Contabilizarea dividendelor interimare – noi modificari

Pana la aparitia Ordinului MF 4291/2022 (publicai in MO nr.18/06/01/2023), reglementarile contabile contineau detalii numai despre contabilizarea dividendelor interimare la companiile care le repartizeaza.

Avand in vedere acest lucru, Ministerul Finantelor (MF) a adus completari oficiale pentru a stabili contabilizarea dividendelor interimare si la companiile care le primesc.

Precizam ca noile prevederi sunt introduse atat in reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate (Ordinul MF 1802/2014), cat si in reglementarile contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara (Ordinul MF 2844/2016).

Subliniem faptul ca noile dispozitii sunt valabile incepand cu situatiile financiare aferente anului 2022, insa entitatile care au ales un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic aplica prevederile incepand cu primele situatii financiare anuale incheiate la o data ulterioara datei de 1 ianuarie 2023.

 

  • Contabilizare dividende – modificari introduse de OMF4291/2022 (in cazul entitatilor care primesc dividende):

 

Mai exact, a aparut o prevedere complet noua care stabileste ca entitatile care primesc dividende evidentiaza sumele corespunzatoare acestora pe seama datoriilor:

 

461 „Debitori diversi”/analitic distinct = 467 „Datorii aferente distribuirilor interimare de dividende”.

Regularizarea acestor sume se face pe seama dividendelor cuvenite in baza situatiilor financiare anuale aprobate ale entitatii care a optat sa repartizeze dividende in cursul exercitiului financiar:

  • in cazul reglementarilor contabile privind situatiile financiare – articole contabile 461 „Debitori diversi„ = 761 „Venituri din imobilizari financiare” si 467 „Datorii aferente distribuirilor interimare de dividende” = 461 „Debitori diversi”/analitic distinct;
  • in cazul reglementarilor contabile conforme cu standardele internationale – articol contabil 467 „Datorii aferente distribuirilor interimare de dividende” = 461 „Debitori diversi”/analitic distinct.

 

Practic, in planul de conturi a aparut contul 467 „Datorii aferente distribuirilor interimare de dividende” (printre alte conturi noi).

 

Contul 467 «Datorii aferente distribuirilor interimare de dividende»:

 

Cu ajutorul contului 467 «Datorii aferente distribuirilor interimare de dividende» se tine evidenta dividendelor primite in urma repartizarilor efectuate, conform legii, in cursul exercitiului financiar si care urmeaza sa se regularizeze ulterior comunicarii dividendelor stabilite in baza situatiilor financiare anuale.

Contul 467 «Datorii aferente distribuirilor interimare de dividende» este un cont de pasiv.

In creditul contului 467 «Datorii aferente distribuirilor interimare de dividende» se inregistreaza suma dividendelor primite in urma repartizarilor interimare de dividende (461).

In debitul contului 467 «Datorii aferente distribuirilor interimare de dividende» se inregistreaza suma dividendelor primite ca urmare a repartizarilor interimare de dividende si regularizate pe seama dividendelor cuvenite in baza situatiilor financiare anuale (461).

Soldul contului reprezinta sumele primite ca dividende, in urma repartizarilor interimare de dividende efectuate, conform legii, in cursul exercitiului financiar.

 

  • Contabilizare dividende – reglementari existente (in cazul entitatilor care distribuie dividende):

 

Reamintim faptul ca entitatile care au optat, potrivit legii, sa repartizeze dividende in cursul exercitiului financiar evidentiaza acea repartizare in contul 463 «Creante reprezentand dividende repartizate in cursul exercitiului financiar» :

463 «Creante reprezentand dividende repartizate in cursul exercitiului financiar» = 456 «Decontari cu actionarii/asociatii privind capitalul».

Dividendele repartizate se regularizeaza pe seama dividendelor distribuite pe baza situatiilor financiare anuale aprobate potrivit legii:

457 «Dividende de plata» = 463 «Creante reprezentand dividende repartizate in cursul exercitiului financiar».

 

Baza legala:

  • Ordinul MF nr.4291/2022 pentru reglementarea unor aspecte contabile;
  • Ordinul MFP nr.1802/2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate.