Achizitie servicii salarizare din UE – impozit pe nerezidenti

Situatie:  O societate ABC SRL primeste o factura pentru prestare servicii de salarizare de la o societate din UE care are sediu fix si in Romania.

Care sunt obligatiile societatii din Romania din punct de vedere fiscal?

 

 

Solutie: Conform art.223 alin.(1) lit.k) din Codul Fiscal, sunt impozabile in Romania veniturile din servicii prestate in Romania, exclusiv transportul international si prestarile de servicii accesorii acestui transport.

Potrivit art. 223 alin.(2) din Codul Fiscal, veniturile unui nerezident, care sunt atribuibile unui sediu permanent/sediu permanent desemnat in Romania obtinute din Romania nu sunt impozitate potrivit capitolului referitor la impozitarea veniturilor nerezidentilor, ci au tratamentul fiscal prevazut in titlul II sau IV, dupa caz.

Mentionam ca sediul fix este definit la art. 266 din Codul Fiscal din punct de vedere al TVA.

Astfel, o persoana impozabila care are sediul activitatii economice in afara Romaniei se considera ca este stabilita in Romania daca are un sediu fix in Romania, respectiv daca dispune in Romania de suficiente resurse tehnice si umane pentru a efectua regulat livrari de bunuri si/sau prestari de servicii impozabile.

Sediul permanent este definit la art. 8 din Codul Fiscal.

Un sediu permanent presupune un loc de conducere, o sucursala, un birou, o fabrica, un magazin, un atelier, precum si o mina, un put de titei sau de gaze, o cariera sau alte locuri de extractie a resurselor naturale, precum si locul in care continua sa se desfasoare o activitate cu activele si pasivele unei persoane juridice romane care intra intr-un proces de reorganizare prevazut la art. 33.

Un sediu permanent presupune un santier de constructii, un proiect de constructie, un ansamblu sau montaj ori activitati de supervizare legate de acestea, numai daca santierul, proiectul sau activitatile dureaza mai mult de 6 luni.

In conditiile in care serviciile sunt aferente activitatii desfasurate de un sediu permanent, acestea vor fi incluse in veniturile realizate din Romania de sediul permanent si vor fi supuse impozitului pe profit realizat de respectivul sediu permanent.

In aceasta situatie de venituri din Romania nu va avea obligatia de a retine si achita impozit pe venitul nerezidentilor.

In cazul in care serviciile nu sunt aferente sediului permanent, societatea din Romania retine la sursa impozit pe venitul nerezidentilor in cota de 16% si il declara prin formularul 100.

Impozitul se calculeaza, respectiv se retine in momentul platii venitului, se declara si se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-a platit venitul. Impozitul se calculeaza, se retine, se declara si se plateste, in lei, la bugetul de stat, la cursul de schimb al pietei valutare comunicat de Banca Nationala a Romaniei, pentru ziua in care se efectueaza plata venitului catre nerezidenti.

 

In conditiile in care beneficiarul prezinta certificatul de rezidenta fiscala se vor aplica prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri incheiata de Romania cu statul respectiv.

Conform art.1, alin.(1) din Ordinul ANAF 2994/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, persoanele juridice romane, persoanele fizice rezidente, precum si persoanele juridice straine care desfasoara activitate in Romania printr-un sediu permanent/sediu permanent desemnat au obligatia sa inregistreze contractele/documentele incheiate cu persoane juridice straine sau persoane fizice nerezidente care executa pe teritoriul Romaniei prestari de servicii de natura lucrarilor de constructii, de montaj, activitatilor de supraveghere, activitatilor de consultanta, de asistenta tehnica si a oricaror altor servicii prestate in Romania care genereaza venituri impozabile.

Inregistrarea acestor tipuri de contracte se face prin formularul 017 “Declaratie de inregistrare a contractelor/ documentelor care justifica prestarile efective de servicii pe teritoriul Romaniei, initiale/ aditionale (conexe) incheiate cu persoane juridice straine sau persoane fizice nerezidente”.

 

 

Baza legala:

  • Codul Fiscal (aprobat prin Legea nr.227/2015, publicata in MO nr.688 din 10.09.2015), cu modificarile si completarile ulterioare;
  • Normele Metodologice de aplicare a Codului Fiscal (aprobate prin HG nr.1/2016);
  • Ordinul presedintelui ANAF nr.2994/2016 privind procedura de inregistrare a contractelor/documentelor incheiate intre persoane juridice romane, persoane fizice rezidente, precum si persoane juridice straine care desfasoara activitate in Romania printr-un sediu permanent/sediu permanent desemnat si persoane juridice straine sau persoane fizice nerezidente;
  • anaf.ro/Declaratii electronice.