Noile instructiuni pentru calculul contributiei pentru fondul de handicap

In Monitorul Oficial (Partea I) nr.1020 din data de 20 octombrie 2022, s-a publicat in Ordinul nr.1001/2022 privind aprobarea Instructiunilor pentru aplicarea art. 78 alin. (2) si (3) din Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Mentionam ca prin actul normativ recent aprobat s-au inlocuit instructiunile care se regaseau in Ordinul presedintelui Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Handicap nr. 590/2008.

Instructiunile au ca scop reglementarea unitara a prevederilor art.78 alin. (2) si (3) din Legea 448/2006 si de a indruma societatile privind aplicarea corecta a legii si a obligatiilor ce le revin din ea.

Mentionam ca noile instructiuni nu contin modificari importante, fata de Ordinul nr.590/2008.

Conform Legii nr.448/2006, autoritatile si institutiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel putin 50 de salariati,au obligatia de a angaja persoane cu handicap intr-un procent de cel putin 4% din numarul total de angajati.

Pentru aplicarea prevederilor art.78 alin. (2) din lege, procentul de 4% din numarul total de angajati se determina ca medie aritmetica rezultata din suma efectivelor zilnice de salariati din luna respectiva, inclusiv zilele de repaus saptamanal, zilele de sarbatori legale si alte zile in care, potrivit dispozitiilor legale, nu se lucreaza, impartita la numarul total de zile calendaristice.

La art.78, alin.(2) din Legea 448/2006, se precizeaza ca autoritatile si institutiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel putin 50 de angajati, au obligatia de a angaja persoane cu handicap intr-un procent de cel putin 4% din numarul total de angajati.

 

In efectivele zilnice nu se includ salariatii aflati in concediu fara plata, cei aflati in greva, cei detasati la lucru in strainatate si nici cei ale caror contracte individuale de munca sunt suspendate.

Pentru fiecare zi de repaus saptamanal sau de sarbatoare legala se iau in calcul efectivele de salariati din ziua lucratoare precedenta, cu exceptia persoanelor al caror contract individual de munca a incetat in acea zi.

 

Procentul de 4% rezultat este un numar care are o valoare zecimala din doua cifre.

 In aplicarea prevederilor art.78 alin. (3) din lege, procentul de 4% rezultat conform art. 4 se inmulteste cu salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata sau, dupa caz, cu 50% din salariul minim brut pe tara garantat in plata, stabilit prin hotarare a Guvernului in vigoare in luna pentru care se plateste, in functie de optiune.

 

La art.78, alin.(3) din Legea 448/2006 se precizeaza ca:

Autoritatile si institutiile publice, precum si persoanele juridice, publice sau private, care nu angajeaza persoane cu handicap in conditiile prevazute la alin. (2), pot opta pentru una dintre urmatoarele obligatii:

  1. sa plateasca, lunar, catre bugetul de stat o suma reprezentand salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap;
  2. sa plateasca, lunar, catre bugetul de stat o suma reprezentand echivalentul a minimum 50% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap, iar cu suma reprezentand diferenta pana la nivelul sumei prevazute la lit. a) sa achizitioneze, pe baza de parteneriat, produse si/sau servicii realizate prin activitatea proprie a persoanelor cu handicap angajate in unitati protejate autorizate.

 

Sumele prevazute la art.78 alin. (3) lit. a) si b) reprezinta obligatii de plata la bugetul de stat, in conformitate cu Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat, aprobat prin anexa nr.3 la Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 587/2016 pentru aprobarea modelului si continutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor si taxelor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursa, cu modificarile si completarile ulterioare, pozitia 24: Varsaminte de la persoanele juridice, pentru persoanele cu handicap neincadrate.

Conform dispozitiilor legale, achizitionarea de produse si/sau servicii realizate prin activitatea proprie a persoanelor cu handicap angajate in unitati protejate autorizate se realizeaza pe baza unui acord de parteneriat, modelul acestuia fiind prevazut in anexa la Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr.448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, aprobate prin Hotararea Guvernului nr.268/2007, cu modificarile si completarile ulterioare.

 

Plata pentru achizitionarea pe baza de parteneriat de produse si/sau servicii realizate prin activitatea proprie a persoanelor cu handicap poate fi partiala.

In conditiile in care operatorul economic achizitioneaza, partial, produse si/sau servicii realizate prin activitatea proprie a persoanelor cu handicap angajate in unitati protejate autorizate, pe baza de parteneriat, in suma mai mica decat suma datorata bugetului de stat, acesta datoreaza bugetului de stat diferenta de suma.

In situatia in care operatorul economic achizitioneaza produse si/sau servicii realizate prin activitatea proprie a persoanelor cu handicap angajate in unitati protejate autorizate, pe baza de parteneriat, in suma mai mare decat suma datorata bugetului de stat in luna respectiva, operatorul economic nu datoreaza nicio suma bugetului de stat, iar diferenta in plus se reporteaza in luna urmatoare, in sensul diminuarii obligatiei de plata.

 

Baza legala:

  • Ordinul 1001/2022 privind aprobarea Instructiunilor pentru aplicarea art. 78 alin. (2) si (3) din Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap;
  • Legea 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap^1) – Republicare, cu modificarile si completarile ulterioare.