Cadouri de Craciun oferite angajatilor din constructii (speta)

SItuatie: O societate cu activitate in sectorul constructiilor si care beneficiaza de facilitati fiscale, intentioneaza sa acorde prime de Craciun care depasesc plafonul de 300 de lei.

Care este tratamentul fiscal pentru sumele care depasesc plafonul de 300 de lei?

 

Solutie:

Potrivit Codului Fiscal, art.76 alin.(4), urmatoarele venituri nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit:

  1. a) ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru dispozitive medicale, ajutoarele pentru nastere/adoptie, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, veniturile reprezentand cadouri in bani si/sau in natura, inclusiv tichete cadou, oferite salariatilor, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca sau in regulamentul intern.

Nu sunt impozabile nici veniturile de natura celor prevazute mai sus, realizate de persoane fizice, daca aceste venituri sunt primite in baza unor legi speciale si/sau finantate din buget, cu exceptia indemnizatiilor de vacanta acordate potrivit legii.

In cazul cadourilor in bani si/sau in natura, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori, veniturile sunt neimpozabile, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai jos, nu depaseste 300 lei:

(i) cadouri oferite angajatilor, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, cu ocazia Pastelui, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase;

(ii) cadouri oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie;

(iii) cadouri oferite angajatilor in beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie.

Aceeasi prevedere se regaseste si in ceea ce priveste contributiile sociale la art. 142 lit. b) din Codul fiscal.

Din punct de vedere al CASS, potrivit art.157 alin.(2), nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate sumele prevazute la art. 76 alin. (4) lit. d), art. 141 lit. d) si art. 142.

Prin urmare, cadourile oferite salariatilor si copiilor minori cu ocazia Craciunului, in suma de 300 lei/persoana nu sunt impozabile si taxabile cu impozit pe venit si contributii sociale in conditiile in care acordarea acestora este mentionata in contractul de munca (individual sau colectiv) sau in regulamentul intern.

Subliniem faptul ca acest tratament fiscal reprezinta o facilitate acordata salariatilor din orice domeniu de activitate.

In conditiile in care, cadoul depaseste suma de 300 lei si este acordat de un angajator din domeniul constructiilor, ceea ce depaseste aceasta suma urmeaza tratamentul fiscal al veniturilor salariale din domeniul constructiilor.

Daca angajatorul aplica facilitatile, suma ce depaseste 300 lei (sau suma in totalitate daca nu este reglementata prin contractul de munca sau regulamentul intern) se acorda cu facilitati (21,25% CAS si CAM 2,25%). 

Precizam ca, in situatia in care venitul brut depaseste 10.000 lei,  pentru ceea ce depaseste 10000 lei nu se acorda facilitati.

 

Baza legala:

  • Codul Fiscal (aprobat prin Legea nr.227/2015, publicata in MO nr.688 din 10.09.2015), cu modificarile si completarile ulterioare;
  • Normele Metodologice de aplicare a Codului Fiscal (aprobate prin HG nr.1/2016).