Completare D112 – CAM in domeniile ce beneficiaza de facilitati fiscale

Reamintim faptul ca prin Legea nr.135/2022 pentru modificarea si completarea unor acte normative (MO 489/17.05.2022), se acorda facilitati fiscale (similare celor din constructii) si pentru salariatii din domeniul agriculturii si industriei alimentare.

Modificarile sunt aplicabile incepand cu data de 1 iunie. Astfel, angajatii din agricultura si industria alimentara care primesc un salariu brut de incadrare pentru 8 ore de munca/zi de minim 3.000 Ron brut /luna vor beneficia de taxe salariale reduse.

Prin urmare, similar cu taxele angajatilor din domeniul constructiilor, legea aduce urmatoarele scutiri:

  • scutirea de impozitul pe venit, in cota de 10%;
  • scutirea de contributia la sanatate, in cota de 10% ;
  • reducerea contributiei la pensii, de la 25% la 21,25%, reducerea de 3,75% fiind fix partea care merge la pilonul II de pensie;
  • reducerea contributiei asiguratorii pentru munca, de la 2,25% la 0,3375%.

Chiar daca facilitatea legata de reducerea CAM este mentionata in Legea 135/2022 pentru modificarea Codului fiscal, aceasta nu se aplica, deoarece facilitatea se aplica cu respectarea prevederilor in domeniul ajutorului de stat, dupa aprobarea schemei de ajutor, iar pana la acest moment, schema de ajutor nu a fost aprobata.

Prin urmare, reducerea contributiei asiguratorie pentru munca este inaplicabila atat in domeniul agroalimentar, cat si al constructiilor, deoarece este nevoie de o schema de ajutor de stat pentru sustinerea sa.

Astfel, CAM pentru agricultura si industria alimentara este in continuare 2,25%, in lipsa unei scheme de ajutor de stat.

De asemenea, in Monitorul Oficial (Partea I) nr.918 din 19 septembrie 2022, au fost publicate noile Instructiuni de completare a formularului D112 aprobate prin Ordinul comun nr. 1667/2194/772/4079 al ANAF/CNPP/CNASS/ANOFM pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a „Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate”.

Conform noilor instructiuni (aplicabile din luna august), completarea CAM se poate face la sectiunile urmatoare:

C.4. Contributie asiguratorie pentru munca

„Baza de calcul” – se completeaza cu suma reprezentand baza de calcul a contributiei asiguratorie pentru munca, la care se calculeaza contributia asiguratorie pentru munca datorata de angajator la bugetul de stat.

„Cota ” – se completeaza cota contributiei asiguratorie pentru munca, prevazuta la art. 220 3 alin. (1) din Codul fiscal.

„Suma” – se completeaza cu valoarea contributiei asiguratorie pentru munca datorata in luna de raportare, rezultata prin aplicarea procentului prevazut la art. 220 3 alin. (1) din Codul fiscal asupra „Bazei de calcul

C.5. Contributie asiguratorie pentru munca datorata de angajatorii prevazuti la art. 60 pct. 5 din Codul fiscal

„Baza de calcul” – se completeaza cu suma reprezentand baza de calcul a contributiei asiguratorie pentru munca, la care se calculeaza contributia asiguratorie pentru munca datorata de angajator la bugetul de stat.

„Cota” – se completeaza cota contributiei asiguratorie pentru munca, prevazuta la art. 220 3 alin. (2) din Codul fiscal

Potrivit prevederilor art. 91 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 114/2018 privind instituirea unor masuri in domeniul investitiilor publice si a unor masuri fiscal-bugetare, modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene, aplicarea cotei reduse se realizeaza cu respectarea prevederilor in domeniul ajutorului de stat.

„Suma” – se completeaza cu valoarea contributiei asiguratorie pentru munca datorata in luna de raportare, rezultata prin aplicarea procentului prevazut la art. 220 3 alin. (2) din Codul fiscal asupra „Bazei de calcul

C.6. Contributie asiguratorie pentru munca datorata de angajatorii din sectorul agricol si industrie alimentara, care indeplinesc conditiile prevazute la art. 60 pct.7 din Codul fiscal

„Baza de calcul” – se completeaza cu suma reprezentand baza de calcul a contributiei asiguratorie pentru munca, la care se calculeaza contributia asiguratorie pentru munca datorata de angajator la bugetul de stat.

„Cota” – se completeaza cota contributiei asiguratorie pentru munca, prevazuta la art. 220 3 alin. (3) din Codul fiscal.

Potrivit prevederilor art. VIII din Ordonanta de Guvern nr. 16/2022 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative si alte masuri financiar-fiscale, reducerea cotei de contributie asiguratorie pentru munca se aplica numai cu respectarea prevederilor din domeniul ajutorului de stat, dupa aprobarea schemei de ajutor.

„Suma” – se completeaza cu valoarea contributiei asiguratorie pentru munca datorata in luna de raportare, rezultata prin aplicarea procentului prevazut la art. 220 3 alin. (3) din Codul fiscal asupra „Bazei de calcul.

Conform art. 220^3 alin.(1)-(3) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal:

“(1) Cota contributiei asiguratorii pentru munca este de 2,25%.

(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), in perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2028 inclusiv, cota contributiei asiguratorii pentru munca se reduce la nivelul cotei care se face venit la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale constituit in baza Legii nr. 200/2006 privind constituirea si utilizarea Fondului de garantare pentru plata creantelor salariale, cu modificarile ulterioare, in cazul angajatorilor care desfasoara activitati in sectorul constructii si care se incadreaza in conditiile prevazute la art. 6 pct. 5.

(3) Prevederile alin.(2) se aplica in mod corespunzator si angajatorilor care desfasoara activitati in sectorul agricol si in industria alimentara si care se incadreaza in conditiile prevazute la art. 60 pct. 7, pana la 31 decembrie 2028 inclusiv.”

Avand in vedere ca prevederile de la alin.(2) si (3) nu se aplica, adica nu se reduce cota conform art.220^3 alin.(3), informatiile referitoare la CAM in domeniul agroalimentar se completeaza la C.4. Contributie asiguratorie pentru munca, astfel ca se declara la rd. 46. (480) – CAM (2.25%).

 

Baza legala:

  • Legea 135/2022 pentru modificarea si completarea unor acte normative
  • Codul Fiscal (aprobat prin Legea nr.227/2015, publicata in MO nr.688 din 10.09.2015), cu modificarile si completarile ulterioare;
  • Normele Metodologice de aplicare a Codului Fiscal (aprobate prin HG nr.1/2016).