In Monitorul Oficial cu numarul 1046 din data de 28 octombrie 2022 s-a publicat Ordinul MF nr.3957 din 27 octombrie 2022 privind prospectul de emisiune a titlurilor de stat destinate populatiei, prin intermediul unitatilor operative ale Trezoreriei Statului si prin subunitatile postale din reteaua Companiei Nationale ”Posta Romana” – S.A., in cadrul Programului TEZAUR, aferent lunii noiembrie 2022.
In vederea finantarii deficitului bugetar si refinantarii datoriei publice se aproba prospectul de emisiune a titlurilor de stat destinate populatiei, prin intermediul unitatilor operative ale Trezoreriei Statului si prin subunitatile postale din reteaua Companiei Nationale „Posta Romana” – S.A., in cadrul Programului TEZAUR, aferent lunii noiembrie 2022, prevazut in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
In sensul prezentului prospect, expresiile sau termenii folositi au intelesul din Ordinul ministrului finantelor publice nr. 3.139/2017 privind aprobarea emiterii titlurilor de stat destinate populatiei, prin intermediul unitatilor operative ale Trezoreriei Statului, in cadrul Programului Tezaur, cu modificarile si completarile ulterioare, si din Ordinul ministrului finantelor publice si al ministrului comunicatiilor si societatii informationale nr. 2.311/452/2018 privind aprobarea intermedierii vanzarii, colectarii subscrierilor si efectuarii platilor aferente titlurilor de stat destinate populatiei prin subunitatile postale din reteaua Companiei Nationale „Posta Romana” – S.A. in cadrul Programului Tezaur, cu modificarile si completarile ulterioare:
Codul fiscal din Romania – aprobat prin Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare;
- dobanda – suma de bani care reprezinta dobanda anuala datorata de catre emitent, in conformitate cu prezentul prospect, pentru un titlu de stat corespunzatoare perioadei de dobanda relevante si pe care se obliga sa o plateasca investitorului la data de plata a dobanzii;
- emitent – Ministerul Finantelor sau MF;
- pret de emisiune – suma platita de investitori pentru un titlu de stat subscris, neta de orice comisioane;
- RON sau leu – leul romanesc, noua moneda nationala a Romaniei, ca urmare a denominarii monedei din Romania, realizata la data de 1 august 2005;
- zi lucratoare – orice zi, cu exceptia zilelor de sambata sau duminica sau alta sarbatoare legala din Romania.
Ministerul Finantelor anunta lansarea urmatoarelor emisiuni de titluri de stat destinate populatiei in cadrul Programului Tezaur, cu urmatoarele caracteristici:
Subscrierile realizate prin intermediul subunitatilor postale din reteaua Companiei Nationale „Posta Romana” – S.A. pot fi realizate in fiecare zi din cuprinsul perioadei de subscriere, conform programului de lucru cu clientii, cu urmatoarele precizari privind incheierea perioadei de subscriere:
- in mediul urban se incheie mai devreme cu o zi lucratoare decat ultima zi a perioadei de subscriere;
- in mediul rural se incheie mai devreme cu doua zile lucratoare decat ultima zi a perioadei de subscriere.
Valoarea minima a unei subscrieri este de 1 leu, reprezentand pretul de emisiune al unui titlu de stat. Subscrierea de fractiuni ale unui titlu de stat nu se accepta.
Un investitor poate efectua una sau mai multe subscrieri in cadrul unei emisiuni.
Fondurile obtinute de Ministerul Finantelor in calitate de emitent ca urmare a emisiunii de titluri de stat vor fi utilizate pentru finantarea deficitului bugetar si refinantarea datoriei publice.
Titlurile de stat sunt emise in conformitate cu legile din Romania.
Titlurile de stat sunt nominative, denominate in lei, emise in forma dematerializata prin inscriere in cont, fiecare avand o valoare nominala de 1 leu, si dau investitorilor drepturi egale.
In cazul decesului, dreptul de proprietate asupra titlurilor de stat se transfera mostenitorilor, care prezinta documentele legale ce atesta calitatea de mostenitori.
Investitorii au dreptul la:
a) rambursarea valorii nominale a titlurilor de stat la data scadentei corespunzatoare numarului de titluri de stat detinute; si
b) plata dobanzii aferente titlurilor de stat la fiecare data de plata a dobanzii corespunzatoare numarului de titluri de stat detinute.