
  3. cazarea si contravaloarea chiriei pentru spatiile de cazare/de locuit puse de catre angajatori la dispozitia angajatilor proprii, persoane fizice care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor, astfel cum este prevazut in contractul de munca sau in regulamentul intern, in limita unui plafon neimpozabil de 20% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata/luna/persoana, in anumite conditii.
  4. contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru angajatii proprii si membrii de familie ai acestora
  5. contributiile la un fond de pensii facultative, in limita a 400 euro anual pentru fiecare persoana;
  6. primele de asigurare voluntara de sanatate, precum si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament, suportate de angajator pentru angajatii proprii, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul in lei al sumei de 400 euro, pentru fiecare persoana;
  7. sumele acordate angajatilor care desfasoara activitati in regim de telemunca pentru sustinerea cheltuielilor cu utilitatile la locul in care angajatii isi desfasoara activitatea, precum electricitate, incalzire, apa si abonamentul de date, si achizitia mobilierului si a echipamentelor de birou, in limitele stabilite de angajator prin contractul de munca sau regulamentul intern, in limita unui plafon lunar de 400 lei corespunzator numarului de zile din luna in care persoana fizica desfasoara activitate in regim de telemunca.
  8. contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile sportive, in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic, suportate de angajator pentru angajatii proprii, in limita echivalentului in lei a 400 euro anual pentru fiecare persoana.

 

  1. In cazul salariatilor, pentru determinarea impozitului pe veniturile din salarii si asimilate salariilor, contravaloarea abonamentelor mentionate mai sus se deduce din venitul brut.

 

Potrivit art.78, impozitul lunar se determina la locul unde se afla functia de baza, prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei de calcul determinata ca diferenta intre venitul net din salarii calculat prin deducerea din venitul brut a contributiilor sociale obligatorii aferente unei luni, datorate potrivit legii in Romania sau in conformitate cu instrumentele juridice internationale la care Romania este parte, precum si, dupa caz, a contributiei individuale la bugetul de stat datorata potrivit legii, si urmatoarele:

– contributiile sociale obligatorii;

– deducerea personala;

– cotizatia sindicala;

– contributia la pensii facultative;

– primele de asigurari voluntare de sanatate.

 

  1. Precizam faptul ca nu se datoreaza contributii sociale (CAS, CASS sau CAM) pentru contravaloarea abonamentelor care fac obiectul legii, daca, alaturi de celelalte elemente mentionate mai sus, sunt cuprinse in limita plafonului lunar de cel mult 33% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.

 

  1. Ordinea includerii veniturilor prevazute mai sus in plafonul lunar de cel mult 33% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat se stabileste de angajator.

 

Mentionam ca prevederile pct. 2-4 se aplica incepand cu veniturile aferente lunii februarie 2023.

Astfel, incepand cu veniturile aferente lunii februarie 2023, abonamentele pentru salile de fitness, daca se incadreaza in limita celor doua plafoane (400 euro anual si 33% din salariul de baza, cumulat cu celelalte elemente mentionate mai sus), nu genereaza obligatii fiscale pentru angajator.

 

 

Baza legala:

  • Codul Fiscal (aprobat prin Legea nr.227/2015, publicata in MO nr.688 din 10.09.2015), cu modificarile si completarile ulterioare;
  • Normele Metodologice de aplicare a Codului Fiscal (aprobate prin HG nr.1/2016);
  • Legea 34/2023 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.