Inregistrare in scopuri de TVA a unei PF in constructii

Conform Codului Fiscal, art.269, alin.(1), o persoana impozabila este persoana care desfasoara, de o maniera independenta si indiferent de loc, activitati economice de natura celor prevazute la alin. (2), oricare ar fi scopul sau rezultatul acestei activitati.

Potrivit alin.(2), in sensul prezentului titlu, activitatile economice cuprind activitatile producatorilor, comerciantilor sau prestatorilor de servicii, inclusiv activitatile extractive, agricole si activitatile profesiilor liberale sau asimilate acestora. De asemenea constituie activitate economica exploatarea bunurilor corporale sau necorporale in scopul obtinerii de venituri cu caracter de continuitate.

Conform pct.4 alin.(3) si alin.(4) din Normele Metodologice, persoana fizica, care nu a devenit deja persoana impozabila pentru alte activitati, se considera ca realizeaza o activitate economica din exploatarea bunurilor corporale sau necorporale, daca actioneaza ca atare, de o maniera independenta, si activitatea respectiva este desfasurata in scopul obtinerii de venituri cu caracter de continuitate, in sensul art. 269 alin. (2) din Codul fiscal.

In cazul construirii de bunuri imobile de catre o persoana fizica, in vederea vanzarii, activitatea economica este considerata inceputa in momentul in care persoana fizica respectiva intentioneaza sa efectueze o astfel de activitate, iar intentia acesteia trebuie apreciata in baza elementelor obiective, de exemplu, faptul ca aceasta incepe sa angajeze costuri si/sau sa faca investitii pregatitoare initierii activitatii economice. Activitatea economica este considerata continua din momentul inceperii sale, incluzand si livrarea bunului sau partilor din bunul imobil construit, chiar daca este un singur bun imobil.

Prin urmare, o persoana fizica este persoana impozabila in conditiile in care se considera ca desfasoara activitati economice, inclusiv activitatea de constructii, iar aceasta activitate se considera inceputa inca de la angajarea costurilor pentru efectuarea lucrarilor de constructii.

Daca persoana fizica in cauza nu este inregistrata in scopuri de TVA, in conditiile in care dupa prima livrare atinge sau depaseste plafonul de scutire prevazut la art. 310 alin.(1) din Codul fiscal (300.000 de lei), persoana are obligatia sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA in termen de 10 zile de la data atingerii ori depasirii plafonului, respectiv de la data de 1 a lunii urmatoare celei celei in care plafonul a fost atins ori depasit, potrivit art. 310 alin. (6) din Codul fiscal.

Astfel, dupa inregistrarea in scopuri de TVA, pentru o livrare ulterioara, persoana fizica va emite factura cu TVA, daca constructia va fi livrata unei persoane neinregistrate in scopuri de TVA conform art. 16 sau va aplica masurile de simplificare in situatia in care livrarea se realizeaza catre o persoana inregistrata in scopuri de TVA conform prevederilor art. 316.

 

Practic, persoana fizica va fi obligata la plata TVA pentru toate livrarile si va avea drept de deducere pentru achizitiile destinate utilizarii in folosul operatiunilor taxabile (art.297), cu conditia ca persoana fizica sa detina facturi emise pe numele sau.

O persoana care are intentia, confirmata de dovezi obiective, sa inceapa in mod independent o activitate economica in sensul art. 269 din Codul fiscal si care incepe sa angajeze costuri si/sau sa faca investitii pregatitoare necesare initierii acestei activitati economice, trebuie sa fie considerata ca o persoana impozabila care actioneaza in aceasta calitate, care are, in conformitate cu art. 297 din Codul fiscal, dreptul imediat de a deduce taxa datorata sau achitata pentru cheltuielile si/sau investitiile efectuate in scopul operatiunilor pe care intentioneaza sa le efectueze si care dau nastere unui drept de deducere, fara a trebui sa astepte inceperea exploatarii efective a activitatii sale. In acest sens a fost pronuntata hotararea Curtii Europene de Justitie in Cauza C-110/98 Gabalfrisa.

Taxa este deductibila la beneficiar atunci cand intervine exigibilitatea taxei pentru livrarea/prestarea realizata de furnizor/prestator, conform prevederilor art. 297 alin. (1) din Codul fiscal, cu exceptiile prevazute la art. 297 alin. (2) si (3) din Codul fiscal.

 

Inregistrarea in scopuri de TVA – procedura:

Potrivit Procedurii de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata, aprobata prin Ordinul ANAF 239/202, cu modificarile si completarile ulterioare, persoana impozabila care solicita inregistrarea in scopuri de taxa pe valoarea adaugata, potrivit art. 316 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, depune la organul fiscal competent, dupa caz:

  • cererea de inregistrare in scopuri de TVA (formular 098), in cazul persoanelor impozabile care sunt supuse inmatricularii la registrul comertului. In aceasta situatie, cererea de inregistrare in scopuri de TVA se depune la organul fiscal competent in aceeasi zi cu depunerea la oficiul registrului comertului a cererii de inmatriculare in registrul comertului;
  • declaratia de inregistrare fiscala (010), in cazul persoanelor impozabile care nu sunt supuse inmatricularii la registrul comertului. In aceasta situatie, declaratia de inregistrare fiscala se depune cu ocazia primei inregistrari fiscale, de regula cu ocazia infiintarii, iar solicitarea de inregistrare in scopuri de TVA se face prin completarea rubricii „Date privind vectorul fiscal”, sectiunea „Taxa pe valoarea adaugata” din declaratie.

 

Persoana impozabila care solicita inregistrarea in scopuri de taxa pe valoarea adaugata, potrivit dispozitiilor art. 316 alin.(1) lit.b) – depasire plafon – sau c) – prin optiune – din Codul fiscal, depune la organul fiscal competent declaratia de mentiuni (010), avand completata rubrica „Date privind vectorul fiscal”, sectiunea „Taxa pe valoarea adaugata”.

Dupa primirea deciziei care confirma inregistrarea in scop de TVA, persoana fizica va trebui sa tina un jurnal de vanzari si jurnal de cumparari si sa depuna trimestrial decontul de TVA 300 si Declaratia informativa 394.

Reamintim ca, incepand cu 1 martie 2022, comunicarea persoanelor fizice autorizate (PFA) cu Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) se va face, exclusiv online, prin inregistrea in Spatiul Privat Virtual (SPV).

Precizam ca accesul in SPV se poate face si fara certificat calificat (semantura electronica), la fel si depunerea Declaratie unice, dar depunerea declaratiilor D112, D300, D394, etc. se poate face doar prin semnarea electronic a acestora..

 

Baza legala:

  • Ordinul ANAF 239/2021 pentru aprobarea Procedurii de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata, potrivit prevederilor art. 316 alin. (1) lit. a), b) sau c) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal
  • Codul Fiscal din 2015 (Legea 227/2015), modificarile si completarile ulterioare;
  • Codul de Procedura Fiscala (aprobat prin Legea nr.207/2015, publicata in MO nr.547 din23.07.2015), cu modificarile si completarile ulterioare.